MATKOVICH ÉS INOTAY DÖNTÉSE MIATT KERÜLT NEHEZEBB HELYZETBE A VÁCI SZÍNHÁZ A TÖBBI VIDÉKI VÁROSI SZÍNHÁZNÁL

Mióta Matkovich Ilona vezeti Vácot, áll a bál színházügyben. Az egész a botrányos vezetőváltással és garnitúracserével kezdődött, majd folytatódott a „leminősítési” esettel, nem beszélve a különböző Soros- és LMBT-összefonódásokról. Egy szó, mint száz, a korábban kiegyensúlyozottan és nemzetközi szinten is sikeresen működő váci színház hanyatló pályára került 2019 októbere óta. És most úgy látszik, a Matkovich–Inotay páros újabb szöget vert be a helyi színházi élet koporsójába.

Nem sokra megy eddig Matkovich Inotay Gergellyel, mint kultúráért felelős alpolgármesterrel – persze nem tudjuk, miként zajlanak az egyeztetéseik, de az biztos, hogy a színház életét és jövőjét egyiküknek sem sikerült jó irányba terelgetni. Olyannyira nem, hogy jelenleg az állami támogatás helyi visszautasítása nehezíti a színház működését.

Matkovich mindenféle indokokra hivatkozva, de valójában puszta ellenzéki gőgből nem volt hajlandó megállapodni a kormánnyal a váci színház támogatásáról. Pedig az állam 2020 tavaszán felajánlotta, hogy több tízmillió forinttal járulna hozzá a helyi teátrum fenntartásához és működtetéséhez, egészen 2024 év végéig. De Matkovich nem kért a központi pénzből – külön parádés, hogy egyedül Vác különcködött és húzta ki magát a jóból, minden más várossal sikeresen megállapodott az állam a támogatásról.

2020. április 10-én jelent meg kormányhatározat az önkormányzati fenntartású színházak közös működtetéséről, amelynek értelmében az állam anyagi segítséget nyújtott volna a váci színház működtetése kapcsán is.

Matkovich Ilona azonban 2020. április 27-én kelt levelében visszalépett a közös működtetéstől, azaz ezzel visszautasította a kormányzati milliókat is, amelyek a színház támogatására érkeztek volna az államtól. Ilyen jól álla a váci költségvetés?

Külön kiemelendő, hogy erre mindössze Vác volt képes: 29 másik színház esetében megszületett a megállapodás. És hiába gondolnánk azt, hogy azok mind Fidesz-KDNP-vezetésű települések lennének, csalódnunk kell, jócskán van közöttük ellenzéki vezetésűek is, így például

többek között Budaörs, Dunaújváros, Eger, Salgótarján, Szeged és Tatabánya is, sőt még Karácsony Gergely is meg tudott állapodni a kormányzati többlettámogatásról, csak Vác nem.

Ha Matkovich és Inotay nem lépik meg ezt – a maximum erőfitogtatásra alkalmas lépést – akkor most

az állam öt év alatt 120 millió többletet adott volna a váci színház működtetéséhez, ugyanis minden városi forint mellé odatett volna egy állami forintot.

De így maradt cserébe a gőg, a túlzott büszkeség – ennek ára pedig jó sok-sok millió forint volt. 2020-ban Vácon kívül minden színházat fenntartó önkormányzattal meg tudott állapodni a kormány, csak Vác utasította vissza az együttműködést és az ezzel járó állami támogatást.

Már csak az a kérdés, hogy hogy tud mindezzel és a lelkiismeretével elszámolni Matkovich Ilona polgármester asszony, és Inotay Gergely, a kultúrát felügyelő alpolgármester úr a váciak előtt?