A DUNAKANYARBAN ÉS VÁCON IS NAGY LENDÜLETTEL INDULT MAGYARORSZÁG ÚJRAINDÍTÁSA – RÉTVÁRI BENCE AZ ORSZÁGHÁZBAN ELHANGZOTT BESZÉDE

Rétvári Bence, Pest megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője november 26-án elmondott parlamenti felszólalását közöljük „Milliárdos kormányzati támogatásokból indulnak újra Vác és a Dunakanyar települései” címmel.

Koronavírus-járvány alatt is igyekeztünk Vácon és a Dunakanyarban minél több munkahelyet megőrizni és teremteni. Több száz millió forint érkezett a munkáltatókhoz, a cégekhez, és több száz családnak sikerült ezért az egzisztenciáját megőrizni.

De amint a járvány vége felé jártunk, rögtön elindultak az újraindításhoz szükséges támogatások is. Ez már látványos nemcsak Vácon, hanem a környező településeken is.

Elindult Vácon a város történetének egyik legnagyobb műemlék felújítási, turisztikai beruházása, a székesegyház 4 milliárd forintos kormányzati támogatásból újulhat meg.

Generációk óta várják a váci Duna-hídnak a megépítését az itt lakók. Az előkészítési, tervezési munkálatokra egy európai uniós közbeszerzési kiírás történt, amely eredményesen zárult, és a munkák el is kezdődhetnek.

Az M2-es kétszer kétsávos bővítéséhez szükséges munkákat is folytatjuk. Pár évvel ezelőtt adtuk át a Budapesttől Vácig tartó szakaszt, most pedig szintén az előkészítésnek a közbeszerzése van folyamatban, hamarosan eredményhirdetésre is sor kerül. Egy 10 kilométeres, Vácot elkerülő szakasszal folytatódhat a bővítés.

De több mint fél milliárd forint az, ami csak Vácra érkezik bölcsőde építésre pályázati és kormányzati forrásból, hiszen a város által kért teljes kiegészítő összeget, több száz millió forintot a kormány a város rendelkezésére bocsátotta, hogy egy új bölcsőde épülhessen Deákváron. De nemcsak egy új építéséhez, hanem a Kölcsey utcai óvoda, a Sirály utcai és az Újhelyi úti tagóvoda bővítéséhez és egyéb önkormányzati intézmények felújításához összességében a kormányzat 400 millió forint támogatást adott.

40 millió forintból épülhetett pumpa pálya, bringapark is, kerékpárutakat újítottunk fel Váctól délre Sződligetig, illetőleg észak felé Verőcéig.

A Váci Civitas Zenekar is közel tízszer annyi támogatást kap az államtól, mint a várostól.

Egyházi támogatásként Nagybörzsönyben és Püspökhatvanban újítunk fel templomokat. A nyár folyamán közel másfél milliárd forintnyi újraindítási támogatás érkezett a Dunakanyar településeihez.

Nagymaros egy új A-típusú tornatermet építhet 783 millió forintos kormányzati támogatásból.

Verőcén pedig felújítottuk a Makovecz Imre által megálmodott Hétvezér haranglábat.

A kormányzati támogatásból iskolabővítés és iskolaépítés valósul meg Kismaroson, Sződön, Vácdukán és Őrbottyánban, valamint előkészítési fázisában tart már a váci Karolina iskolának a bővítése is.

Elkészült a királyréti kisvasútnak a felújítása. Másfél milliárd forintot fordítottunk a kemencei, királyréti, tehát börzsönyi kisvasutaknak a felújítására.

Egyházi közösségi programokat is támogattunk tíz településen, vis maior támogatásból Kóspallag, Nagybörzsöny és Vácrátót részesült szintén jelentős összegekkel.

Egyházi épített örökségi pályázaton 13 településen 16 templom, illetőleg egy zsinagóga, összesen 213 millió forint támogatást kapott.

Nagymaroson és Kismaroson kormányzati támogatásból környezetvédő program, „Tisztítsuk meg Magyarországot!” projekt valósult meg.

Út, járda felújításra, építésre, BM-es pályázatból 462 millió forintban részesült 22 település.

Ugyanígy a „Magyar Falu” programból útfelújításra kilenc település 269 millió forintot kapott.

Óvoda felújításra, óvoda korszerűsítésre két település, Galgagyörk és Márianosztra 100 millió forintot kapott. Óvoda-udvar, játszótér fejlesztésre közel 20 millió forint érkezett négy településre.

Temetőknek a felújítására három település kapott 40 millió forintot, egyházi közösségi tér kialakítása 32 millió forintot kapott.

Közösségszervezésre, eszközbeszerzésre 4 település 13 millió forintban részesült, közösségi tér kialakításra 2 település 45 millió forintot, faluház felújításra, bővítésre Sződ 48 millió forintot, szolgálati lakásra Váchartyán és Püspökhatvan 60 millió forintot kapott.

Orvosi rendelő felújításra 15 millió forint jutott Vámosmikolára, kommunális eszköz vásárlásra 4 település 40 millió forintot, orvosi eszközvásárlásra pedig 6 település 9 millió forintot kapott, de járdafelújításra is jutott 15 millió forint Csörögnek, Püspökszilágynak és Vácrátótnak.

Falugondnoki busz 43 millió forintból 3 településre érkezik.

Civil támogatásként 12 településen 15 civil szervezet 60 millió forintot kapott.

Rendkívüli kormányzati támogatás jutott 140 millió forint értékben Verőce, Szokolya, Kóspallag és Csővár településekre.

Vis maior támogatás pedig Kóspallagra, Nagybörzsönybe és Vácrátótra érkezett 43 millió forint értékben.

Püspökszilágy LIFE-projektben 200 millió forintot kapott, bringapálya épült Nagymaroson 4 millió forintos kormányzati támogatásból, termelő piacokat is létrehozunk a Börzsönyben összesen 241 millió forint értékben négy településen.

A rászorulók idén is tűzifa támogatást kaphatnak, 23 településre 29 millió forint érkezett.

Ebből is látszik, hogy a Dunakanyarban és Vácon is nagy lendülettel indult Magyarország újraindítása és hamarosan több tízmilliárd forintos értékű beruházásokról, munkahely-teremtésről is beszámolhatunk.