MILLIÓKAT FORDÍTANAK MATKOVICHÉK ARRA, HOGY MEGBÜNTETHESSÉK A VÁCIAKAT – KÖNNYEBBÉ VÁLT BELEFUTNI A BÍRSÁGOKBA

A Március 15. tér Vác egyik ikonikus, központi helye. Számtalan rendezvény, találkozás, összejövetel, fontos és gyönyörű épület otthona, talán kivétel nélkül minden vácinak van egy emlékezetes pillanata, amelyikben szerepel a tér. Éppen ezért az autósforgalom csak korlátozottan megengedett itt – és ez egészen addig egyértelmű is volt, amíg Matkovichék meg nem kavarták a jól bevált rendszert. A 2021-es költségvetés alapján ugyanis ötmillió forintot tapsolnak el arra, hogy a térre véletlenül behajtókat megbüntethessék.

2014 környékén kerültek süllyedőoszlopok a Március 15. tér köré – azaz csak azok a gépjárművek tudtak behajtani, akiknek engedélyük volt arra, és így az oszlopok lesüllyedtek, az út átjárhatóvá vált. A rendszer azért is működött jól, mert azok számára, akik nem tudták, hogy a térre nem lehet behajtani, a tiltást egyértelművé tette az oszlop, így senki nem tévedt oda vétlenül, hogy aztán egy borítékban érkezzen a kedves csomag arról, hogy mégis mennyit kell fizetnie.

Hát Matkovichéknak valamilyen fura oknál fogva nem tetszett ez a jól bejáratott, évek óta bevált, egyértelmű és tiszta rendszer, megszüntették a mozgóoszlopokat. Ezzel pedig az út ugyan szabaddá vált minden gépjármű számára, de attól még tilos és engedélyhez kötött maradt a behajtás. Azaz annak a látszatát keltik, mintha be lehetne menni szabadon a Március 15. térre, de ha ezt valaki jogosulatlanul megteszi, büntetésre számíthat. Egyszóval:

Matkovichék szerint az a jó, ha „megengedik” az emberek számára, hogy tudjanak szabályt sérteni, utána pedig bevasalhatják a jóhiszemű sofőrökön az ezreseket.

Maga az elv sem túl egyenes, de az különösen felháborító, hogy a variálásuk miatt ötmillió forintot vonnak el más, ennél talán sokkal fontosabb területekről. Ugyanis a 2021-es költségvetésben ötmillió forintot szánnak egy rendszámfelismerő rendszer létrehozására a Március 15. térre. Azaz ötmillió forintot valamire, ami már létezett, működött, jól bevált volt, betöltötte a funkcióját, egyértelmű volt és mindenki ismerte.

És persze azt se felejtsük el, hogy az előző szisztéma lebontása és az új, tervezett rendszer felállítása között pedig csak szedték és szedték be a forintokat azoktól, akik a helyzet homályossága miatt véletlenül szabályt sértettek.

Erre számíthat tehát Vác Matkovichéktól: lebontani bármit, ami nem tetszik nekik, elhúzni a mézesmadzagot az emberek előtt, megsarcolni őket és elkölteni egy rakat pénzt olyasmire, ami egyébként már létezett. Főleg pandémia idején, amikor nemhogy minden milliónak, de minden forintnak nagyon is megvan a helye. Hát, úgy tűnik, ez a Matkovich-i városvezetés.