MILLIÁRDOKON ÜLNEK, MIKÖZBEN CSŐDKÖZELI ÁLLAPOT MIATT SIRÁNKOZNAK AZ ELLENZÉKI POLGÁRMESTEREK – NINCS EZ MÁSKÉPPEN VÁCON SEM

Lehull a lepel Karácsony Gergely és a baloldali városvezetők álszent politikájáról. A főváros ellenzéki kerületeinek zárszámadásából ugyanis egyértelműen kiderül, hogy komoly pénzügyi tartalékaik vannak, vagyis szó sincs itt kivéreztetésről – írta a Magyar Nemzet. Vácon pontosan ugyanez a helyzet, nézzék meg a számokat!

Köztudott, hogy 2019-ben valamennyi kerületet komoly pénzügyi tartalékkal vettek át, a kormány pedig a tavalyi 86 helyett idén 116 milliárd forintot ad a fővárosnak és az ellenzéki kerületeknek a működési kiadások fedezésére – mondta a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. A kormánypárti politikus elmondta: a kérdés most már inkább az, hogy a baloldali városvezetők a politikai show-műsor helyett akarnak-e végre dolgozni, és mire akarják elkölteni ezeket a milliárdokat, ha nem a főváros és a kerületek működtetésére.

A fővárosi önkormányzat szabad felhasználású pénzmaradványa 22 milliárd forint, amely alátámasztja: nem volt csődközelben a főváros tavaly.

A Baranyi Krisztina által vezetett Ferencvárosban közel kilencmilliárd forintot nem költöttek el tavaly, ami látszik is a kerület feltűnően elhanyagolt utcáin is.

Beszédes, hogy Baranyi saját emberét, Pataki Mártont nevezte ki a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatójává. Pataki még 2019-ben az önkormányzati választás kampányban előremutató kijelentést tett a baloldali jelölteknek címezve.

„Ígérjék meg, hogy a törvényesség határáig az önkormányzatok minden erőforrását a kormány elleni küzdelemre fogják felhasználni. Hogy emiatt a következő két és fél évben kevesebb utcát fognak leaszfaltozni, nem lesz új játszótér, igen, ez mind nem számít” – tanácsolta 2018-ban Pataki.

Pikó András józsefvárosi polgármester is a kormányra mutogat eredménytelensége miatt, ezzel szemben kiderült: 4,9 milliárd forintot nem költött el az önkormányzat, ezáltal idén rekordösszegű, 28 milliárdos büdzsé mellett ez az összeg is rendelkezésre áll.

A külső kerületekben is többletösszeggel számolhatnak a városvezetők. Újpest például a 2020-as évet 3,2 milliárd többlettel zárta. A Déri Tibor momentumos polgármester által aláírt, hivatalos 2020-as zárszámadás alapján a IV. kerületnek 1,7 milliárd forint maradványa van úgy, hogy ezenfelül még 1,5 milliárd forint adóbevétel is beérkezett, de azt csak az idei évre számolják el.

Jó néhány balliberális vezetésű megyei jogú városban is jelentős, esetenként tetemes szabad maradványösszeg van tavalyról.

  • Egerben mintegy kétmilliárd forint, de még Pécsett is több mint egymilliárd forint.
  • Szombathelyen is stabil a pénzügyi helyzet, hiszen a helyi zárszámadás szerint a vasi megyeszékhely működési egyenlege 2020 végén több mint 2,8 milliárd forint,
  • Tatabányán a teljes maradványösszeg több mint 7,8 milliárd forint volt.
  • Érden is szilárd pénzügyi alapokon áll az önkormányzat és a fenntartásában álló intézmények, valamint a polgármesteri hivatal: a kincstári beszámolóban több mint 28 milliárd 837 millió forint szerepel szabad maradványösszegként.
  • A Botka László (MSZP) vezette Szeged esetében ez közel harmincmilliárd forintot tesz ki.

***

Vácon a zárszámadás alapján az eszközök fejezetben a pénzeszköz állomány

  • 2019-ben 760 millió forint volt,
  • 2020-ban 1.062 millió forint.

A likviditási jelentés: 231/2021/V.19-i határozat alapján a költségvetési számla egyenlege

  • április 12-én 1.178 millió forint volt,
  • május 7-én 935 millió.

Ez mutatja, hogy van itt pénz! Mindezt pedig a pandémia miatt nem a testület, hanem a polgármester fogadta el.

Matkovich Ilonának tehát tisztában kell lennie a város költségvetési helyzetével, tudnia kell, hogy

közel 1 milliárd forint van a város kasszájában, ennek ellenére, hogy az ATV-ben és minden fórumon azon siránkozik, hogy a kormány mennyit von el Váctól.