PETŐ CSILLA: KUPAKGYŰJTŐ KIHELYEZÉSÉT SZORGALMAZNÁM VÁCON!

Mivel jelenleg városunkban – tudomásom szerint – nincsen kupakok gyűjtésére szolgáló tároló alkalmatosság mindenki számára hozzáférhető helyen, közterületre kihelyezve, szeretném kezdeményezni, egy VÁCOT legjellemzőbb módon szimbolizáló, kupakok biztonságos gyűjtésére szolgáló tárolónak az elhelyezését!

A kupakgyűjtő kezdeményezés annak idején Dániából indult el hódító útjára. Ma már számos magyarországi településen is megtalálható, és az lenne a jó, ha városrészenként lenne hasonlók kihelyezésére lehetőség.

A kupakgyűjtő ilyen módon ráadásul egy érdekes-izgalmas utcadísze is lehet az adott településnek.

A műanyag felvásárlók a kupakokat felaprítják, majd újra olvasztva újra hasznosítják. Az eljárássorozat révén apró granulátummá szervesülnek a korábbi kupakok. Ezekből aztán zöldségtároló rekeszek, ládák, szemeteskukák, keverőedények, spatulák, öntözőkannák, lapátok vagy éppen gyeprácsok készíthetők.

Vagyis új funkciót kapnak a kupakok, nem gyarapítják tovább a kommunális hulladék mennyiségét.

Fontos cél, hogy akár mozgalommá nője ki magát, mely a környezettudatos nevelésen, szemléleten túl számos esetben karitatív, jótékony célokat is támogat!

A váci polgárok előtt ez nem egy ismeretlen kezdeményezés. Hiszen számos esetben volt már gyűjtés, beteg gyermek részére, orvosi beavatkozás-műtét vagy gyógykezelés megtámogatására. Véleményem szerint meg kell tanítani az egészséges gyerekeket már kicsi korban arra, hogy a beteg társaikhoz, gyerekekhez hogyan viszonyuljanak segítő és elfogadó szándékkal. Ez a kezdeményezés egymás elfogadására is tanít, együttműködésre, együtt élésre. Barátságok szövődése, valamint a társadalom tudatos szemlélet formálása is cél lehet ezáltal!

A kupakok összegyűjtését akár a gyerekekre is bízhatjuk, annak érdekében, hogy ők is szokják a környezettudatos eljárásokat, megtanulják, hogy egy kicsi odafigyeléssel lehet segíteni egymást és a környezetet.

Ha megtelik, reméljük nagyon gyorsan, akkor a kupakgyűjtés folytatódik, hiszen mindig lesz olyan nemes ügy, ami mellé oda lehet állni! Jelenleg a kupakok felvásárlási ára cégenként változik, de 30–60 Ft körül vásárolják az 1 kg-nyi kupakot, ami kb. 300 darabot jelent. Ami így első hallásra nem tűnik soknak, de tudjuk, sok kicsi sokra megy!

Milyen kupakok kerülhetnek bele?

  • üdítős palackok kupakjai,
  • fogkrémes tubus,
  • tejes doboz csavaros teteje,
  • flakonos mosószerek kupakjai,
  • instant kávé, a kakaó vagy épp a krémsajt dobozának műanyag fedele,
  • samponos, testápolós dobozok kupakjai,

Egyszóval minden, ami műanyag kupak!

Egy nagyon fontos szempontra azonban felhívnám a figyelmet!
A kupakok tiszták, szennyeződésektől mentesek legyenek, és lehetőleg ne maradjon rajtuk papír, címke.

A tároló formai megjelenéséhez az ötleteket, véleményeket várom a petocsilla1@gmail.com címre, valamint örömmel fogadom az önzetlen segítőszándékú támogatást, a kivitelezés gyakorlati megvalósulása érdekében!