EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL ÍGY NÉZ KI VÁC A TAVASZ ELSŐ NAPJÁN

Mint az ismeretes, február végére ígérték a városházáról, hogy a tavaly lehullott faleveleket és a közben levágott ágakat eltakarítják. Matkovich Ilona propagandája január 8-án így írt a maga alternatív valóságáról: „Az új városvezetés kiemelten figyel a környezet tisztaságára, védelmére…” Képzeljük el, ha nem lenne EZ a „kiemelt figyelem”, akkor hogy nézne ki a város? A 2019-es kampányban osztrák kisvárost ígért a szivárványkoalíció, ehhez képest az elmúlt másfél évben az olvasóink visszajelzései szerint sokkal rosszabb lett Vác köztisztasági állapota, mint az az előző városvezetés alatt volt.  Íme, így néz ki Vác a tavasz első napján a beküldött képek alapján. 

2021. március 21-én idézzük a 2021. január 8-i városházi propagandát:
„Emlékezetes, hogy a korábbi években nem mindig voltak elszállítva a lehullott levelek, de a legtöbb helyen januárig még össze sem gereblyézték azokat. A képviselő-testületi ülésekre beadott holdingos beszámolók is tanúskodnak arról, hogy több tucatnyi utcában és parkban februárban, márciusban, sőt, még áprilisban is zajlott a lombgyűjtés.”

***

Sokasodnak azok az olvasói megkeresések, amelyekben továbbra is ugyanazért a rendetlenségért fejezik ki elégedetlenségüket a levélírók. Most tallóztunk a beérkezett legfrissebb panaszaikból:

„A múlt héten meglepték a Berkes utca lakóit a nagy teljesítményű ágdarálóval, csak éppen a nagy teljesítmény maradt el. A Berkesben hagyott gallyakat ledarálták, de az Ambró Ferenc utcában január 22-től, immár 2. hónapja itt hagyják a gallyakat. De amikor majd közeledik a szavazás, biztos hozzánk is kijön a polgármester asszony. Azért a Berkes 18-20. előtt eltüntették azt a hatalmas ezüstfenyő halmot, amit nem az utcán gallyaztak le, mivel a fenyvesbe csak zöld tüskés fenyők vannak. Úgy tűnik, arra volt idő, amire egy kis maszek lehetőséget adott.”
M.G.

Az Ambró Ferenc utcai gallyak
A Berkes utcai ezüstfenyő kupac

***

„Már a 2. hétvége, hogy kerülgetjük a Petőfi utcában ugyanazokat a gallyakat. A múltkor se siették el, hogy eltakarítsanak maguk után. A szomszédnál a kocsibehajtónál hagyták, nem is lehet rendesen kilátni az úttestre a kihajtásnál. A fákat sem vagdosták végig nálunk, a Budapesti főúton se, a Szt. Miklós téren meg vagy 2 hónapja félbe hagyták a munkát. A sövényeink már kihajtanak. Csak feltételezéseink vannak arról, hogy a mi utcánk miért került hátrányos helyzetbe, arra tudunk gondolni, mert a régi és az új alpolgármester körzetébe tartozunk?”
V.

A Petőfi utca

***

„Néhány hete írtam a szerkesztőségnek, hogy a Juhász Gyula iskola előtt még mindig dagonyázunk az őszi lombban, amikor a gyermekeinket az iskolába visszük. Azóta gyermekeimmel itthon tanulok, de férjem rendszeresen jár arra. Jelzem önöknek, hogy ennyi hét elteltével sem sikerült a munkát teljes körűen elvégezni. Annak ellenére, hogy bezárt az iskola és a parkoló nincs tele, hetek múlva takarítgatták össze az úttestet. A Farkasfalvy utca – Görgey utca sarkán ősztől összegyűjtött lombot végre elvitték, de a fehér, nagy zsákot már nem. Ez a félmunka már-már szinte természetes a belvárosban: a Görgey utcában legallyazták a fákat, de a Kossuth utcában hozzá sem nyúltak. A férjem jelezte, hogy hetek óta egy kicsi fehér zsák van a bokrok alatt. Miért csak ő veszi észre? Én háromgyermekes anyaként a napi életvitelben nem engedhetem meg magamnak ezt a szervezetlenséget és logikátlanságot, amit a városvezetés immár rendszeresen gyakorol.”
L. Á.né

A Görgey utca, ahol nem változott semmi

***

„Harmadszor írok az Arany János utcából. Nevetséges, hogy a korábban jelzett hatalmas ágmennyiséget kijöttek ledarálni, azonban a többihez nem nyúltak! Majd újra jöttek napok múlva, de megint jöhetnek. Kutyasétáltatás közben vettem észre, hogy mi maradt. Megjegyzem, bezzeg a tűzifának való vastag ágakat, kivágott fatörzset még aznap elvitték, ahogy kivágták. Látszik, hogy a feladatok sorrendiségét elsajátították a szervezők.”
L. G.

A kivágott fa
Arany János utca gallyerdőben

***

„Több mint két hónapja a Sirály utcában levagdosták az ágakat, azóta itt kerülgetjük, de ugyanez a helyzet a Csemete utcában is. A gallyak mellett még óriási probléma, hogy a tavaly lehullott falevelek már sárrá összeálltak az úton, amely miatt már a közlekedés is veszélyes. Ugyanezt láthatjuk a Sirály utcai óvodánál is és az Újhegyi utcai óvodánál, a Csemete utcában.”

A deákvári óvodák környéke

***

Olvasóink észrevételei és beküldött képei után szeretnénk megtudni, hogy mely városrész is az osztrák kisváros megtestesítője? Úgy tűnik, Kiss Csináljunkrendet Zsolt stílusa nyomja rá bélyegét minden városrészre. Mindenbe belekap, mindenhol ott akar lenni, de nem úgy tűnik, hogy képes rendesen megoldani a rábízottakat.

Kiss Zsolt, az egykori, kíméletlen pellengérre állító – most,  az egykori bíráltak posztján –már messze nem áll a helyzet magaslatán. Mikor veszi észre Matkovich Ilona, hogy alpolgármestere nem viszi közelebb Vácot az osztrák kisváros megvalósulásához?