KISEBB VIHAR A BALLIBERÁLIS ELŐVÁLASZTÁS BILIJÉBEN

Van azért annak némi diszkrét bája, ahogy a balliberális oldal különféle csoportosulásainak előtérbe tolt figurái miképpen kommunikálnak magukról és egymásról az előválasztásuk tragikomédiájának nagy helyezkedésében, különösen ha felbukkan egy újabb rivális a kondér körül.

Legutóbb kiderült, hogy a negyed tucatnyi váci alpolgármester egyike, Inotay Gergely Ábel is ringbe száll.

Erre rögtön ráugrott a nagy „Nyájfélrevezető”, „Vadakat beszélő” Juhász Béla, félvállról leábelezve az újabb kihívót – sekélyes, sznob irodalmi utalással – felvetve: félő, hogy a váci helyi politikus civilként elveszne a nagypolitika rengetegében.

Itt rögtön meg is jegyezzük: ebből az álságos féltésből, intésből kiviláglik, hogy Juhász magáról bezzeg azt gondolja, hogy rá nem leselkedik az elveszés veszélye, magyarán ő dörzsöltebbnek gondolja magát. Bizonyos értelemben dörzsölt is ezerrel: a közpénzből magának megítélt jutalmakkal, részvény-vásárlásaival, a munkaidőben végrehajtott határszéli, szelfiző kampányszerepléseivel stb.

Ám szánjunk egy bekezdést Inotayra is, akinek kezdő, fő szlogenje, hogy „Civileket a parlamentbe!”. Nos, ha ez a kívánalom, akkor viszont ő egyáltalán nem felel meg a civil jelzőnek, hiszen a „Szavad” embereként került be az önkormányzatba és az alpolgármesteri fotelbe, az egyesületről pedig már bebizonyosodott, hogy valójában álcivil szervezet.

Hiszen nem önzetlenül tevékenykedik, hanem igenis nagyon közpénz- és hataloméhes.

Az Ábel névhez kapcsolt afféle kisfiús báj sem jellemző Inotay alpolgármesterre, ékes bizonyítéka ennek például a szociálisan nehéz helyzetben lévők támogatott lakhatása és a hajléktalan kérdés kapcsán hangoztatott, arrogáns álláspontja.

Az bizony édeskevés erény a város érdekérvényesítése kapcsán, ha valakinek – kóristaként – olyan az orgánuma, amilyen.

Zárszóként egy bekezdésnyi kérdés ama bizonyos bili beltartalma kapcsán: bizonyára az előválasztás népszerűségi szavazásában részt venni kívánó választópolgárok is kíváncsiak például arra, hogyan viszonyulnak a jelöltek mondjuk

  • a gender-kérdéshez,
  • a határvédelem kérdéséhez,
  • az azonos neműek teljes egyenjogúságához a gyermeknevelés terén,
  • a tömeges, illegális bevándorláshoz…

Hajós A. Zalán