ÚJ VÁCI KONTEÓ TERJED: A TÖBBSZÁZMILLIÓS TÁMOGATÁSOKÉRT MATKOVICH HÁTTÉRALKUT KÖTÖTT

Egyre több kommentben merül fel egy feltételezés a Vácnak juttatott újabb és újabb százmilliós kormányzati támogatások kapcsán. Egyre többen írják, hogy a kormányzati pénzcsapok látványos megnyitása mögött a polgármester és a helyi jobboldal közötti titkos kiegyezés húzódhat meg.

Szinte nincs olyan hét, amikor ne érkezne újabb és újabb többletforrás Vácra. A pénzeső számláló már 1,2 milliárd forintnál jár az alig 7 milliárd forintos költségvetésű városban. Egyre több kommentelő szerint Matkovich Ilona másfél évnyi városvezetés után semmilyen érdemi eredményt nem tudott felmutatni (hacsak a szájzár rendeletet vagy a bércsökkentéseket nem nevezzük eredménynek). A polgármester asszony rájött, hogy hiába ígért a kampányban milliárdos fejlesztéseket városi forrásból, ezeknek az ígéreteknek semmilyen fedezete nem volt.

Matkovich azonban mindenképp sikert akar elérni és a sikerhez források kellenek. Forráshoz pedig a felpörgetett ingatlan értékesítések mellett a kormányzattól tud jutni. Ha a kormánytól kap támogatásokat, akkor lesz eredmény, és megőrzi az esélyét az újrázásra. Cserébe nem erősíti, hanem gyengíti a baloldalt, például azzal, hogy Juhász Béla Momentumos előválasztási jelöltet nyilvánosan alkalmatlannak tartja. Hogy hogynem, erre Juhász Béla visszatámad a kormányzati források elfogadása miatt. Így Matkovich és a Fidesz is erősödik Vácon a baloldal kárára.

Egy példa az egyik jobbikos oldalról, ahol építgetik ezt az összeesküvéselméletet

A konteó akkurátusabb kifejtői szerint pont azért nem megy el Matkovich tüntetőleg a támogatások átadására, hogy ezzel ne legyen nyilvános a kollaboráció. Az közismert, hogy a polgármester asszony a járvány alatt is személyesen egyeztetett jobboldali helyi politikusokkal, de a részletekről semmit nem lehet tudni.

A feltételezéseket erősíti Márki-Zay Péter interjúja, melyben így fogalmazott általánosságban: „több olyan városvezetőről tudunk, akiket a Fidesz meg tudott venni, le tudott kenyerezni.” (…) „ha egymilliárdot ígérnek a településének, hogy ne támadja a Fideszt, akkor nehéz erre nemet mondani. Szerintem innen lehet megérteni, hogy az ellenzéki városokban többnyire miért nem volt komolyabb elszámoltatás.” Vác idén 1,2 milliárdot kapott és egy feljelentés se történt az előző városvezetés ellen.

Hogy tényleg van-e alapja a fentieknek, azt csak kevesen tudják. Kíváncsian vártuk a polgármester asszony reakcióját a vasárnapi esti meséjében, de nem volt ezekről szó.