MOMENTUMOS CÉGEKHEZ KERÜLTEK A VÁCI MILLIÁRDOK – LAPSZEMLE

Dagad a botrány Cseh Katalin momentumos EU-s képviselő körül, aki a sajtóhírek szerint azzal a baloldali, hagyományos technikával élhetett, hogy mindezidáig azzal vádolta meg politikai ellenfelét, amelyet valójában ő gyakorolt. Országos és világpolitika Vácon csak Matkovich Ilonát hozta lázba, lapunk eddig igyekezett mindig csak helyi ügyekkel foglalkozni, de ezúttal kivételt teszünk, hiszen szárnyra kelt egy olyan hír, amelynek komoly váci szálai is lehetnek.

A PestiSrácok és a Bennfentes híradásai szerint a Vácra jövő EU-s pénzek nem a váciakat, hanem a momentumosokat, illetve a holdudvarukba tartozó vállalkozókat gazdagíthatták.

Nézzük a részleteket!

Vasárnap és hétfőn publikált, megdöbbentő állítást tartalmazott a Bennfentes.hu oldala, a magát Anonymous-nak nevező, ismeretlen szerző videója:

„4,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást zsebelt be egy politikus és holdudvara!” A továbbiak kiderítését az oknyomozó újságírókra bízta.

A Bennfentes szerkesztősége a kapott infók alapján próbálta összerakni a képet:

  • olyan kétszínű politikusról lehet szó, aki kettős játékot űz,
  • úgy csinál, mintha egy lenne közülünk, közben játszik ide is, oda is,
  • négy és félmilliárd forintnyi EU-támogatást vett fel saját és haveri cégein keresztül,
    és 300 millió forintnyi közbeszerzést is el tudtak hozni.

A szerkesztők a cégadatbázis segítségével először összegyűjtötték az összes országgyűlési képviselő és európai parlamenti képviselő egykori és jelenlegi céges érdekeltségét. Ezután a palyazat.gov.hu-n rákerestek a cégekre.

Így bukkantak rá a váci Pannónia Nyomda Kft.-re.

A cég jelenleg Halász Gábor ügyvezetése alatt áll, azonban 2013 májusától 2018 januárjáig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

A momentumos propaganda és a valóság mintha összeütközésben lenne?

Tehát Cseh Katalin volt az a momentumos magyar politikus, akinek cége és a céghálójába tartozó vállalatok összesen 4,8 milliárd forint európai uniós támogatást vettek fel.

A későbbiekben a momentumos EP-képviselő Cseh azzal védekezett, hogy nincs cégháló, csak egy ugyanazon ipari parkban vannak bejegyezve a vállalatok.

A PestiSrácok által felderített cégháló

A Pesti Srácok azonban gyorsan kinyomozta, hogy a politikus állításával szemben mégis van cégháló, hiszen egyszerre váltanak telephelyet az ügyben érintett cégek. A lap kiderítette, Cseh Katalin és a mögötte álló, ügyeskedésben és trükközésben érdekelt hálózat cégeihez ömlött az uniós pénz, hovatovább Vác és a Nógrád megyei, mindössze 1200 lakosú Szirák volt a cégháló két központja,

minden érintett és az ügyletekben részt vevő cég ugyanoda volt bejegyezve: Vácra, a Nádas utcában és Szirákra, a Jókai út 41-ben.

A Bennfentes értesülései alapján készült ábra

A NOVA-INN Kft., a Mondat Kft. és a Holotech Kft. ugyanarra a váci címre vannak bejegyezve, mint ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást.

A Bennfentes által lekért cégadatok

A PestiSrácok az oknyomozása után bizonyítottnak véli:

Cseh Katalin és hálózatának cégei a váci és sziráki telephelyen hozták létre uniós pénzekre vadászó birodalmukat, a cégek EU-s pályázatokat vettek célkeresztbe, együttesen váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket, amellyel több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek zsebre.

Komolyabb cáfolat nélkül egyelőre a céges iratok bizonyítják: a botrányban érintett vállalkozások mindegyike jelenleg is folytat tevékenységet Szirákon, de a hálózat Svájcig és Szerbiáig is szőtte a pókhálóját.

Az oknyomozás pontos részletei, dokumentumai valamint a váci szálai ezekben az írásokban találhatóak:

Bennfentes 2021.07.20. 

PestiSrácok 2021.07.20.

PestiSrácok 2021.07.21.

Bennfentes 2021.07.21. 

PestiSrácok 2021.07.22.

Cseh Katalin egyik magyarázkodós interjúja – 2021. 07. 21.