LAPSZEMLE – A VÁCI POLGÁR ÁPRILISI SZÁMÁBÓL SZEMEZGETTÜNK

Az immár huszonhetedik évfolyamát élő, a város egyik legjelentősebb értékmegőrző, értéktartó és egyúttal mértékadó lapja, a Váci Polgár legutóbbi, áprilisi számát szemlézve újra fontos és gazdag tartalmat tudunk ajánlani az olvasóinknak.

„Április a föltámadás hónapja. A nagybőjti széllel valami besuhan a komor világba, ünnep, nagy esemény, nagy titok. Mélyebb titok készül bennünk föltárulni, mint bármilyen ismeretben. A történelem szívverésében minden volt, van és lesz eseménynél nagyobb ” – írja Szórád Ágnes Húsvét című cikkében. Őszinte hitvallás a feltámadás bizonyosságáról, Isten történelmi ténnyé váló szeretetéről.

A Vértanúk sorozatban Kósa József és Hornyik Károly jászkarajenői plébános és káplánjának kálváriáját eleveníti fel Rusvay Gábor. A két vértanút egyházi szertartás nélkül temették el, a Tanácsköztársaság Lenin-fiai még ettől is megfosztották őket és családjukat.

A Császármorzsa rovatban igazi gyermekbarát, február végi eseményről számolt be Ványi Éva.

Nagy István agrárminiszter mond beszédet 2021. február 25-én 150 madárodú átadása alkalmából a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény óvodájának udvarán. – A képen: Szabó Csaba, (b-j) a projekt ötletgazdája, természetvédelmi mérnök hallgató, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Andrea, a Cházár András EGYMI óvodai intézményegység vezetője, Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója – Fotó: VácOnline

Mint arról lapunk is már részletesen beszámolt, a Zöld Dunakanyar Projekt keretében 150 madárodút ajándékozott Szabó Csaba, az ötletgazda a régió 52 óvodájának. Az ünnepélyes átadón jelen volt Nagy István agrárminiszter, Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója. Az odúk az óvodák kertjeibe kerülnek, ahol reményeik szerint hamarosan beköltöznek és utódokat röptetnek a kismadarak a gyerekek nagy örömére.

Éppen száz éve alakított kormányt gróf Bethlen István, akit sokan a XX. századunk legnagyobb politikusának tartanak. Az a tíz év, amíg ő kormányzott, magyar csodaként vonult be történelmünkbe. Milyen lenyomata volt ennek a „kis Magyarország kis városára”, azaz Vácra, mely Trianon következtében az ország szívéből szinte az ország peremére került, megtudhatják Pinke József írásából.

Két oldalt is szentelt ez a szám a pandémia lelki és orvosi hatásaira. Utoljára száz éve, a spanyol nátha óta nem volt ilyen világjárvány. Tanuljuk a hatásait és nem győzünk hálát adni mindenkinek, akik emberfeletti erővel küzdenek a járvány ellen, nővérek, orvosok, katonák, szervezők. Reméljük, hogy közös összefogással visszakapjuk régi életünket és csak reménykedni tudunk abban, hogy már nem veszítünk több barátot, ismerőst, rokont.

Elhunyt Jeszenszky István, a váci labdarúgás kiemelkedő alakja, Sárközi Balázs atya, Újvári István tanár úr

Gyászol a szerkesztőség is. Elment a Tanár Úr, Újvári István, akitől búcsúzik egy tanítványa és maga a lap is, hiszen alapítója, szerkesztője, támogatója volt, búcsúznak a kisváciak, akiknek történetét kutatta. Elbúcsúznak Jeszenszky Istvántól, a váci labdarúgás kiemelkedő tudású játékosától, szakedzőjétől, szakosztály vezetőjétől.

Búcsúzik a lap Sárközi Balázs atyától, aki a hivatását Vácon találta meg, amikor könyvkötészetet tanult Váci György műhelyében. Anzelm atya nagy hatással volt rá, pappá szentelése után sem szakadtak meg váci, baráti kapcsolatai. Nehéz sorsú emberekért küzdött egész életében, mentsváruk, nevelőjük volt, erős fizikuma túlélt egy szívműtétet, de covid legyűrte két hét alatt. Hazatért.

Ifjú, váci zongoratehetséget mutat be dr. Polgár Éva, Pellet Sebestyén elnyerte a Los Angeles Nemzetközi Liszt Verseny részvételi ösztöndíját a 2021-es világméretű online zenei megmérettetésre. A fiatal, váci származású zongoraművész a Liszt Jótékonysági Gálaest keretein belül csillogtathatta meg tudását.

A Hazajáró rovatban a Zrínyiek nyomába eredt ezúttal a Szávától a Muráig Kenyeres Zoltán és Moys Zoltán. Öt epizódot forgattak Szlavóniában. A tőlük megszokott lelkesedéssel járták végig Damjanich János és Zrínyi Miklós szülőföldjét.

Szeretettel és hálával emlékezik Kucsák Gábor dr. Kenéz Zoltán főorvosra, aki ebben az évben lenne száz esztendős és nagyon fiatalon távozott közülünk. Gyermekkori emlékeit idézi fel, és most sem tud meghatódottság nélkül gondolni a hivatásának élő, az éjszakában is betegeit látogató orvosra.

A Szent István téren található a Béke nevű, egykori felszabadulási emlékmű, amely Somogyi József munkája volt, a szobor avatása 1975. április 3-án történt

A Szent István téren álló Béke szobor születését, történetét kíséri végig Szalay Ákos, melynek művészi értéke erősen megkérdőjelezhető, Wehner Tibor szerint a „szimbolikus megfogalmazás csapdáiban vergődő politikai emlékmű”. „Minden mű aktualitásból születik, de mindegyik valamilyen alkalomból született műnek van egy időtlen vonulata is” – mondja Somogyi József a szobor alkotója. Ez az időtlenség legkevésbé a váci szobornál valósult meg. A transzparensek didaktikus feliratai, dátumai, szimbólumai az időtlenség ellen hatnak. Javaslom a szocializmusból örökölt dísztér megszüntetését, a Béke szobor eltávolítását a Szent István térről – zárja gondolatait Szalay Ákos.