A VÁCIAKNAK SEM ENGEDIK A GYURCSÁNY-FILMET HELYBEN MEGNÉZNI – SZABÓ CSABA INTERJÚ A KARC FM-EN

Amióta elkészült a Gyurcsány Ferenc által elmondott őszödi hazugságbeszéd kiszivárogtatásáról szóló politikai krimi, az ELKxRTUK, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok különböző módszerekkel igyekeznek elrejteni a produkciót a közönség elől. Ilyen hírt kaptunk nemrég Vácról is, ahol a baloldali vezetés – Aczél György nyomdokaiba lépve – nem engedi levetíteni az év valószínűleg legnézettebb filmjét – kezdte a KARC FM HANGOLÓ című, csütörtök reggeli műsorának felkonferálása, amelyben a botrányos váci ügyről beszélgettek Szabó Csabával, a Fidelitas helyi elnökével.  Az alábbiakban ebből a beszélgetésből idézünk.

KARC FM: Ön szerint mennyire állja meg a helyét a hivatalos indoklás a színházterem bérbeadhatóságával, vagy bérbe nem adhatóságával kapcsolatban?

SZABÓ CSABA: Elöljáróban azt érdemes elmondani az egészről, hogy ez a színház moziként működött egykor, amit 350 millió forintos kormányzati forrásból újítottak föl. Mivel Vácon ez az egyik legalkalmasabb helyszín, ezért is őket kerestük meg elsőként, hogy itt vetíthessük le a filmet. Már kitiltottak innen egy Polgári Est nevezetű eseményt is, amelyek telt házzal mentek. Ugyanazzal az indokkal tették mindezt, mint most: politikai eseményeket nem lehet elhozni a színházba. Úgy gondolom, hogy ezt nem a városvezetésnek és nem a színházvezetésnek kéne eldönteni, hanem a váci embereknek, hogy milyen rendezvényeket szeretnének látni az intézményben. Nyilván ők el tudják dönteni, hogy ha szeretnének valamit megtekinteni, akkor elmennek rá, ha nem szeretnék, nem mennek el rá. A Polgári Estek például annyira népszerűek voltak, hogy nem fértek be a színházterembe és még a folyosón is álltak. Ezek a polgári esetek nem szűntek meg, csak máshol rendezik meg a szervezők. Az ElkXrtuk című filmnek is lesz helye! Biztos vagyok benne, hogy sokan eljönnek és sokan megnézik majd a filmet.

KARC FM: Milyen más alternatíva jöhet szóba? Tehát mind technikai, mind akár egyszer csak óvatosan mondom, jogi értelemben nem tudom, hogy lehet-e ebbe kapaszkodni, vagy bármilyen magasabb fórumhoz fordulni ebben az esetben?

SZABÓ CSABA: Mi úgy döntöttünk, hogy mivel már akkora nagy volt az érdeklődés a film megjelenése előtt is, és azóta nagyon sokan kérdezték tőlünk, hogy le fogjuk-e vetíteni a filmet, s mivel megígértük, ezért mindenképpen szeretnénk bemutatni. Talán a Piarista Kilátó Központ, ahol van még vetítő és kellően nagy tér, de még nem tudjuk pontosan, hogy pontosan hol lesz. Lehet ugyan, hogy nem kényelmes színházi székeken kell majd az embereknek végignézni a filmet, viszont remélem, hogy a film minősége kárpótolni fogja az érdeklődő nézőket.

KARC FM: A helyiek körében mennyire verte ki a biztosítékot az, hogy az önkormányzat intézménye ilyen módon állt hozzá?

SZABÓ CSABA: Fontos azt megjegyezni, hogy a liberálisok a tolerancia jegyében cenzorrá léptek elő, és ők döntenek arról, hogy mit, hol lehet levetíteni. Mi ezt nem fogjuk hagyni, ki fogunk állni azért, hogy politikai alapon ne lehessen filmeket letiltani! Az embereknek az fáj, hogy miképpen lehet az, hogy egy város vezetése, vagy egy színház vezetése megfoszthat egy váci polgárt bármely kulturális lehetőségtől. Egy réteget érdeklő jó programot hoztunk volna el abba a városi színházba, ami egyébként ilyen kevés előadással, mint amivel most fut, még sohasem ment. Még a jóérzésű baloldaliakat is felháborítja Vácott, hogy a városvezetés nem járul hozzá az ElkXrtuk című film levetítéséhez, hiszen ismét szembesülniük kell azzal, hogy olyan embereket juttattak hatalomra, akik tiltják a velük nem egyező vélemény megjelenését. A színház jelenlegi, a váci baloldal által kinevezett igazgatójának pályázatát a szakmai színházi bizottság alkalmatlannak találta, és mégis őt nevezték ki. Ilyen abszurd időket élünk jelenleg a városban – zárta a KARC FM-en elhangzott beszélgetést Szabó Csaba.

A hét 3. legnagyobb bevételét hozó, valamint a 4. leglátogatottabb filmje volt az Elkxrtuk egy olyan héten, amikor az utolsó James Bond filmet is láthatta a nagyérdemű. – Forrás: http://filmforgalmazok.hu/category/hetvegi-eredmenyek/