ELHELYEZTÉK AZ IPOLYDAMÁSD-HELEMBA HÍD ALAPKÖVÉT

Július 2-án, a jövőbeli ipolydamásdi hídfő helyén helyezték el az új Ipoly híd alapkövét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a ceremónián kijelentette: 2023 elejére már állnia kell az Ipolydamásdot a felvidéki Helembával összekötő építménynek – írta meg a Hídlap.

Milan Belica, Andrej Doležal, Szijjártó Péter és Rétvári Bence – Fotó: VácOnline

Az ünnepség elején köszöntötték Szijjártó Pétert, Andrej Doležal szlovák közlekedési és építésügyi minisztert, Milan Belicát, a Nyitrai önkormányzati régió elnökét és Rétvári Bencét, Dunakanyar térségének országgyűlési képviselőjét.

A két ország himnuszának eléneklését követően Szijjártó Péter és Andrej Doležal együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Budapest-Pozsony szárnyashajó projektről, majd a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: az elmúlt tizenegy évben sokat dolgoztak azért, hogy javuljon a két állam viszonya és korábban sosem volt jó annyira a két fél kapcsolata, mint most.

Az eljövendő Ipoly híd alapjai a magyar oldalon – Fotó: VácOnline

Szijjártó Péter szerint ebben a munkában a kulcs az volt, hogy közös sikereket érhettek el, amelyek a legjobb alapját képezik a kölcsönös bizalom növelésének.

„A jövőt a Duna hidak és Ipoly hidak építése jelenti. Jövőben is arra fogunk koncentrálni, hogy növeljük a két ország közötti összeköttetések számát. Jelenleg a szlovák-magyar határon harmincöt helyen lehet szabályszerűen átkelni – tette hozzá, majd meg is jegyezte: az a cél, hogy a határ ne elválasszon, hanem összekössön bennünket.

Az eljövendő híd látványképe – Fotó: Hídlap

Elhangzott, hogy a mintegy 1,6 milliárdos projekt keretében egy 58 méter hosszú, 12 méter széles híd épül, melyhez kerékpárút is csatlakozik majd. Magyar oldalon a főútról 540 méter hosszú úton érhetjük majd el az átkelőt, mely 2023 elejétől a nemzetközi személyforgalmat és a 3,5 tonnánál kisebb teherforgalmat is átengedheti majd. Egyébként 2023-ig ezen a hídon kívül még öt átkelési pont létesül az országok között.

Rétvári Bence és Szijjártó Péter – Fotó: VácOnline

Szijjártó Péter végül arról beszélt, hogy tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom a pandémia ellenére is 10 milliárd euró közelében alakult, északi szomszédunk hazánk harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált.

Az ünnepélyes alapkőlerakó díszvendégei – Fotó: VácOnline

Andrej Doležal egyrészt gratulált Szijjártó Péternek a magyar válogatott Európa-bajnokságon elért eredményeihez, majd hangsúlyozta, hogy a szlovák kormány arra törekszik, hogy felgyorsítsa a Duna és Ipoly mentén zajló fejlesztéseket. Kitért arra is, hogy ennek a beruházásnak egyszerre több, azaz a gazdaságra, a turizmusra és nem utolsó sorban a kultúrára is hatása lesz.

A beszédek után Szijjártó Péter, Andrej Doležal és Rétvári Bence közösen belerakta a pénzérméket és az újságokat az időkapszulába, majd a díszes alapkő is a helyére került.

HÍDLAP

Az ünnepélyes alapkőlerakó záró eseménye, közös fotó a környék polgármestereivel – Fotó: VácOnline