DOBREV: SEGÍTSENEK, HOGY MINISZTERELNÖKKÉNT IS VISSZAJÖHESSEK VÁCRA, BESZÉLGETNI – GOLYÓÁLLÓ MELLÉNY NÉLKÜL

Hatra volt meghirdetve a DK váci utcafóruma a főtérre, Dobrev Klárával, de a főszereplő csak nem akart megérkezni. Pedig már minden a helyén volt. Mikrofon, kihangosítás, dobogó, szórólapok, ingyen toll és százforintost helyettesítő bevásárlókocsi-zseton DK-felirattal. Csak Klára asszony váratott még magára.

Klára asszony fél órát váratott magára – Fotó: VácOnline

Aztán hírnök lépett a mikrofonhoz és közölte: a várva-várt személy és csapata kb. húsz percet késik. Fél óra lett belőle.

Hogy a közel százötven fős publikum ne széledjen szét és valamivel elüssék a várakozás nehéz perceit, két lehetőség kínálkozott. Az első szerint az egybegyűltek rögtönzött nyugdíjas fórummá alakulnak – legalább kilencven százalékuk ehhez a korosztályhoz tartozott –, vagy meghallgatják az ünneplőbe öltözött Juhász Béla Róbert sződligeti polgármester, a Momentum és a DK-jelöltje sebtében összetákolt kortesbeszédét.

Időtöltésként Juhász Béla Róbert sződligeti polgármester, a Momentum és a DK-jelöltje korteskedett – Fotó: VácOnline

A rosszabbat választották… A már több párttal is kokettáló Duna-parti szélkakas – kezdetben még az MDF-ért rajongott, no nem a párt szellemisége és küldetése vette le a lábáról, hanem azért mert az MDF alapítványának ösztöndíjasa lett, ezért nem kellett tandíjat fizetnie – feldobva érezhette magát, mert ennyi szimpatizáns előtt talán még sohasem beszélt. Csak remélni lehet, nem is fog.

Aztán csalódnia kellett, mert a vártnál előbb megérkezett a komp és vele Klára asszony. Amint feltűnt a templom magasságában, hirtelen mindenki hátat fordított Juhásznak és csak Gyurcsány asszonyára figyelt, kit érdekelt akkor már egy mellékszereplő, no meg a mikrofont is gyorsan kivették a kezéből. Szegény Béla, pedig már épp kezdett belelendülni…

A késés oka nyilván külső ok, ezúttal nem Orbán, hanem a komp volt a felelős – Fotó: VácOnline

„Mi is álltunk, és vártunk, és vártunk, és vártunk a kompra, ami aztán nem akkor érkezett, amikor hittük” – magyarázkodott a késés miatt mindjárt az elején az előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje. Hát igen, ehhez hozzá kell szokniuk, kedves Klára, nem minden fog úgy történni, ahogyan azt a DK hiszi, a kompról meg csak annyit, menetrend szerint közlekedik évtizedek óta, illett volna figyelmesebben megnézni!

De itt vagyunk már és végre közeleg a kormányváltás ideje is – tért mindjárt a lényegre egy ügyes átkötéssel Dobrev. Csak nehogy azt is lekéssék, mint a kompot… „Jövő áprilisban leváltjuk Orbán-rendszerét” – dobta be határozottan, de haragosan a fő gondolatot a mindenre elszánt asszonyság – az első sorokban taps.

Az erős rajt után következett az utazó szakasz – ahogyan az evezősök mondják –, ahol valójában semmi új gondolat nem hangzott el, ezt át kellett vészelni.

Polt Péter, Európai Ügyészség, leváltás, csapnivaló egészségügy, ugyanilyen oktatási rendszer, gyenge járványkezelés, mindenütt kevés igazi szakember (vélhetően a dékások hiányára célzott…), ehelyett Mészáros, Tiborcz és Garancsi, aztán itt vannak az alacsony bérek, a kilátástalan élet, a nyomorban eltöltött nyugdíjas kor, bezzeg Áder János… – és ehhez hasonló demagóg, unalmas, lejárt szólamok puffogtatása jellemezte ezt a szakaszt. Ezzel tartotta ébren Klára a gyorsan fáradó nyugdíjasokat.

A dúsgazdag Dobrev Klára szónokolt az alacsony bérekről, a kilátástalan életről, a nyomorban eltöltött nyugdíjas korról – Fotó: VácOnline

Kampánybeszéde végén egy határozott kéréssel fordult az egybegyűltekhez. „Kérem, segítsenek, hogy miniszterelnökként is visszajöhessek Vácra, beszélgetni – golyóálló mellény nélkül…” Hogy ez utóbbi honnan jutott eszébe, azon talán még most is sokan töprengenek.

Közben hét óra lett és hirtelen fellelkesült a hallgatóság, ugyanis bejelentették, elkezdődhetnek a személyes beszélgetések. Legalább ötvenen állták körbe Dobrev Klárát, mindenki szeretett volna mondani valami nagyon fontosat és okosat, tanácsot adni vagy csak megszorítani a kezét.

Ez lesz az igazi kihívás – gondolhatta az egyre elcsigázottabb jelölt-jelölt. Délelőtt közös megbeszélés a koalíciós partnerekkel, délután országjárás, este otthon Fletó

Teatralitás és elmorzsolt könnycseppek – Fotó: VácOnline

Nem könnyű a politikus élete. Már csak azért sem, mert rengeteg sületlenséget kellett meghallgatnia, ami talán még neki is fájt, bár otthon férjura révén ehhez lassan hozzá lehet szokva. Egyesek olyan lehetetlen és a valóságtól teljesen elrugaszkodott intézkedéseket követeltek kormányra lépésük esetén, amit nehéz lehetett megállni nevetés nélkül, de az est sztárja egy pillanatra sem esett ki a szerepéből. Bizalmasan még azt is megsúgta az őt körülállóknak: az lenne az igazi, ha kétharmaddal nyernék a 2022-es választásokat, mert ez alatti felhatalmazással nagyon nehéz lenne Alaptörvényt módosítaniuk. Ugye-ugye!

Amikor levegőhöz jutott, megkapta a VácOnline újságírói kérdését:

Vác jelenlegi alpolgármesterét rabosították, közpénzekkel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Ön szerint kellene, hogy ennek következménye legyen?

„A konkrét ügyet nem ismerem. Amennyiben bebizonyosodik, mindenképpen kell, hogy következménye legyen és ez mindenkire vonatkozik” – hangzott a válasz.

Aztán hirtelen besötétedett, szép lassan elballagott mindenki haza. Elfogytak az ingyen tollak és a Dobrev Klára feliratos bevásárlókocsi-zsetonok. Csak az a golyóálló mellény nem hagy azóta sem nyugodni…

Zsafi