TÍZ ÉV UTÁN ÚJRA LENCSEPARTI, A VÁCI JOBBOLDAL BARÁTI ÖSSZEJÖVETELE

Január második hétvégéjén ismét újév-köszöntésre gyűlt össze a váci konzervatív, jobboldali gondolkodású közösség.

Az Újévköszöntő Lencseparti ötletgazdája és szervezője Ványi László és Ványi Éva voltak, akik abból a célból szervezték meg az első ilyen alkalmat, hogy megköszönjék a 2006-os önkormányzati választás idején nyújtott segítséget a támogatóknak, segítőknek.

Az első rendezvény nem várt sikerrel zárult, ami arra inspirálta a szervezőket, hogy hagyományt teremtsenek a találkozóból. Az idei tapasztalat az volt, hogy az előző években közösséggé formálódó emberekben – a többéves kihagyás ellenére is – töretlen az igény a találkozásra, az újévi jókívánságok elsorolására és az eszmecserére. Így csodálatos módon minden ott folytatódott, ahol tíz éve abba maradt. Sőt a találkozást az új ismerősök és barátok is megtisztelték jelenlétükkel. Volt, aki Angliából érkezett és volt, aki a találkozás lehetősége miatt vette fel az oltást.

Ahogy régebben, úgy most sokan segítettek a szervezésben. Volt, aki alkoholos védőital felajánlásával, azaz jóféle pálinkával, volt, aki alkoholmentes védőital elkészítésével, azaz teával, volt, aki házi kenyérrel vagy süteménnyel, volt, aki muzsikával, volt, aki az ideális hely biztosításával, volt, aki kétkezi munkával járult hozzá a sikerhez. Erre szükség is volt, hiszen a hideg ellenére nagy volt a résztvevők létszáma.

A rendezvény Ványi Éva köszöntőjével kezdődött. Majd Rétvári Bence képviselő úr osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, aki beszédében kitért a hagyományok fontosságára, de hangsúlyozta a magyarok előtt álló időszak történelmi fontosságát is.

A képviselő úr mellett jelen voltak a FIDESZ és a KDNP váci szervezeteinek tagjai és elnöksége valamint a jelenlegi jobboldali képviselők.

Az újévi köszöntőt Hajdú Sándor, volt városi képviselő, az asztali áldást Juhász András református presbiter mondta.

A rendezvényen tapasztalható szeretetteljes, pozitív légkörhöz hozzájárult a magyar gasztronómia semmivel sem felcserélhető pozitív élménye is. Úgy mint régen, 2022-ben ismét Ványi László mesterszakács készítette a hagyományos újévi lencsét, aminek receptje egyáltalán nem volt hagyományos. Az idei étel lencsés bivalyraguleves volt, de a szokásos különleges forralt bor is terítékre került. Az ebédet a „Rétvári-rétes” felszolgálása tette teljessé.

A magasztos, illetve vidám hangulatról az ilyen alkalmakkor elmaradhatatlan dallamok felcsendülése gondoskodott, mert többek között felhangoztak a Nélküled, Az újra itt van, az Azért vannak a jóbarátok dalok.

A délután folyamán Rétvári Bence képviselő úrral lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre, fényképek – közös szelfik készítésére.

De lehetőség nyílt annak a támogatói nyilatkozatnak az aláírására is, ami Regőczi István életműve iránti tiszteletből a katolikus papról történő közterület elnevezését szorgalmazza.

A jelenlévők megnyilvánulásai alapján levonható az a következtetés, hogy mindenki nagyon jól érezte magát és nyitott a hasonló találkozásokra.

Sokan úgy köszöntek el egymástól, hogy hajrá Magyarország, hajrá jobboldal, hajrá Vác!

Győzelemre fel!

Hát legyen így!