VILÁGSZÍNVONALÚ RAKTÁRBÁZIST ÉPÍT VÁCON A CECZ KÍNAI CÉGCSOPORT

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést csütörtökön mutatták be a helyszínen.

Vu Csiang, a CECZ Logistic Park Managment Kft. vezérigazgatója, Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. igazgatója, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője. – Fotó: VácOnline

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a 27 milliárd forintos fejlesztés az évtized legnagyobb beruházása a városban, amely egyben világszintű technológia érkezését is jelenti, a raktárbázis pedig – nagy léptékű kapacitásával – a kereskedelem és a termelés szempontjából is jelentős lépés. Hozzátette: a beruházás nemcsak munkahelyeket teremt, hanem helyi iparűzési adóbevételt is hoz a következő évtizedekben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszél, mögötte (b1) Vu Csiang, a CECZ Logistic Park Managment Kft. vezérigazgatója, Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. igazgatója és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az okosraktár építését bejelentő sajtótájékoztatón a CECZ Logistic Park Managment Kft. központjában Vácon 2021. október 21-én. – Fotó: VácOnline

700 robot, 150 méternyi szállítószalag

A 14 ezer négyzetméter alapterületű okosraktár felépítése és működtetése több szempontból is előremutató projekt – emelte ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Az intelligens raktárban összesen 700 robot és 150 méternyi szállítószalag segíti majd az óránként akár 45-55 ezer tétel kezelését. Várhatóan 110 új álláshely jön létre, amelynek 40-50 százalékára tartósan munkanélküli, 10-15 százalékára megváltozott munkaképességű embereket, 15-20 százalékára magasan képzett munkaerőt várnak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, mellette Vu Csiang, a CECZ Logistic Park Managment Kft. vezérigazgatója, Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. igazgatója és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az okosraktár építését bejelentő sajtótájékoztatón a CECZ Logistic Park Managment Kft. központjában Vácon 2021. október 21-én. A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg. – Fotó: VácOnline

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházók már a csarnok tervezése során be kívánják vonni a folyamatba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és az Óbudai Egyetemet, az elkészült okosraktár vegyes felhasználású K+F laborját pedig mindkét egyetem használhatja majd. A beruházó emellett saját ösztöndíj alapítását is tervezi, a magyar hallgatók a Kínai Népköztársaságban mélyíthetik el raktárlogisztikai tudásukat. A beruházás energetikai szempontból is korszerű lesz – folytatta -, energiaigényeiket napelemekkel és földhővel oldják meg.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára beszél, mögötte Rétvári Bence (b1), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője (b1), Vu Csiang, a CECZ Logistic Park Managment Kft. vezérigazgatója (b2) és Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. igazgatója  az okosraktár építését bejelentő sajtótájékoztatón a CECZ Logistic Park Managment Kft. központjában Vácon 2021. október 21-én. – Fotó: VácOnline

Az okosraktár mellett két másik komplexum is épül a területen: egy 15 ezer négyzetméter alapterületű raktár akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok számára, illetve egy 5,5 ezer négyzetméter alapterületű, vizsgálókesztyű-alapanyag és egyéb egészségügyi termékek tárolására szolgáló – állandó hőmérsékletű – raktár.

A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy egy országnak fel kell tudnia halmozni az egészségügyi eszközöket, védőfelszereléseket – mondta Schanda Tamás.

(MTI)