VÁCI VILÁG – FERJANCSICS KETTŐS ÉLETE: 30 EZÜSTPÉNZ VAGY 30 MILLIÓ?

A város egyik alpolgármesterének eddigi kétes közéleti tevékenységeivel már többször foglalkozott lapunk is, most viszont a Váci Világ egy múltfeltáró cikksorozat első részeként „Ferjancsics kettős élete: 30 ezüstpénz vagy 30 millió?” címmel tett közzé egy írást. A pénteken (április 16-án) megjelent cikket a Váci Világ engedélyével átvesszük, hogy olvasóink is megismerhessék a város egyik vezetőjének e frissen napvilágra hozott titkát. 

A kétarcú politikus

Az írás nem kíván állást foglalni pszichiátriai kérdésekben, de minimum kettős személyiségűnek ítéli meg a város jelenlegi alpolgármesterét: egyik az, aki a választók előtt csak az egyik személyiségét mutatja, és a másik, aki valójában ő. E másik, rejtett személyiség talán valami olyasféle lehet – dokumentumokra alapozva legalábbis ezt sejteti a lap –, amely a közpénzhez már-már betegesen ragaszkodik, ami miatt képes bármit állítani saját magáról a kedvező kép kialakítása és a hatalomban maradás érdekében.

A hamarosan megjelenő cikkekről azt ígéri a Váci Világ, hogy Ferjancsics László e kettős személyiségét fogja majd górcső alá venni. Azt remélik, hogy a sorozat végére az olvasók, a választók képesek lesznek eldönteni, hogy melyik személyisége az igazi, a mindenhonnan átálló érdekember, a Velencei Kalmár becenevű, vagy a Főtéren márványszobrot érdemlő Lokálpatrióta?

„A múltat végképp eltörölni” mondja az Internacionálé. Ferjancsics László nyilván magáénak érzi a dalt – ehhez természetesen joga van – de itt rögtön felébred bennünk a gyanú az említett kettős személyiséggel kapcsolatban – írja a Váci Világ. (Innentől teljes terjedelmében közöljük a lap szövegét.)

Ferjancsics, mint tudjuk, nem az érvek embere, hiszen képességei a kommunikáció ezen formáját nem teszik lehetővé számára. Az ellene szóló kritikákra soha nem ad érdemi választ, hanem a véleményt megfogalmazókat kezdi el gyalázni, több évtizedes mondatokat, történéseket idéz, családjukat és baráti körüket támadja, titokban rögzített hangfelvételekre hivatkozik. Ha más érve nincs már, akkor esetleges helyesírási hibákat keres, és szerinte ez a megfelelő válasz.

A karma törvénye, hogy most az ő sorsát is egy hangfelvétel pecsételi meg, de ne szaladjunk még ennyire előre.

Azt is tudjuk, nem csak helyi szinten foglalkozik mások múltjával, az adatlekérések nagy embere. Ha eredményt ér el, az országos sajtónak is előszeretettel nyilatkozik. Ezzel egyébként semmi bajunk, ha valaki szabálytalan volt valaha, kerüljön is elő. De…

Akkor ez vonatkozzon mindenkire, hiszen nem úgy működik a rendszer, hogy „a múltat végképp eltörölni”-elve Ferjancsics László esetében alapkövetelmény, de mindenki másnál az a lényeges, hogy mit mondott, mit tett, esetleg mit hibázott több évtizede. Nem beszélve arról, ha a múltnak egyes epizódjai pont az érintettnél a legvisszataszítóbbak.

A fenti bekezdésekben benne van a tények mostani napvilágra kerülésének magyarázata is, sokaknak elege lett a nevezett személy ilyen típusú magatartásából. Ezért Ferjancsics politikai pályafutásának sötétebb részletei teljes egészben nyilvánosságra fognak kerülni, kezdjük most a lapunk által már többször is említett, Velencei-tavi nyaralóban történt megbeszélésről, az ott történt hangfelvételről, a történtekről, azok utóéletéről.

