ÚJÉVI HANGVERSENY A DUNAKANYARBAN HAGYOMÁNYTEREMTŐ SZÁNDÉKKAL

Kismaroson adott először újévi hangversenyt a Sándor Bence vezette Dunakanyar Szimfonikus Zenekar azzal a szándékkal, hogy talán egy új hagyományt teremthetnek ezáltal, és majdan a Dunakanyarnak is lesz minden év elején saját, újévi hangversenye. Az est házigazdája Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője volt, ő köszöntötte a telt házas rendezvény lelkes közönségét. Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere kifejezte  örömét, hogy ennek a hagyományteremtő újévi koncertnek Kismaros adott otthont.

Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere kifejezte örömét, hogy ennek a hagyományteremtő újévi koncertnek Kismaros adott otthont – Fotó: DunakanyarRégió/Vetési Imre
Megyesi Zoltán, a Magyar Állami Operaház és Süle Dalma, az Operettszínház szólistája – Fotó: DunakanyarRégió/Vetési Imre

A koncert áriákkal és duettekkel fellépő két szólistája Süle Dalma, az Operettszínház és Megyesi Zoltán, a Magyar Állami Operaház szólistája volt. Az elhangzott énekszámok mellett a műsoron felcsendült – a klasszikus Strauss műveken túl, úgy mint Pizzicato polka és a Denevér nyitánya –, még Elgar egy szép lassú tétele, valamint a koncert talán fő műsorszámának tekinthető, Ravel zseniális műve, a Boleró, ami mostanában csak igazán ritkán hangzik el a hangversenyeken. E színes műsorban még voltak tánczenék is, egy csárdás, valamint egy valzer, a Frühlingsstimmen, a Tavaszi hangok keringő, amely szintén Strauss egyik közkedvelt kompozíciója. A végén a zenekar eljátszotta Bizet Carmen-jéből a Torreádor-dalt, ami óriási kedvence a közönségnek.

Sándor Bence és az általa vezetett Dunakanyar Szimfonikus Zenekar – Fotó: DunakanyarRégió/Vetési Imre

Az oldott hangulat megteremtéséhez Sándor Bence rövid zenetörténeti kommentjei is hozzájárultak, magával ragadta a közönségét e kis összekötő szövegekkel. Jól érzékelhető volt a zenekar művészeti vezetőjének azon szándéka, hogy az előadásnak ne legyen túlontúl komoly, túlságosan koncerttermi hangulata, hanem inkább valamiféle felszabadult légkört teremtsen.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője volt az est házigazdája – Fotó: DunakanyarRégió/Vetési Imre

Rétvári Bence, térségünk országgyűlési képviselőjének köszöntő beszédét a közönséget szellemesen ijesztgetve úgy vezette fel a műsorvezető, hogy az a parlamenti képviselő emelkedik most a szólásra, aki az Országházban szinte minden évben verhetetlenül tartja a legtöbb és egyúttal leghosszabban felszólaló honatyák rekordját. Természetes a képviselő úr ezúttal – az alkalomhoz és nem a parlamenti vitákhoz méltóan – igazán röviden, de annál ünnepélyesebb szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket.

Süle Dalma, az Operettszínház szólistája és Sándor Bence – Fotó: DunakanyarRégió/Vetési Imre

– Nagyon köszönjük Sándor Bencének azt a felvetését, hogy legyen a Dunakanyarban is évnyitó koncert. Nekünk nagyon jó az, hogyha minél közelebb jön hozzánk a Dunakanyarba is a zene, és elindulhat talán egy hagyomány, és ha a Jóisten és a választók is úgy akarják, akkor évről-évre egyre nagyobb és ünnepélyesebb újévi koncertekkel szerezhetünk örömet. Mert bizony jó dolog és fontos, hogy együtt legyünk, együtt örüljünk!

