A VÁCI LÁNCHÍD-ÜGY: KÉSIK ÉS DRÁGUL A MÁRVÁNY TÉR FELÚJÍTÁSA (VIDEÓ)

„Az önkormányzat korábban már egyetértett a Szent István téri (Márvány tér) felújítás környezetalakítási elképzeléseivel. Az ez alapján elkészített tervet – mely két ütemben valósítaná meg a felújítást – most szintén elfogadták” – a szokásához híven megint álságosan elfedve a valóságot – így fogalmazta meg a testületi döntést a városházi kommunikáció a hivatalos honlapján. Ennek újra az volt a lényege, hogy ne bontsa ki ismét az igazság minden részletét azaz: nem készülnek el a térrel a meglebegtetett határidőre, valamint nincs meg rá a keret, drágulni fog a beruházás.

Mint lassan minden baloldal-vezette önkormányzatnak, Vácnak is meglett így egy botrányos Lánchíd-beruházása!

Így idézte egykoron Matkovich Ilona szavait a nem kisebb jelentőségű „városházi médium”, mint a Váci Napló, amelynek egykori szerkesztője ma már a városháza munkatársi kötelékébe tartozik:

„Nagyon örülök annak, hogy ezt a polgári kezdeményezést a város is támogatja és bízok benne, hogy sokan kapcsolódnak bele a felújításba. Ahogy Martin Luther King a washingtoni híres beszédében mondta, hogy „van egy álmom”, úgy nekem is van, az, hogy

2021 egy győztes év legyen, és az augusztusi ünnepség már az átadott Szent István téren kezdődjön el. Lehet, hogy ez az álom valósággá válik.”

Ennek kapcsán Mokánszky Zoltán képviselő (FIDESZ-KDNP) egy videóban számos kérdést intézett a városvezetéshez, amelynek egyike:

„Várjuk a választ arra, hogy a politikai felelősséget ennek az ígéretnek az elmaradásáért ki fogja vállalni: Matkovich Ilona, Ferjancsics László, Kiss Zsolt, vagy Inotay Gergely!?

Matkovich Ilona Márvány térről szóló vasárnapi mesebeszédei így szóltak időrendben:

 

2020. május 25.
Péntek délután a Városfejlesztő Kft. dolgozói sok év után alaposan kitakarították, lefertőtlenítették a Szent István (Márvány) teret.

2020. október 25.
A múlt héten megtörtént a második egyeztetés a Szent István (Márvány) tér jövő évi felújításáról. Készülnek a tervek és a költségszámítások, valamint az augusztus 20-án meghirdetett segítő akció szervezése is elkezdődött.

2021. február 7.
A héten sajtótájékoztatón jelentettük be, hogy elindul Vác első olyan közösségi projektje, amelyben civil kezdeményezésre és segítséggel az önkormányzat felújít egy közterületet. A sokak által Márvány térként ismert terület városunk egyik legforgalmasabb helye, a belváros egyik központja, amelyből most igazi közösségi tér jöhet majd létre. Az önkormányzat a költségvetési tervben saját forrást különít el az idei a beruházásra. Egyidejűleg Facebook-csoport is indult, ahol folyamatos tájékoztatást kapnak a munkákról, illetve az ott található kérdőív kitöltésével, véleménnyel, javaslattal bárki segítheti a megújulási folyamatot. De van mód arra is, hogy az e célra nyitott bankszámlára a polgárok a projekt megvalósítását segítő befizetéseket tegyenek. Sok mindenkitől kaptunk eddig biztatást, sőt, már az erre a célra megnyitott számlaszámra (…) is érkeztek utalások. Várjuk a váci cégek, vállalkozások, magánszemélyek támogatását, hogy idén augusztus 20-án megnyithassuk a megújult Szent István teret.

2021. február 14.
Feldolgoztuk az önök Márvány tér megújulására tett javaslatait, amelyekből többet használni fognak a tervezők, persze az anyagi lehetőségek szem előtt tartásával.

2021. március 7.
Több útfelújítás tervezése már zajlik, és a Márvány tér felújításának tervei is hamarosan teljesen elkészülnek.

2021. március 21.
A Márvány térrel kapcsolatos véleményeket feldolgoztuk, ezek és az anyagi lehetőségek figyelembevételével készül el a terv.

2021. június 6.
A Márvány tér megújításáról egyeztettem a héten a helyszínen Taskovics Andrea főépítésszel. Részletesen végigbeszéltük a tervezett változtatásokat, a zöld területek növelését, a világítás korszerűsítést, vízelvezetést és a kövezés ütemezését. A munka reményeink szerint, még júniusban elkezdődhet, és ha augusztus 20-ig nem is fejeződik be, túlnyomó része elkészül a térnek.

2021. július 18.

Járatlan út a Márvány tér megújítása is, amelynek tervezése – el kell ismernem – nem sikerült elsőre.

Most azonban végre eljutottunk a megvalósítás közeli állapotba. Volt egy elképzelés, hogy augusztus 20-án átadjuk a megújult Márvány teret, de amikor láttuk, hogy nem az elképzelésünk szerint alakult a tér kialakítása, inkább leálltunk, és ahogy mondani szokták, újragomboltuk a kabátot. Ha nem is augusztusban, nagyon remélem, hogy idén elkészül ez a beruházás is.

Lehet, hogy a városházi magatartással kapcsolatban egy olvasói komment találta igazán fején a szöget:

„Nem gyűlt össze az adomány a városlakóktól, mindent tőlünk várnak… Jess kisasszony szerint a virágokat is a lakóknak kellene locsolni, a fákat is….”

Első alkalom, hogy Matkovich elismerte: „nem sikerült elsőre!” Közel két év kormányzás után feltesszük a kérdést:

van-e bármi,  ami – nem elsőre, de másodikra – egyáltalán sikerült?

***

EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS…? – MEG KELL-E VÁRNI, MÍG TÖRIK A BOKA?