Velencei-tavi nyaralóban történt titkos megbeszélés

A témával több cikkben fogunk foglalkozni, ennek az oka az, hogy minden megjelenés után várjuk Ferjancsics László őszinte feltárulkozását és Matkovich Ilona intézkedését, hiszen az ő alpolgármesteréről, bizalmi emberéről van szó. (A Váci Világ első cikke e témában.) Tekintettel arra, hogy köztudott, a Váci Világ alkalmatlannak tartja a jelenlegi városvezetést, számunkra az irányunkba mutató hallgatás is tökéletesen megfelelő, hiszen előbb-utóbb a történet el fog jutni arra a szintre, amire már az országos média is felfigyel, és ezzel reakcióra késztetheti a polgármestert. Ha nem, akkor az már a saját felelőssége.

Az biztos, hogy az országos adatlekérésekről szóló hírekben Ferjancsics László igyekezett sokat szerepelni, így bizonyára érdeklődésre tart majd számot személyiségének ezen oldala is.

Egy dolog biztosan ki fog derülni – az alkalmatlanság mellett van-e erkölcsi tartás Matkovich Ilonában (és természetesen a szivárványkoalíció többi tagjában) az ügy tisztázása végett, és kitaszítják-e maguk közül Ferjancsicsot, vagy struccpolitikát folytatnak, esetleg egyet is értenek ez ilyen jellegű tevékenységgel. Ez természetesen újabb folyamatokat indíthat meg. De egyelőre előlegezzük meg a bizalmat.

Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy szerkesztőségünk az ügyben a bizonyítékok birtokában van, így bátran állunk a közpénzből fizetett ügyvédek pereskedései elé. Akkor lássuk a tényeket.

A történet a 2/A út mellett, a 2000-es évek közepén az önkormányzat által értékesíteni kívánt, pihenőhely és üzemanyagtöltő állomás létesítésére alkalmas terület eladásával kapcsolatban bontakozott ki. Az önkormányzat korábbi, sikertelen pályázata után az akkori gazdasági bizottság vezetőjének (K. István, már nem közszereplő) ismeretségi körébe tartozó vállalkozó érdeklődött a lehetőség iránt, és a megbeszélés után a területet az önkormányzatnál le is foglalózta. (Itt a későbbiek folyamán egy vita alakult ki, hogy foglaló, vagy előleg – az előleg visszajár, a foglaló nem, erre is visszatérünk a részletek kibogozásánál).

Ferjancsics László az önkormányzatnál átvette az ügy intézését, pl. az útfejlesztéseket akkor felügyelő állami szervezet is mellékletként neki címezte hivatalos iratait. Ez egyébként nem törvényellenes, hiszen alpolgármesterként funkcionált.

A terület értékesítésénél az önkormányzat is hibázott, nem vették észre, hogy nincs közvetlen rákapcsolódása a 2/A útra, egy pár méteres keskeny sáv nem önkormányzati, hanem magántulajdonban van, melyet beruházás esetén még meg kell venni a befektetőnek. A pályázati kiírás nem szándékosság miatt, de hibás volt.

Az, hogy a terület értékesítése során, mikor alakult ki igény az önkormányzatnak fizetendő vételár feletti „külön juttatásra”, rögtön az elején, vagy pont a problémák megoldásának ígérete révén nem tisztázott (egyébként tökéletesen lényegtelen is),

reméljük, majd Ferjancsics László a világosságban járást választja, és elmondja maga.

Egy árulás 30 milliója

A külön juttatás mértékével egyébként egy érdekes párhuzam jutott eszünkbe. Júdás, mint tudjuk, 30 ezüstpénzért árulta el Jézust a Biblia szerint. Önök szerint a 30, mint történelmi szám (pl. 30 millió) itt is megjelenik?

