AZ ÁRHULLÁM UTÁNI SZÚNYOGGYÉRÍTÉS VÁRHATÓ

Az elmúlt napokban a Dunán levonuló árhullám miatt védekezésre nem volt szükség, de a víz elárasztotta a töltések és gátak közötti területeket. Ezeken a helyeken nagy tömegben találhatóak az árvízi csípőszúnyogok tojásai, és a lárvák fejlődése azonnal megindul.

– A mostani meleg időben akár egy hét alatt kikelhetnek a kifejlett szúnyogok, ezért a Duna felső és középső szakaszán biológiai módszerrel lépnek fel ellenük. Ennek során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a lárváknak helyet adó vízbe, jelen esetben az elárasztott területekre.

A járművel megközelíthető helyekre autóra szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a fehérjetartalmú folyadékot. Fás árterületeken, ártéri erdőkben repülőről szórnak granulátumot a szúnyogártalommal érintett területre, a szer a fák lombozatán áthatolva jut a vízbe. A granulátum hatóanyaga ugyanaz a természetben is előforduló baktérium által termelt fehérje, mint ami a szúnyoglárvákat elpusztítja. Az alkalmazott készítmény minden más élőlényre ártalmatlan.

Az áradást megelőzően országszerte voltak nagyobb felhőszakadások, emiatt rengeteg kisebb lárvatenyészőhely alakult ki, ezeket csak részlegesen lehet kezelni. Mivel a kifejlett szúnyogok több helyen kirepültek, ezért az Ipoly és a Dráva mentén, a Szigetközben, Komárom környékén, a Dunakanyarban, Budapest több kerületében, a Csepel-szigeten, Baja és Mohács környékén földi kémiai szúnyoggyérítésre is szükség van – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság aktuális közleményében.

Összesen 225 településen – köztük Vácon is – és hét budapesti kerület belterületén, összesen 42 ezer hektáron permetezik este és éjszaka a vérszívókat.