VÁC ISMÉT A RÉGI ZENE FŐVÁROSA LESZ, NAGYSZERŰ KONCERTPROGRAM KÍNÁLATTAL

Mint arról korábban már hírt adtunk a Filharmónia Magyarország az idén július 3–10. között rendezi meg a nagy múltú Régi Zenei Napok programsorozatot, amelynek ezúttal is, már hagyományosan Vác lesz a „fővárosa”.

A mesterkurzusokból, a nagyközönséget vonzó koncertekből és egy családi kikapcsolódást kínáló szabadtéri programból felépülő rendezvény is nagyszerű komolyzenei nyitány lehet a vírusjárvány utáni fellélegzésben.

Az idén hat mesterkurzus közül választhatnak a jelentkező növendékek a 37. Régi Zenei Napokon, ahol a szakma legkiválóbb professzoraitól tanulhatnak.

A rendezvénysorozat koncertprogramjaival a Szamosi Szabolcs orgonaművész vezette Filharmónia Magyarország az idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait: lesz zene, irodalom, tanulás és játék.

Az idén újdonsággal is készülnek a szervezők, amennyiben a váci, templomi helyszínek mellett a gödöllői kastélyban is lesz két nagyszabású koncert program.

Július 3-án 20 órai kezdettel, a Fehérek templomában a régizene játszásban már világhírű Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közös hangversenye nyitja a programsorozatot: egy utoljára a 18. században előadott mű, Stölzel „Passiója” csendül fel, Vashegyi György vezényletével.

Számos nagy tudású professzor – Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl (ének), Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Malcolm Bilson (fortepiano), valamint Vashegyi György (kamarazene) – tart mesterkurzust Vácon, az érdeklődők július 5-én és 9-én a gödöllő királyi kastély dísztermében hallhatják a mesterek koncertjeit.

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között: július 6-án 19 órai kezdettel a főtérről és a főutcáról is nyíló Adullám Kávézóban Becze Szilvia, a Bartók rádió műsorvezetője különleges, „Ha Bach és Händel találkoztak volna… 1747-ben” című interaktív előadásán vehetnek részt az érdeklődők, Szabó Sipos Barnabás és Kautzky Armand színművészek közreműködésével.

Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt a Fehérek templomában. Műsoron: Telemann: B-dúr zenekari szvit „A nemzetek” TWV 55:B5, Telemann: e-moll concerto fuvolára és hegedűre TWV 52:e3, Telemann: D-dúr szvit TWV 55:D18

A rendezvény zárónapján, július 10-én a tervek szerint izgalmas családi barokk forgataggal (kézműves foglalkozással, korhű viselet bemutatóval, népi játszótérrel) várják a szervezők az érdeklődőket a Duna-parton.

Végül a Barátok templomában, 20 órai kezdettel a Purcell Kórus és a Helsinki Barokk Zenekar koncertjével ér véget a 2021-es Régi Zenei Napok rendezvénysorozata.

Ribáry Zoltán