A VÁCI HONLAP DEMOKRÁCIÁNK ÚJABB SZÉGYENFOLTJA

A szájzárat mind a mai napig fenntartó városháza a honlapján – meglehetősen nagy csöndben –, minden felhajtás nélkül visszavetette polgárait egyféle digitális kőkorszakba. Nem kell hinni az összeesküvés-elméletekben ahhoz, hogy ne ébredjen fel a gyanú a váciakban, hogy nem tudatosan történt a technikai visszabutítás a városi döntések, a fontos dokumentumok kihelyezésének módjában. 2019-ig – az általuk agyonpocskondiázott időkben – a testületi határozatokat mindig kereshető formában tették fel a honlapra, ám amióta „osztrák kisváros” lettünk, azóta csak képként. A döntéseiket a szövegkeresés szolgáltatásának elvetésével dobják a város lakossága elé, amolyan virtuális „nesztekként”.

A szövegdokumentum „mentés pdf-ként” művelete helyett, extra munkával inkább kinyomtatják, majd beszkennelik a határozataikat.

A világhálón egy 2019-es anyag után még így lehet keresni egy ülésről
Egy 2020-as határozatra való rákeresés nem ad találatot, a XXI. században ekkorát „hibázni” csak szándékosan lehet

A törvény betűjének így bár eleget tesznek, és látszólag hozzáférhetőekké válnak a dokumentumaik, de a demokratikus kötelességüket megkerülik pontosan úgy, ahogy megszokhatatlan ebben a városban, miképpen bánnak a lakossággal, az ellenzékükkel, a városházakritikus sajtóval, miképpen cenzúráznak és közpénzt nem kímélve pereskednek!

Annyi bizonyos, ez a régiek mellett egy újabb szégyenfolttal több.

***

A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által 1992-ben kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum. A PDF alkalmas szöveget, ábrát és képeket tartalmazó dokumentum leírására eszközfüggetlen és felbontásfüggetlen formában. A dokumentum lehet egyoldalas, és több ezer oldalas is, egyszerű vagy összetett: sokféle betűtípussal, ábrával, színnel és képpel, továbbá tartalmazhat interaktív beviteli mezőket, nyomógombokat stb., lehetőséget teremtve arra, hogy üres űrlapokat hozzunk létre, amit a felhasználók később elektronikus formában is ki tudnak tölteni.

Bár kezdetben nehézséget okozott a Google algoritmusainak ezeket a fájlokat olvasni, ma már tökéletesen tudják őket indexelni, ami azt jelenti, hogy a PDF optimalizálás egy nagyon fontos területe lett a keresőoptimalizálásnak.

Wikipedia