EDDIG KÖZEL 700 EZER FORINTOT FORDÍTOTT A VÁROSHÁZA KÖZPÉNZBŐL AZ ELLENVÉLEMÉNY JOGI ELHALLGATTATÁSÁRA

Számtalan írásban megírtuk már, hogy manapság Vácon mennyiféleképpen próbálják az álomvilágban élő, önelégült városvezetők és köreik az általuk vizionált „valóságot” az egyre elégedetlenebb helybéliekre erőltetni. Úgy tűnik, hogy ezúttal a bíróságra is szeretnék vinni a váci konzervatív oldal ellenvéleményeit a közpénzből busásan megfizetett, a Helsinki Bizottságtól importált ügyvédjük segítségével.

Mint az eddig is ismeretes volt, a módszerekben eddig sem válogattak:

  • szívesen éltek az indokolhatatlan szépítgetéssel,
  • a kicsiny dolgok felnagyításával,
  • az elhallgatással,
  • az elhallgattatással,
  • a valóság eltagadásával,
  • a konkrét mellébeszéléssel,
  • a töméntelen közpénzt emésztő Facebook-hirdetésekkel
  • vagy ezúttal éppen a valóságot feltárók feljelentgetésével

Szabó Csaba két videóját is szerették volna örökre eltüntetni a Facebook-ról, amelyek bűne csak annyi volt, hogy a polgármestert szembesítették a saját választási ígéreteivel és a mérhetetlenül ízléstelen ferdítéseivel. (Idézet és az Adóemelések) Úgy tűnik, ezúttal a város pénzén fizetett televíziós stáb vállalta magára a „rossz rendőr” szerepét, akik perrel fenyegetőznek. Pedig ezzel a hozzáállással egészen biztosan nem tudják a kritikus hangokat elnyomni!

Meglepő, de váci jobboldali, konzervatív körök kommentelői is panaszkodtak portálunknak, hogy többüket nemrégiben bíróságra rángatták be különböző, a váci közélettel kapcsolatos Facebook-kommentjük miatt. Bár még nem teljesen tiszta, hogy kik jelentették fel őket a hozzászólásaik miatt, de egyikük sem tartja kizártnak, hogy a váci szájzár-rendelet megalkotóinak a szemét csíphette egy-egy szabad szájú véleményük.

A benyomásaink szerint az a helyzet, hogy

ez az arrogáns helyi hatalom most jobban fél a nyilvánosságtól, a hazugságai, mellébeszélései leleplezésétől, mint ebben a városban bármelyik elődje.

Vác Város Önkormányzata most két perben, Kászonyi Károly, Molnár Bence, dr. Varga Katalin egy cikk miatt külön-külön követelnek sajtó-helyreigazítást, amelynek szerintünk e helyen már eleget is tettünk. Azonban

szemmel láthatóan látványos perrel próbálkoznak elégtételt venni a vélt sérelmeiken annak érdekében, hogy az esetleges sikerük után a városházi sajtó mindannyiszor leírhassa majd, hogy a VácOnline nem mond igazat.

Érdekes módon ez a városvezetés valahogy nem képes megemészteni, hogy mindannyiszor, minden fordulópontnál nevén neveztük a Dunakanyar Színházat ért botrányos méltánytalanságot.

Valami miatt minden tényfeltáró írásunk,

szóló írásaink a városháza részéről visszhangtalanul maradtak, de a színház már ezelőtt is megért nekik KÉT sajtópert!?

Értetlenül állunk e jelenség előtt!

Hogy ez számukra mennyire fontos és „megéri”, arról írtunk is már, sőt azóta birtokunkba jutott két hónapos hercehurca után egy közadatigénylés arról, hogy súlyos közpénzeinkből „tartott” ügyvédek alkalmazása is „mennyire nyerőnek” mutatkozik a városházának.

Sárkány ellen sárkányfű, a konzervatívok ellen a Helsinki Bizottság jogi ereje

Mint arról írtunk már: 2020. október 19-én az „EGYMILLIÓ FORINTÉRT DOLGOZIK, DE MÁR AZ IDÉZÉSNÉL ELHASALT MATKOVICH ILONA HELSINKI BIZOTTSÁGOS ÜGYVÉDJE” című cikkben pontatlanul állítottuk, hogy Tóth Balázs ügyvéd 1 millió forintot kért azért, hogy képviselje Vác Város Önkormányzatát egy öt szerkesztőség ellen indított sajtóperben és

a keresetlevél megírásáért és a perképviseletért első fokon 1 millió forintot, fellebbezés esetén, azaz másod- és harmadfokon pedig további fél-fél millió forintot kap, azaz az 1 MILLIÓ HELYETT TEHÁT 2 MILLIÓ ILLETI MEG.

A 2021. január 22-én megkért, de csak 2021. március 19-én megérkezett „közadatkérés dr. T. Tóth Balázs egyéni ügyvéd teljesítési igazolások” tárgyú közérdekű adatigénylése kapcsán ezek az adatok váltak nyilvánossá:

                                2020. évben
május                      120.000
június és július    240.000
augusztus              120.000
október                    200.000
összesen               680.000

Tehát fél év alatt közel 700 ezer forintot ért meg a városházának – természetesen nem saját zsebből, hanem közpénzből az –, hogy a város vele ellenzékben álló egyetlen sajtóját megregulázza.

Ha ez megéri a városnak, akkor mi természetesen állunk a perek elébe.

Általában nem szeretek személyes ügyekkel előhozakodni, de ezúttal engedjenek meg egy személyes szerkesztői megjegyzést, annak közösségi vonatkozása miatt. Az eddigi harmincéves pályám alatt még egyetlen sajtópert sem indítottam és a 20 általam vezetett lap ellen sem indítottak még sohasem pert. Ez idő alatt semmilyen sajtós ügyben nem kellett rendőrségre járnom, azonban most – immár sokadszorra – a városháza érdekeiben indított eljárások során többször berendeltek már a nyomozások során tanúként.

Jelzem ezúton is az ügyek elindítóinak, hogy nem zavar mindez, inkább csak szokatlan, amelyre úgy tekintek, mint pontos diagnózisára annak, hogy ma miképpen is működik Vácon a szólás szabadsága és a vélemények sokszínűségének hatalmi elfogadása.

Nem az egyéni panaszom miatt mondom mindezt el, hanem csak amiatt, hogy mire számíthatnak ma Vácon a városháza kritikusai!

Ezek az élmények szerkesztőként meglehetősen új impulzusok voltat,

  • amelyek egyrészt gyerekesen megmosolyogtatóak,
  • másrészt választópolgárként rendkívül elkeserítőek, hiszen a város vezetői ahelyett, hogy valós munkába fektetnének be, e helyett csak az ilyenféle pótcselekvésekben fitogtatják vélt-valós csekélyke erejüket,
  • harmadrészt csak arra jók, hogy megerősítsék a demokratákat abban, hogy igazából nincs félnivalójuk.

Megítélésünk szerint nagyon rossz nyomon jár a városháza vezetése, ha abban reménykedik, hogy ezekkel a kellemetlenkedésekkel, illetve bármiféle jogi procedúrával az elégedetlen váciak hangját képviselő VácOnline-t, illetve a váci jobboldali/konzervatív  polgárokat megfélemlíthetik, elhallgattathatják.