KÖZÖS GYERTYAGYÚJTÁSRA HÍV A VÁCI ZSIDÓ HITKÖZSÉG AZ ELMÚLT HETEK VÁCI TÖRTÉNÉSEI UTÁN – VIDEÓ

A váci náci képviselők antiszemita megnyilvánulásai és a Váci Zsidó Hitközség elnökének megfenyegetése után az emberi méltóság védelmében hívnak mindenkit egy közös gyertyagyújtásra 2022. január 26-án, szerdán 17 órától a váci zsinagóga elé. Az esemény mottója: „A fasiszták nem tűntek el, hanem újratermelődtek.”

Hetek óta nagy felháborodást váltottak ki – nemcsak Vácon, de az országos sajtóban is – Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence váci baloldali képviselők napvilágra került antiszemita és rasszista bejegyzései. Ezekben leírták, hogy

Az antiszemita és rasszista megnyilvánulások miatt lemondásra szólította fel a képviselőket a Fidesz és a KDNP helyi szervezete, de a képviselők nem mondtak le.

Sőt, a baloldal váci képviselőjelöltje Inotay Gergely nyíltan ki is állt, és egyszerű hazugságnak nevezte az esetet, holott a rasszista és antiszemita mondatok mindegyikét saját politikustársai írták saját kezűleg.

Azzal, hogy a város vezetése nem ítélete el az antiszemitizmust, de kiállt az antiszemita politikus mellett, Vác Raoul Wallenberg-díja is veszélybe került.

A Váci Zsidó Hitközség is megszólalt az ügyben, tiltakozott a baloldali politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellen. Mint írták: „A jelenlegi váci önkormányzat egyes képviselőitől nem új jelenség a világot lángba borító náci, gyilkos diktátor emlékének dicsőítése, sőt Inotay Gergely, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje hitoktatóként védelmébe is veszi a náci eszmék hangoztatóit. A pénz és a hatalom megszerzése érdekében nem átall megalázkodni, összefogni a magyar történelem legsötétebb korszakának utód pártjával.”

Pár nappal később a Váci Zsidó Hitközség elnöke névtelen fenyegető levelet kapott, melyben azt írták, hogy „Te büdös zsidó! Szétverjük a zsinagógádat meg a koszos temetőd.” A fenyegetés miatt a hitközség a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A történtek után a Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja előestéjén, 2022. január 26-án, szerdán 17 órától megemlékezést tart a váci zsinagóga előtti kertben, melyre minden jóérzésű embert várnak.

Kérik maszk viselését. Az eseményen felszólal Turai János hitközségi elnök is.

Kérik, hogy aki teheti, egy mécsessel csatlakozzon a csendes megemlékezéshez, ezzel is kiállva a gyűlölet és az antiszemitizmus ellen, emlékezve a történelmi tragédiára.