ÍGY SZÓRJÁK A PÉNZT MATKOVICHÉK: BÉREKRE NINCS PÉNZ, SZOBORVÁSÁRLÁSRA VAN

Csupa meglepetés a 2021-es városházi költségvetés, furábbnál furább tételek emelkedtek a korábbiakhoz képest. Ilyen például az is, hogy „egyéb fejlesztés” keretében 5,2 millió forintot költenek szoborvásárlásra – nyilvánvalóan nincs is ennél fontosabb dolog járvány idején. Persze nem azzal van gond, ha egy város ad a kultúrára, hanem hogy arcátlanul kétszínűek.

Matkovich Ilona soha sem rest, ha hangosan kell panaszkodni – mondjuk más területen eddig még nem nagyon láttuk, hogy legalább ugyanekkora erőbedobással iparkodna –, legyen szó Facebookról, az ATV-ről, vagy akár az Alfahírről.

Jól tudjuk, szívesen elmondja végtelenszer is, hogy Vácnak semmire sincs pénze, és a kormány járványügyi intézkedései miatt még kevesebből kell gazdálkodnia.

A polgármester asszony egy éve úgy nyilatkozott: „ha nincs bevétel, egy idő után a fizetések is veszélybe kerülhetnek”. A fizetések ugyan valóban veszélybe kerültek, Vácon számos család bevétele apadt meg jócskán, amikor a koronavírus járvány miatti városházi lépések következtében lényegében ellehetetlenült nem kevés önkormányzati alkalmazott. Viszont úgy tűnik, pénz mégis van, mert egyéb fejlesztésre bőven jut.

Az idei városi költségvetés kötelező feladatként jelöl meg az egyéb fejlesztések között egy nem kevesebb, mint 5,2 millió forintos szoborvásárlást.

Úgy tűnik, mintha Vác 2021-ben olyan jól állna, hogy van fölös ötmilliója vásárolgatni. Vagy ez az állítás igaz, vagy az, hogy a városnak annyira nincs pénze, hogy még az alkalmazottait sem tudja kifizetni. Merthogy a kettő egyszerre – egy normális helyen – nem fér meg:

nincs pénz fizetésekre, de szoborra van.

Talán valaki nem mond igazat?

Ha Matkovich Ilona nem vette volna észre az elmúlt bő egy év alatt, segítünk neki, világjárvány van.

Ilyenkor minden forint számít, mindenki a közös védekezésre, a közös segítségnyújtásra, az emberélet megmentésére költi – nem csak – anyagi erőforrásait. De az emberek fizetésének elvétele, és közben egyéb fejlesztések megvalósítása több mint ötmillió forintból nem tartozik ebbe a körbe. Ez nem a saját pénze, amiből kedve szerint vásárolgat szobrokat, hanem a város pénze!