HÉT ELÍTÉLT KÉSZÍTETT EGY HATALMAS FESTMÉNYT A VÁCI BÖRTÖN BÁSTYAFALÁRA – VIDEÓ

Hét lelkes és kreatív fogvatartott 100 munkaórájával, 72 liter festék felhasználásával elkészült nemrégiben egy 47 méteres falfelületen egy lélegzetelállító festmény a Váci Fegyház és Börtön bástyafalán – olvasható a Büntetés-Végrehajtás hivatalos honlapján.

Mintegy 50 méteres falfestményt készítettek a váci fegyház fogvatartottjai – Fotó: Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága

Justicia, egy rabomobil, a váci börtön és a váci dóm is szerepel azon a monumentális falfestményen, amelyet a büntetés-végrehajtási intézetének fegyencei készítettek a közelmúltban.

A fegyintézet központi helyén álló festmény egy lineáris történet vizuális ábrázolása, amely a bűncselekmény elkövetésétől kíséri végig a szemlélőt a tárgyalás, a börtönbüntetés és a szabadulás fontosabb állomásain.

A festés egy lehetőséget adott a fogvatartottaknak arra, hogy kifejezhessék érzelmeiket – Fotó: Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága

A közel 50 méter hosszú és 3,8 méter magas bástyafalra került képek a fogvatartottak tervei alapján készültek, a felület előkészítését, a szükséges alapozást és szigetelést is az elítéltek végezték el.

A festmény csaknem 50 méter hosszú – Fotó: Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága

A munkálatoknak köszönhetően a büntetésüket töltők kifejezhették gondolataikat, érzéseiket, megmutathatták céljaikat, jövőképüket. A közös alkotáson keresztül pedig az együttműködés örömének, a sikerélmény átélésének pozitívumait is megtapasztalhatták. Hasonló projektek a világ minden táján és büntetés-végrehajtási intézeteiben megvalósultak már és több helyen bizonyítottan csökkentették a visszaesést.

A „Fessünk jövőt! Picasso-projekt” a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácshoz benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően, a Váltó-sáv Alapítvány közreműködésével, valamint Vigyinszki Attila művészeti vezetésével jött létre.