KORMÁNYINFÓ: KÖTELEZŐ A MASZKVISELÉS NOVEMBERTŐL A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKÖN!

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter most is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, ahol beszámoltak a szerdai kormányülés részleteiről, a járványügyi intézkedésekről és határozatokról – jelent meg a PestiSrácok.hu-n.

Mint mindig, a sajtótájékoztatón a sajtó munkatársai is tehetnek fel kérdéseket, megtudtuk többek között azt is, hogy november 1-től kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a munkaadók előírhatják az oltást munkavállalóknak.

Gulyás Gergely a Kormányinfón először is ismertette a járványügyi adatokat, melyek romlottak az elmúlt pár hétben. A tárcavezető leszögezte, az oltás az egyetlen, amely védelmet biztosít a vírussal szemben. Állítása szerint 1970 covidos beteg van kórházban, és 204-en vannak lélegeztetőgépen. A prognózis szerint tovább fog nőni a negyedik hullámban a fertőzések száma, ám az előrejelzés szerint kevesebben kerülnek majd kórházba. Ismertette, hogy a munkaadók kezébe adják a jogot, hogy előírják a védőoltást az alkalmazottak számára.

A tömegközlekedési eszközökön november 1-től kötelező a maszkviselés, az egészségügyi intézmények esetében látogatási tilalom lép életbe, a szociális intézményekben a vezetők döntenek az esetleges látogatási tilalomról

– ismertette a szigorításokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Újságírói kérdésre a miniszter leszögezte, minden olyan intézkedés kell, ami növeli az oltottságot, de minden más védekezési mód csak másodlagos hatékonyságú. Úgy fogalmazott, mivel magyar állam szintén munkáltató, így

az állami szervek esetében is előírják az oltási kötelezettséget. Az önkormányzatoknál ez a döntési lehetőség a polgármesterek kezében van.

A debreceni vakcinagyárral kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, az üzem jövő év végére készülhet el.

Arra a kérdésre, mi lesz akkor, ha az Alkotmánybíróság nem engedi a kötelező oltást, Gulyás Gergely kijelentette, semmit sem tehetnek, a döntéseket tiszteletben kell tartani.

Még egy elvi lehetőség van, ha az Alkotmánybíróság nem engedélyezné a kötelező oltást, ez pedig az alkotmánymódosítás. Őszintén bízom abban, hogy a meghozott döntésünket az Alkotmánybíróság nem fogja alkotmányellenesnek tartani, mert megfelel az európai gyakorlatoknak is

– jelentette ki a tárcavezető, aki szerint azok kérhetnek felmentést a munkáltató által megkövetelt oltás alól, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy nem kaphatnak védőoltást speciális betegség vagy érzékenység miatt.

Azok, akik nem hajlandóak beoltatni magukat, fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, amennyiben egy évig nem veszik fel a védoltást, meg lehet szüntetni a munkaviszonyt, a munkaadó által előírt első oltást december 15-éig kell felvenni

– közölte Gulyás Gergely.

A miniszter úgy fogalmazott, már velünk van a vírus ellenszere, tavaly ilyenkor még nem volt oltás, mikor november 11-én meghozták a szigorú intézkedéseket. A politikus az oltással magyarázta, hogy most miért nem zárják le az országot, mint tavaly.

Ha még 1,5 millió ember beoltatta volna magát, akkor olyan jó lenne a helyzet, mint Nyugat-Európában. Az oltás a leghatékonyabb ellenszere a vírusnak

– fogalmazott.

Gulyás Gergely a PestiSrácok.hu kérdésére elmondta, egyelőre nem terveznek olyan szigorítást, miszerint étterembe csak védettségi igazolvánnyal lehet beülni, de a későbbiekben ez változhat, ha romlik a járványhelyzet, az állami fenntartású egyetemeknél a kormány rendeli el, előírják-e az oltást, az alapítványiaknál a kuratórium. A tárcavezető szerint akkor lehet meggátolni a negyedik hullámot, ha magasabb lesz az átoltottsági arány, nem tartja kizártnak, hogy néhány hét múlva egyes helyeken kötelező lesz a védettségi igazolvány.

A miniszter elmondta, hogy a kórházakban lévő látogatási tilalom alól van kivétel, például haldoklót meg lehet látogatni majd, ez egy kivétel. Gulyás Gergely a harmadik oltásra visszatérve elmondta, egyeztetni kell az orvossal, de Szputnyik után adható Janssen is.

Mindenki felelős magáért, mindenki el tudja dönteni, hogy mi az, amit vállal, mi az, amit nem

– közölte.

Forrás: PestiSrácok.hu