NEM TÉRKÉP E TÁJ – HÉTFŐN KEZDŐDIK A SZÉKESEGYHÁZ BELSŐ FELÚJÍTÁSA

Szombaton és vasárnap tartották – „Urunk mennybemenetele” ünneplésével – a hétfőn kezdődő nagyszabású felújítás előtti utolsó szentmiséket a székesegyházban. A szertartásokat bemutató lelkipásztorok – így a május 16-ai esti záró alkalmat celebráló Marton Zsolt megyéspüspök is – arra kérték a híveket, hogy az elkövetkező időszakban imádkozzanak a restaurálás szép megvalósulásáért, azért, hogy előreláthatólag a jövő év karácsonyán igazán gyönyörűvé vált liturgikus térben találkozhassanak újra a dóm falai között.

Mint korábban közöltük, Marton Zsolt megyéspüspök először közleményben adott tájékoztatást arról, hogy a Váci Egyházmegye ezeréves fennállása alkalmából nagyszabású rekonstrukciót hajtanak végre a Nagyboldogasszonyról elnevezett főtemplomon.

A közlemény szerint a székesegyház május 17-től várhatóan a 2022. év végéig zárva tart.

Emiatt más belvárosi templomokban tartják a dómban megszokott szentmiséket, az alábbiak szerint: a barátok templomában szombaton este 18 órakor (a 17 órai szentmise helyett), valamint vasárnap 10.30-kor; a piarista templomban vasárnap 11.30-kor; a fehérek templomában vasárnap 18 órakor; a Karolina-kápolnában hétköznapokon reggel 8 órakor.

A fentieken kívül a templomok szokásos miserendje nem változik.

Az ünnepélyes püspöki szertartások helyszíneiről a későbbiekben adnak tájékoztatást, ahogyan rendszeresen beszámolót találhatnak majd az érdeklődők az egyházmegye honlapján a munkálatok részleteiről, előrehaladásáról is.

A megyéspüspök közleménye kitér arra is, hogy

a rekonstrukció a magyar kormány egyes egyházi ingatlanok fejlesztésének támogatásáról szóló 1712/2020. (X. 30.) Korm. határozatával biztosított, 4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás részeként valósul meg,

amelynek keretében a püspökséghez tartozó, erősen felújításra szoruló Galamb utcai épületegyüttes is jelentősen megújul, valamint új funkciók ellátására is alkalmassá válik.

„Miközben nagy öröm számunkra a felújítás lehetősége, tudjuk, hogy az elkövetkezendő időszak a vác-alsóvárosi plébánia és az egyházmegye központi liturgikus eseményeinek szempontjából a papság és a hívek részéről egyaránt türelmet, alkalmazkodást kíván. A felújítás miatt előforduló esetleges kellemetlenségekért mindannyiuk elnézését kérjük.

Bízunk benne, hogy székesegyházunk nélkülözésének „böjtje után a megújult, megszépült liturgikus tér mindannyiunk örömére szolgál majd, közösségi összetartozásunk, lelki épülésünk javára válik, és hozzájárul őszinte istendicséretünk méltóságához és szépségéhez zárul a püspöki közlemény.

Marton Zsolt megyéspüspök a napokban átadott MotiVÁCió Képzési Központ felszentelésekor érdeklődésünkre összefoglalta a dóm hétfőn kezdődő felújításának főbb elemeit.

– Nagy ajándék és nagy öröm számunkra, hogy elkezdődhet a székesegyháznak a nagy léptékű felújítása, jelentős állami támogatással. Hiszen nem csupán a lelki-szellemi kincsek gyarapítása a fontos, hanem az épített örökség védelme, őrzése is.

A most kezdődő restaurálás nem csupán az egyház gyarapodását szolgálja, hanem a város idegenforgalmi vonzerejének szempontjából is fontos. A székesegyház eredeti barokk szépségét kívánjuk visszahozni, már most látszik, hogy ezzel egy a mostaninál vidámabb, élénkebb, az örömöt kifejező színvilág válhat uralkodóvá. Most az alapszín a zöld, az eredeti barokk szín halvány drappos, sárgás, ez jön majd vissza, illetve kazettás mennyezet díszítés, ahol ez dominált korábban mondta kérdésünkre a főpásztor.

Megtudtuk: első körben a tetőszerkezet, kupola felújítása lesz napirenden, valamint az elektromos hálózat cseréje, a hangosítás, világítás korszerűsítése, illetve komoly restaurátori munka, festmények, freskók feltárása és helyreállítása.

Ribáry Zoltán

Fotók: Ribáry Zoltán