MIÉRT AKARJA A BALLIBERÁLIS VÁROSVEZETÉS KITÖRÖLNI VÁC EMLÉKEZETÉBŐL REGŐCZI ISTVÁN ATYÁT?

A balliberális városvezetés ugyanúgy igyekszik Vác emlékezetéből kitörölni a boldog életű váci atyát, mint ahogy azt tették kommunista szellemi elődeik. Újra kioktatni bátorkodtak keresztyénségből ezúttal történetesen a kisváci reformátusokat, helyettük eldöntve, hogy büszkék tudnának-e lenni egy katolikusról elnevezett utcára – számolt be egy alig megindokolható városházi döntésről a HírTv.

Vác balliberális polgármestere, Matkovich Ilona a legutóbbi képviselő-testületi ülésen indoklás nélkül vette le a napirendről az egyik fideszes képviselő határozati javaslatát, miszerint Vitéz Regőczi István atyáról nevezzenek át egy közterületet.

A kampányában magát katolikus hitoktatónak hirdető Inotay alpolgármesternek egy szava sem volt ehhez a gyalázatos döntéshez.

Regőczi István a második világháború alatt embereket mentett meg és árvaházat alapított Vácon.

A Vácon átvezető 2-es főútról is jól látszik az a kápolna, amelyet Vitéz Regőczi István építtetett, és amelyben gyermekotthont működtetett a második világháború után. A katolikus pap embermentő tevékenysége és humanitárius munkája ellenére nézetei miatt hat évet raboskodott a kommunista diktatúra börtönében. 1992-ben ő lett Vác város első díszpolgára. 2002-ben vitézzé avatták, 2009-ben Magyar Örökség-díjat kapott, 2017-ben pedig posztumusz Jad Vasem, A világ Igaza címet is embermentő tevékenységének elismeréseként. Vác város önkormányzatának legutóbbi ülésén Matkovich Ilona polgármester indoklás nélkül vette le napirendről azt a határozati javaslatot, amely közterületet nevezett volna át Regőczi István tiszteletére.

– Döbbenten vettem tudomásul a december 15-i képviselő-testületi ülésen – amikor a napirendekről szavaztunk, – hogy polgármester asszony minden indoklás nélkül az  előterjesztésemet levette – mondta a riportban Pető Csilla fideszes városi képviselő. Mélységes elkeseredést és értetlenséget váltott ki bennem, és kérdőjeleket vetett fel az, hogy nem indokolták e döntést.

A javaslat két közterületet ajánlott átnevezésre Vácott. Az egyik a mostani II. Rákóczi Ferenc tér, ahol a Regőczi István által építtetett kápolna áll, a másik pedig a börtönt határoló Kórház utca, hiszen az atya több mint tíz éven át teljesített börtönlelkészi szolgálatot az intézményben. A balliberális városvezetés az egyik javaslatot sem támogatta.

– Szégyenletes az, hogy a  Kórház utcát is levették napirendről – nyilatkozta Csereklye Károly, a Váci Szívvel Mozgalom képviselője (…), és azzal indokolták, amit nem is értek…  hogy azért nem lehet a Kórház utcát átkeresztelni Regőczi István utcára, mert Kisvác köztudottan protestáns városrész.

A határozati javaslatot kezdeményező képviselő nem fogadja el a váci önkormányzat indoklás nélküli döntését, és januárban újra tárgyaltatná az ügyet a testületi ülésen.

***

A fentiekhez még egy olvasói hozzászólást is hozzátennénk:

Regőczi István atya kivételes és példamutató személyiség, egyházi író volt. Városunkban gyermekotthont alapított az árváknak, sok váci családon segített, méltó arra, hogy nevét megőrizzék köztereink. Hét templomot épített fel. 2000-től a Regnum Marianum elnöke volt, 93 évesen még töretlenül dolgozott. Büszkék vagyunk rá és emlékét őrizzük!”

Schulczné Mojzes Gertrúd 

PETŐ CSILLA: NEM KÉR A VILÁG IGAZÁBÓL VÁC VÁROS VEZETÉSE!