MATKOVICH ELZÁRKÓZIK: EGYÜTTMŰKÖDÉS HELYETT CSAK ACSARKODÁS

Lehullt a szelídség álarca: Matkovich nem hajlandó nyilvános eseményen kormánypárti politikustól kormányzati támogatást jelképesen átvenni. A jó modor minimumát se mutatta fel Matkovich Ilona, amikor Vác országgyűlési képviselőjének többszöri meghívását is visszautasította. Kibújt a szög a zsákból: nem a város érdeke számít, csak a politikai lövészárok harc.

Matkovich Ilona 2019-ben azzal harsogta tele Vácot az önkormányzati választás kampányában, hogy tőle párbeszédre, egyeztetésekre, együttműködésre és beszélgetésekre lehet majd számítani. Ezeket továbbra is fennhangon hirdeti, de az elmúlt több mint másfél évben a viselkedése egyáltalán nem esik egybe a szép lózungokkal.

Úgy tűnik, a polgármester asszony csak azokkal és akkor hajlandó beszélni, amikor ő úgy gondolja – például sosem rest panaszkodni, de százmilliós kormányzati támogatások átadásán már nehezére esik megjelenni.

Ha Matkovich igazán törődne a váci családokkal, a helyi ügyekkel, akkor ott lett volna a néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatón, amelyre meghívót kapott: 85 millió forint érkezik a deákvári Sirály utcai óvoda bővítésére és felújítására a kormánytól. De nem. Ő büszkeségből vagy pökhendiségből nem jelent meg, sőt, az önkormányzati vezetők közül egyet sem delegált az eseményre. Ennyit hát a nagy együttműködésről és párbeszédről: úgy tűnik, hiába hoz az országgyűlési képviselő több mint hatszázmillió forint többletforrást Vácnak kevesebb mint fél év alatt, mivel nem az ő pártcsaládjukhoz tartozik, ezért nem hajlandó odaállni mellé, még akkor sem, ha egy ilyen fajsúlyos dologról van szó.

Mert ezek nem apró-cseprő ügyek. Például közel százmillió forint támogatás a kormánytól egy óvoda bővítésére és felújítására. Azaz

az állam segítséget nyújt a váci családoknak, forrást biztosít a város számára, hogy szebbé, jobbá, modernebbé tegye egyik gyermeknevelő intézményét – és Matkovichéknak ez láthatóan annyira fontos, hogy még csak el sem tudtak sétálni a sajtó nyilvános bejelentésre, hogy örömüket fejezzék ki.

Egy héttel korábban a bölcsőde 240 milliós többlet támogatását még átvehette egy alpolgármester és két baloldali képviselőtársa, de most már ők se mehettek el Rétváritól átvenni a támogatást jelképező csekket, ahogy az egyébként már az előző ciklus óta bevett gyakorlat.

Úgy látszik, Matkovich korántsem az a kedves, szelíd és együttműködő figura, mint akinek mutatta magát korábban.

Ha az lenne, akkor például nem hozta volna meg a hírhedt szájzárrendeletét, amellyel lényegében polgármesteri engedélyhez kötötte még a közösségi média használatát is az önkormányzati alkalmazottaknak. Ha igazán őszinte lenne a váciakkal, akkor már rég beszámolt volna arról, hogy a város idei költségvetésében közel 600 millió forint olyan állami támogatás szerepel, amely a korábbi években nem – és ezeket mind a település javára lehet fordítani a kormány jóvoltából.

Az új bölcsőde látványterve – Fotó: vac.hu

Úgy tűnik, ha a kormányról van szó, Matkovichék csak panaszkodni, sápítozni tudnak, de párbeszédbe elegyedni, esetleg köszönetet mondani nem. Ilyen hát az, amit az ellenzéki városvezetés együttműködésnek hív: csak akkor működik, ha ők azt politikailag hasznosnak látják, egyébként teljesen elzárkóznak.

Mert hát az, hogy senki nem ment el az átadóra, és az, hogy a mai napig nem mondták el, hogy idén mennyi plusz forrás – 1,2 milliárd forint – érkezik a kormánytól a városba, nem sok jóval kecsegtet. Valójában egy dolgot mutat:

nekik nem céljuk az árokbetemetés, tovább élezik az ellentéteket, pedig látható, Vác idén is számíthat az állam támogatására.