A NAGYMAROSI ÓVODÁKHOZ IS ELJUTOTTAK A ZÖLD DUNAKANYAR PROGRAM MADÁRODÚI

Százötven madárodút kaptak a váci és környékbeli óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként, és most intézményei számára Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere is átvehette Szabó Csabától a szervezet adományát. A pandémia miatt bezárt óvodák helyszíne helyett az átadásra az önkormányzat bejáratában került sor.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Zöld Dunakanyar Program első szárnybontogató akciójára 2021. február 25-én, a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény óvodájának udvarán került sor, ahol Nagy István agrárminiszter, Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója jelenlétében mutatta be Szabó Csaba, a projekt ötletgazdája az elkészült 150 adományozásra szánt madárodút.

Nagy István agrárminiszter mond beszédet 2021. február 25-én 150 madárodú átadása alkalmából a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény óvodájának udvarán. – Fotó: VácOnline

A programban 31 település 52 óvodája vesz részt. A projekt ötletgazdái a Magyar Madártani Egyesület szakmai tanácsai alapján 150 odút készítettek el az Ipoly Erdő Zrt. által felajánlott fenyődeszkákból. A négyféle odú a jövőben több madárfajnak – például kék cinegének, örvös légykapónak – nyújt biztonságos fészkelőhelyet.

Szabó Csaba természetvédelmi mérnök hallgató Nagymaroson is elmondta, hogy az odúk elkészítése az első fontos eleme a Zöld Dunakanyar Programnak. A folytatásban ősszel rovarhoteleket terveznek kihelyezni és a természetvédelemmel kapcsolatos videósorozatot is indítanak. A programba bevonják a térség önkormányzatait, hogy közösen tegyenek a Dunakanyar levegőjének, vizeinek és környezetének tisztaságáért.

A polgármester úr megköszönte az adományt és ígéretet tett arra, hogy ahogy kinyílnak az óvodák, azonnal átnyújtja a nagymarosi kisgyermekeknek ezeket az odúkat.

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere átvette Szabó Csabától a madárodúkat – Fotó: VácOnline

***

Zöld Dunakanyar Programról a Kossuth Rádió egyik adásában beszélt az ötletgazda.