Túl vagyunk a bejgli időszakán, beköszöntött immár a „rétes-korszak”, mondhatnám egy másfajta időszak, mint az év eleje volt. Igazán nem könnyű év áll mögöttünk, és az előttünk álló idő sem lesz könnyű a járvány miatt. Sajnos a mostani variáns még gyorsabban terjed, mint az előzőek. Hallottuk a hírt Franciaországból, hogy az eddigi csúcsok hétszerese volt a mai fertőzöttek száma. Ezek az adatok – sokszor pár hét csúszással, – de a többi országban is megjelennek, a Delta-variáns kelet felől jött, újabb variánsok pedig nyugat felől érkeznek, tehát minden égtáj felől veszélynek vagyunk kitéve.

Ugyanakkor mégis azt hiszem, hogy büszkék lehetünk azokra, akik a védekezésben ebben a pillanatban is dolgoznak a szoros környezetünkben, meg az országban egyaránt. Sokszor elhangzik, de újra rögzítsük, hogy a magyar orvosoknak, a magyar védekezésben közreműködőknek a teljesítménye elismerésre méltó, csak dicséretet érdemelnek, hiszen 2020-ban a magyar orvosok, a magyar ápolók eredményesebben tudtak védekezni, kevesebb többlethalálozás volt Magyarországon, mint Franciaországban, Máltán, Horvátországban, Portugáliában, Hollandiában, Litvániában, Romániában, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Szlovéniában, Lengyelországban és Spanyolországban.

Jobban, és eredményesebben dolgoztak, és ezért többen őrizték meg az egészségüket, és ha a tavalyi esztendőt megnézzük, és összehasonlítjuk a tizenkilences esztendővel, akkor azt látom, hogy a V4-ek közül a legalacsonyabb többlethalálozás Magyarországon volt, nálunk volt a legeredményesebb a védekezés, illetőleg a közép-európai országok közül csak Horvátországban és Szlovéniában voltak nálunk is kedvezőbb adatok. Örülünk és gratulálunk nekik, de az összes többi közép-európai ország viszont Magyarország mögött van e listán.

Tehát nehéz időszak volt és nehéz időszak jön, mindehhez folyamatosan kell alkalmazkodni, de mégis úgy tűnik, hogy mindenki optimista lehet. Január elsejétől a 25 év alattiaknak nem kell SZJA-t fizetnie, 200 ezer forintra emelkedett a minimálbér, béremelések lesznek a pedagógusoknál, óvónőknél, bölcsődei dolgozóknál, ápolóknál, orvosoknál, rendőröknél, a kulturális szférában dolgozóknál egyszerre, egy időpontban. Ebben az évben minden nyugdíjas megkapja a tizenharmadik havi nyugdíjat, és mindemellett csökkennek a szociális hozzájárulások, ami a kisvállalkozásoknak nagy segítség. Ezek összességében nagyon fontos eredmények.

Rétvári: „Ötven milliárd forint volt a régióba érkező kormány által finanszírozott beruházások végösszege, amelyre közösen méltán büszkék lehetünk, amit ezen alkalomból közösen megünnepelhetett a Dunakanyar zeneszerető közönsége.” – Fotó: DunakanyarRégió/Vetési Imre

Áttérhetnék még a helyi eredményekre is, de ezek felsorolása kíméletlenül hosszú ideig tartana, így hát csak felmutatok egy listát, ahol összegyűjtöttem a kormány által finanszírozott legfontosabb beruházásokat, amelyek mind ebbe a régióba érkeztek a közelmúltban.

Ötven milliárd forint ennek a végösszege, amelyre méltán büszkék lehetünk, amit közösen megünnepelhetünk.

Hallgassuk most a térség legkiválóbb zenekarát, örüljünk együtt a közös sikereknek. Előre kell tekintenünk, tele reménnyel és bizakodással – zárta beszédét Rétvári Bence országgyűlési képviselőnk.

Sándor Bence és az általa vezetett Dunakanyar Szimfonikus Zenekar koncertjének fináléja – Fotó: DunakanyarRégió/Vetési Imre