NEK: SZERETETVENDÉGSÉG UTÁN KIÁLLÍTÁSNYITÓ A NULLADIK NAPON VÁCOTT

A szeptember 12-éig tartó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és világtalálkozó úgymond nulladik napján, szombaton számos településen összességében ezreket (rászoruló időseket, magányosokat, családokat) várt szeretetvendégségbe, terített asztalokhoz a Váci Egyházmegyei Karitász, a Váci Egyházmegyei Múzeumban pedig időszaki tematikus kiállítás nyílt, „Vár a Bárány asztala” címmel.

A kiállításnyitón dr. Varga Lajos segédpüspök ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az egyedülálló időszaki kiállítást.

– Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus emlékére és a vasárnaptól egy héten át tartó újabb hazai világtalálkozó tiszteletére állítottuk össze a bemutatót, mely az Eucharisztia tiszteletét és a múlt század eleji esemény emlékeit, a kongresszus előtt már létező liturgikus mozgalom néhány emlékét, valamint a kongresszust követő időszak egy-két dokumentáló tárgyi hagyatékát mutatja be – mondta elöljáróban a segédpüspök.

Aztán rávilágított a válogatás szellemi hátterére, amihez segítségként citálta Aquinói Szent Tamás sokszor felcsendülő, elhangzó Himnuszának ide vonatkozó részletét.

– A templomba járók különösen nagy ünnepeken szokták hallani az Aquinói Szent Tamástól való Himnuszt latin nyelven, általában felkérnek előadására egy-egy kiváló énekest. Az általában elhangzó rész magyarul, tartalmát idézve, tehát nem szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy az angyaloknak a kenyere az embereknek a kenyerévé vált, és ez a mennyei kenyér véget vet a figuráknak. És akkor most ennek a szónak az itteni értelmét is el kell mondani, azt, hogy létezik az úgynevezett prefiguráció és létezik a figura. Előbbi fogalom, amit másképp őstípusként is említhetünk, azt jelenti, hogy az ószövetségi szentírásban vagy a mitológiákban szerepel valamilyen elem, és az Újszövetségben szintén szerepel valamilyen elem, ez lehet esemény, személy, de valamilyen tárgy is, és az ószövetségi elem az Újszövetségben teljesedik be, mégpedig tartalmát tekintve. Tehát az Ószövetségben van a prefiguráció, az Újszövetségben pedig a figura. Magyarán Aquinói Szent Tamásnak ez a szövege az Oltáriszentséggel kapcsolatban azt mondja, hogy ennek is van egy prefigurációja, egy előképe, egy ősképe, és aztán ez teljesedik be az eucharisztiában. Ez adja kiállításunk szellemi fonalát is, a prefiguráció és a figura, típus és antitípus nyomon követése különböző műkincsek, tárgyi emlékek segítségével – fejtette ki a tárlat koncepcióját dr. Varga Lajos.
Majd még jobban megvilágította a beválogatott kiállítási darabok elrendezésének logikáját.

– A belépő folyosón a Táborfalváról, a templomtoronyból megmentett stációs képeken keresztül eljutunk Jézus kereszthaláláig, illetve a gödöllői Isten báránya képhez, majd a következő teremben következnek a prefigurációhoz kötődő darabok, az Oltáriszentségnek az előképei metszeteken, könyvlapokon, más tárgyak formájában, a következő teremben olyan liturgikus eszközök láthatók, amelyek az Eucharisztia ünneplésével kapcsolatosak, majd az emeletre menvén két további gödöllői kép, két art deco stílusú üvegablak kapcsolódik közvetlenül a tematikus bemutatóhoz, a fenti folyosón az 1938-as kongresszus emlékei kaptak helyet, a legnagyobb teremben a textíliák, miseruhák, terítők, utána pedig a legkülönfélébb úgynevezett viaticum szelencék, a betegek, az élettől búcsúzók ellátását segítő eszközök – sorolta a főpásztor.

Végül, szinte zárójelbe téve megemlítette: a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény épülete állagát tekintve sajnos igen rossz állapotban van, tehát a festés, a paravánok csak átmenetileg tudják elfedni a csúnyaságokat, a statikai hibák jeleit.

– Az egész házat szerettük volna berendezni erre az időszaki kiállításra, van annyi kincsünk, hogy bőven megtehettük volna, de most nagyjából az épületnek az egyharmadát lehetett átmenetileg úgy bepúderezni úgymond, hogy a tárlat létrejöhessen. Nem tudjuk, milyen lehetőséget hoz a jövő, de itt nagy restaurálásra lesz szükség. Bízzunk benne, hogy belátható időn belül mód nyílik a teljes körű felújításra – fogalmazott zárszóként dr. Varga Lajos.

Ribáry Zoltán