Az üzlet végül meghiúsult, és ezt a tendenciát valószínűleg látva a befektető 2005 júliusában megbízta családtagjait, hogy látogassák meg Ferjancsics Lászlót családja velencei nyaralójában, és az ott elhangzottakról készítsenek hangfelvételt, nyilván az érintett tudta nélkül. Erről a szerkesztőség birtokában lévő, saját kezűleg aláírt nyilatkozatában az alábbiak szerint szól:

„2005. július 20-a körül édesapám, mostohaanyám, az ügyletet hozó barátom és K. István meglátogatták Ferjancsics Lászlót Velencén, ahol a nyaralója is van. Az alpolgármester ekkor ismét megígérte, hogy az útkapcsolat meg lesz oldva kisajátítással, illetve ún. lejegyzéses eljárással. Azt is elismerte, hogy az adásvételi szerződéssel még az önkormányzat adós, mert ők sem írták azt alá. Szóba került, hogy a főépítész folyamatosan változó adatokat közölt az ingatlanok beépíthetőségére vonatkozóan a tervezőnkkel, ami miatt az első tervet a PEMÁK nem is fogadta el. Erről a beszélgetésről hangfelvétel is készült, mely jelenleg is rendelkezésemre áll.”

Tehát Ferjancsics László – mi is van azon a hangfelvételen?

Felhívjuk figyelmét, hogy jelen helyzetben lényegtelen, bármely váci politikus, magánszemély, annak családtagja, baráti köre, vagy akár a város felett átrepülő madarak mit mondtak, tettek, vagy nem tettek, káromkodtak vagy dorbézoltak, a kérdés ugyanaz marad. Az is lényegtelen, ha a Váci Világ ezen cikkében, vagy bármelyik másikban nyelvtani hiba, elírás van vagy nincs, kihagytunk-e ékezetet vagy nem. (Azért igyekszünk, nehogy 3 „r” betűvel írjuk majd a „korrupció” szót, nehogy megszóljon).

Kötelességtudó váci polgárként azt is olvastuk, hogy átvariálták a világítást, máshogy mennek a buszok, legallyazták a fákat, szemetelnek a váciak és szépen csiripelnek a madarak. A kormány tevékenységével is tisztában vagyunk. Tudjuk, hogy az előző önkormányzat is miket tett, vagy miben hibázott. Beszélni is fogunk róla. De ez itt és most senkit nem érdekel!

Itt nem a kormányról, az előző önkormányzatról, vagy bárki másról van szó, hanem Ferjancsics László főszereplőről, a Velencei-tavi „tárgyalóról”. A kérdés marad, a mellébeszélés felesleges.

Várjuk válaszát:

MIT TARTALMAZ A NYARALÓJÁBAN KÉSZÜLT HANGFELVÉTEL?

„Csináljunk rendet Vácon”, mint tudjuk egyik jelmondatukból. Elfogadjuk. Ezért mi is „Lépésről lépésre haladunk”.

Következő cikkünkben feltárjuk az adásvétel meghiúsulása miatt kirobbant vitát, és a vevő követeléseit. Kérdéseink is szép lassan konkretizálódnak.

Folytatjuk – zárta a lap a Velencei-tavi ügy kibogozását, ami bizony egy elég csúnya korrupciós kísérlet volt egykoron, akinek főszereplője sajnálatosan ma is közéletünk egyik alakja.

***

Az alpolgármester és a HospInvest-ügy

2000-ES ÉVEK, VÁCI KÓRHÁZ, FURCSA ÜGYLETEK: ÚJRA ÉS ÚJRA FELSEJLIK FERJANCSICS KORÁBBI MUNKÁLTATÓJA, A HOSPINVEST

KORABELI ÍRÁS ARRÓL, HOGY A HOSPINVESTNEK LOBBIZÓ VÁROSVEZETŐKKEL SZEMBEN MIKÉNT KELLETT MEGVÉDENI A KÓRHÁZAT

TÖBB ÉV SZABADSÁGVESZTÉSRE ÍTÉLTÉK A FERJANCSICS LÁSZLÓ ALPOLGÁRMESTERSÉGE ALATTI KÓRHÁZI VEZETŐKET

Ferjancsics László a HospInvest és a magánegészségügy környékén