MEGINT NEM TUDJUK, HOGY MATKOVICH ILONA VICCEL VAGY KOMOLYAN BESZÉL?

„Mosolyogjanak, a többi hülyeség!” – idézzük Máté T. Gyula, a PestiSrácok néhai szerkesztőjének egyik életre szóló bölcsességét, amire nagyon nagy szükség van akkor, amikor esetleg nem ezzel a lelkülettel olvasnánk Matkovich Ilona vasárnapi mesebeszédeit. Matkovich írásai egyik legfrissebbikében ezúttal nem kevesebbet állított éppen a termékeny szerzőben lakozó ösztönös városvezető, mint azt: a kórházi rendelőintézet felújítása azért késlekedik – mint a Karácsony vezette Budapesten bármelyik projektjének esetében, úgy Vácott is –, mert képtelenségnek állítják be, hogy helyben bármiről is tehetnek a településvezetők, olyantól meg végképp messze állnak, amihez egyébként papíron szoros közük lenne.

A kedvezőtlen csillagállás, a pandémia, az EU-s ügyek, de leges-legfőképpen mindig a Kormány okolható mindenért! Pedig még a viccben is az van, hogy azért tartanak házastársat az emberek, mert azért a Kormány sem okolható mindenért!

Komolyra fordítva a szót, sokat foglalkoztunk már a szakrendelő 100%-os kormányzati támogatással való felépítésének ügyével, amely kapcsán hitelt érdemlően minden alkalommal sorozatosan kiderült, hogy a tervezési folyamatokat ezidáig a városháza telekcserés bénázásai (ha jóindulattal tekintünk az ügyre és nem a mutyizás kifejezést használjuk) és a tervezést újabb és újabb elodázó ötletelései akadályozták. A városházi szóbeszédek szerint e sorozatos kudarcok közvetve-közvetlenül való beismerése volt egy – az egykoron momentumos városatyának induló, de később a városi főépítészi posztra jutott – hivatalnok menesztése is.

A városházának pedig csak egyetlen dolga lenne: minden dokumentumot időben és rendben leadni, s amiben megegyeztek a kivitelezővel, azon lehetőleg később már nem változtatni. Sajnos nem ez volt a gyakorlat a projekt kezdete óta! A beismerés helyett így maradt megint más okolása.

Idézzük Matkovich Ilona írását: 

„…megpróbálták ráfogni egyes propagandalapok (vajon melyik lapra gondolhatott itt a költő? – a szerk.) a jelenlegi városvezetésre a megmagyarázhatatlan késlekedést, de ebből természetesen egy szó sem volt igaz. Az önkormányzat minden feladatát határidőre teljesítette, és praktikus javaslatokat tett a majdani épület és kiszolgáló egységek elhelyezésére.”

A mindig csak igazmondását hangoztató szomszédjához, a Béla Juhászhoz hasonlóan nem kételkedünk szavaiban, de szívesen ajánljuk figyelmükbe azt az összefoglaló írásunkat ÚJRA, amely az ügy eddigi kálváriáját foglalja össze. 

ÚJABB VÁROSI FELTÉTELEK = ÚJABB AKADÁLYOKAT GÖRDÍTENEK A SZAKRENDELŐ ÉPÍTÉSE ELÉ

***

A CÍM ÉRTELMEZÉSÉHEZ EGY SZÉKELY VICC SEGÍTHET A FELOLDÁSBAN:

Két székely gyalogol hazafelé a kapálásból. Egyszer csak az egyik minden ok nélkül tarkón vágja a másikat a kapával. Emez összerogyik az ütéstől, majd ahogy lassan visszatér az eszmélete, csodálkozva megkérdi:
– Ez most vicc volt vagy komoly?
– Ez biz’a komoly!
– No azért, mert viccnek azért nagyon durva lett volna!