ÚJABB VÁROSI FELTÉTELEK = ÚJABB AKADÁLYOKAT GÖRDÍTENEK A SZAKRENDELŐ ÉPÍTÉSE ELÉ

Ferjancsics László, Vác Város kommunikációs éceszgébere a közösségi oldalán január óta a tőle megszokott öntömjénező írások mellett még további 12 (!) kórházzal, illetve egészségüggyel foglalkozó, zömében kormányt és a kormány járványintézkedéseit ekéző posztot tett ki. Ezekben egyféle szavahihető egészségügyi szakembernek, sőt elkötelezett váci kórházvédőnek igyekszik láttatni magát, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a váciakkal elfeledtesse, egykoron a HospInvest alkalmazásában még azon törte a fejét, miképpen lehet simulékonyan beadni majd a város közvéleményének, hogy nem lesz a későbbiekben saját kórháza. Most az ő félreismerhetetlen kommunikációs idegenkezűségét véljük fellelni az új szakrendelő kapcsán történő mindennemű polgármesteri kijelentésben, amely szinte minden egyes alkalommal beismerése az újabb időhúzásnak, illetve a városháza tehetetlenségének. A szakrendelő sorsát aggodalommal figyelők már elvesztették a fonalat:

miért érheti meg politikailag a városházának ez a látszólagos vagy valós tétlenség?

Vácon még az se halad, amire van pénz, amire a kormány 5,6 milliárd forintot biztosított

Legfrissebben április 18-án, vasárnap így írt Matkovich Ilona  a kórházi szakrendelőről:

„Bízom benne, hogy a kórház felújítási terv végre valóban megvalósul. Még 2017-ben ígérte meg a kormány, hogy a váci kórházban komoly fejlesztés történik. Mostanra ott tartunk, hogy megkötöttük a szükséges tervezői szerződést, javaslatokat fogalmaztunk meg. A héten az állam által megbízott tervezőkkel egyeztettünk. A rekonstrukció során többek között elbontják a mostani szakrendelőt, a nővérszállót és persze a bejáratnál éktelenkedő betontorzót. (A „betontorzó” egyébként éppen a HospInvesthez köthető krach egyik mementója volt! – a szerk.) Mi a betegek érdekében fogalmaztunk meg további észrevételeket: megfelelő számú parkoló legyen, mind a közös kórházi és rendelői, mind a különálló sürgősségi részleg bejáratához közel legyen taxiállomás és legyen mód rövid idejű autómegállásra is.”

Összeszedtük e témában a polgármester asszony tevékenységnek feltüntetett eddigi 18 havi összes kommunikációs paneljét:

2020. SZEPTEMBER (Váci Hírnök)
A kórházi beruházás iránti elkötelezettségét azzal is kimutatta az új városvezetés, hogy egy, a jövendő építkezéshez nélkülözhetetlen telekcsíkot ingyen ad át az államnak. Mindezen előkészületek után a város nevében eljáró polgármester elé áprilisban kerülhetett be a településrendezési anyag. Matkovich Ilona határozatban fogadta el a szükséges döntéseket, majd pár napos átdolgozás után az állami főépítészhez került az anyag.

2020. JÚNIUS 14. (M.I Facebook)
A beígért beruházás Vác és az agglomeráció számára kiemelt fontosságú. Ismerve a mostani szakrendelőben lévő állapotokat, az új szakrendelő megépítése nem tűrhet halasztást, ezért minden fórumon kiállok.

2020. MÁJUS 25. (M.I Facebook)
Vác Város Önkormányzata nem hátráltatja a járóbeteg szakrendelő építését és a kórházfejlesztést egy másodpercig sem, hanem mindent megteszünk azért, hogy végre egy korszerűbb épületben fogadhassák az egészségügyi szakemberek azt a mintegy ötszázezer beteget, akik Vácról ill. a vonzáskörzetből érkeznek a váci rendelőintézetbe.

2019. NOVEMBER 9. (M.I Facebook)
Az országgyűlési képviselőnkkel folytatott megbeszélésen szó volt az új járóbeteg szakrendelő pályázatáról, amelynek építése remélhetőleg jövőre elindulhat.

2019. NOVEMBER 2. (M.I Facebook)
Dr. Urbán Edinával, a kórház főigazgatójával is találkoztam a héten. Vele a rövid ismerkedés után két olyan területet emeltünk ki, amellyel mindketten sürgősen foglalkozni kívánunk. Ez a Járóbeteg Szakrendelő állapota és a Jávorszky Ödön kórház körüli megoldatlan parkolás.

 

***

A szakrendelő ügyében pontosabb tájékoztatást kér a lakosság

Ezek után idézni szeretnénk Sigray István egy közösségi oldalon megosztott posztjának gondolataiból. (A szerző már foglalkozott egyszer a kórházi szakrendelő ügyével. )

„Mint ismeretes, még 2017-ben született a szakrendelő fejlesztéséről kormányhatározat, ám ezt követően két éven keresztül nem történtek jelentős lépések a megvalósítás érdekében” – idézi Matkovich Ilonát a szerző.

Ezt a mondatot, már több, mint 18 hónapja mantrázza a hivatalos városi kommunikáció. Ahhoz képest, hogy az éves munkatervben 2020 februárra tették a szükséges HÉSZ módosítást és településrendezési szerződés megkötését (Forrás), lehetne kicsit szerényebb stílust is elővenni. Egyébiránt pedig a mondat tartalma sem felel meg teljesen a valóságnak, mint azt egyszer már leírtam. 

Még egy problémám van a tájékoztatással kapcsolatban. A magam részéről azt tartottam volna korrektnek, ha a megbeszélésről jegyzőkönyv készül, (ami lehet, hogy megtörtént) amelynek van nyilvánosságra hozható és nem nyilvánosságra hozható része, és az érintett felek közös elhatározása alapján jelöltetik ki a nyilvánosságra hozható rész. A 2019. szeptember 19-i ülésre előterjesztett megállapodás szöveg 11. pontjának ugyanis így lehetne legelegánsabban megfelelni, és feltehetően így juthatna a legtöbb információhoz a választópolgár – hangsúlyozza írása befejezéseként Sigray István.

***

Pár előző cikkünk e témában

Ferjancsics László a HospInvest és a magánegészségügy környékén

Sajtótájékoztató – Vácon még az se halad, amire van pénz, amire a kormány 5,6 milliárd forintot biztosított

Kényszerű városházi beismerés a kórházfelújítás kapcsán: a kért telkeket nem adták át, a kért építési szabály módosítás nincs elfogadva