GALAMBOS PÉTER MÁSODSZOR LETT EURÓPA-BAJNOK

Az olaszországi Varesében rendezett evezős Európa-bajnokságon vasárnap délelőtt tizenegy óra magasságában következett a magyar szempontból talán leginkább várt nagydöntő, a férfi könnyűsúlyú egypárevezős versenyszámban, melyet végül a Vác Városi Evezős Club kiválósága, Galambos Péter nyert meg, imponálóan magabiztos rajt–cél győzelmet aratva.

Az egész Eb legidősebb indulója, a 34 éves Galambos ezzel 2019 után másodszor lett Európa-bajnok, s rögtön tegyük hozzá hogy egy Európa-bajnoki ezüstéremmel is büszkélkedhet, illetve öt világbajnoki medál teszi teljessé az éremkollekcióját a legrangosabb versenyekről – sikereiben fő segítője Rapcsák Károly mesteredző.

Zárójelben érdemes megjegyezni azt is, hogy Galambos – már három éve – nem a legismertebb hajógyártók valamelyikétől való szkifben száll versenybe riválisaival, hanem egy magyar alapítású ausztráliai műhely, a LaszloBoath hajójában, ennek a kis cégnek egyértelműen ő a zászlóvivője – ahogy a magyar evezős válogatottnak is, immáron lassan egy évtizede.

A nap – szintén váci vonatkozású – krónikájához tartozik még, hogy Ács Kristóf az összesített 18. helyen végzett a férfi egypárevezős versenyszám rendkívül népes mezőnyében, míg Bácskai Máté, Szabó Mártonnal párban a 16. helyen zárt férfi dublóban.

Az Európa-bajnokságra 35 ország 629 versenyzője nevezett.

Ribáry Zoltán