VIGYÁZAT, CSALÓK! – MIT TEGYÜNK, HA A CSOMAGKÜLDŐ SZOLGÁLATOK NEVÉBEN ÉRKEZIK SMS?

Az eddig beszerzett információk alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt, mert kiberbűnözők megpróbálnak személyes adatokat megszerezni, a netbank-applikációban tárolt adatokhoz hozzáférni – ismertette a a rendőrság honlapja, a Police.hu.

A nyomozás során a KR NNI az érintett telefonokra érkezett üzenetek vizsgálata alapján megállapította, hogy azok a felhasználók, akik az SMS-ben található linket megnyitották, és az ott található alkalmazást letöltve telepítették eszközükre, továbbküldték az eredeti üzenetet – esetenként több száz – másik hívószám előfizetőjének is. A feladó hívószám előfizetője szándékán kívül küldi ki a kéretlen üzeneteket, melyek tartalmuk szerint, illetve a letöltendő alkalmazás alapján megegyeznek.

Amennyiben Ön is letöltötte az SMS-ben található linken elérhető alkalmazást, állítsa vissza telefonját a gyári beállításokra, melyet eszköztípustól függően a rendszer beállításai között tehet meg! Amennyiben a rendszer-visszaállítást nem tudja végrehajtani, úgy telepítsen vírusirtót telefonjára, vagy kérje szakértő segítségét! Legyen figyelemmel arra, hogy ezzel minden adatot töröl a telefonról, így a visszaállítás előtt gondoskodjon adatainak biztonsági mentéséről!