MA AZOKAT TÁMADJÁK, AKIK HŰEK SZENT ISTVÁN ESZMÉIHEZ

Szentmisével, kenyérsütéssel, versenyekkel és számos gyermekprogrammal várták az érdeklődőket Letkésen augusztus 20-án.

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött a helyi római katolikus templomban, majd Huszák Tamás polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében emlékeztetett: Szent István a keresztény hit alapjaira építette nemzetünket. Stabil viszonyokat teremtett és egy erős, nyugati, keresztény államot hozott létre és döntésével végérvényesen kijelölte helyünket Európában. Vitathatatlan, hogy jó döntést hozott, hiszen erre a legjobb bizonyíték az, hogy mi magyarok még ma is egységes nemzetállamként itt vagyunk Európa szívében – fogalmazott.

A polgármester hozzátette: történelmünk során a magyarok nagyon sok megpróbáltatáson mentek keresztül, számtalan esetben próbálták megtörni egységünket, még oly módon is, hogy megcsonkították országunkat, szétszakították családjainkat. Minden krízishelyzet ellenére a magyar nemzet hű maradt őseink által teremtett értékeihez, és megőrizte egységét.

Napjaink eseményeivel kapcsolatban azt mondta: ha kitekintünk országunkon kívülre, láthatjuk, hogy mihez vezet az őseink hagyatékának háttérbe szorítása, a nemzeti és a keresztény értékek hátra hagyása. Mára eljutottunk oda, hogy azokat az országokat támadják, amelyek szilárdan felvállalják múltjukat, hűek hagyományaikhoz, képviselik és vallják kereszténységüket.

Huszák Tamás úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy mások szemében azért váljunk célponttá, mert hűek akarunk maradni államalapító királyunk eszméihez, folytatjuk törekvéseit, megtartjuk nemzetünk függetlenségét, és intelmeit szem előtt tartva, valljuk keresztény hitünket. Rajtunk múlik, hogy a Szent Istváni értékeket miként adjuk tovább gyermekeinknek. Úgy, ahogy történelmünk során sok alkalommal, továbbra is hinnünk kell abban, hogy ha összefog nemzetünk, a nehézségeket együtt legyőzzük majd – fejezte be gondolatait a polgármester.

A rendezvényen Izrael Pál plébános megáldotta, majd Huszák Tamás polgármesterrel és Simon Barnabás alpolgármesterrel közösen megszegték az új kenyeret. A családosokat egész délután programok várták a piactéren és a művelődési házban.