EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS MÁR A MÚLTÉ?

Deákváron, családi házas részén Vácnak, a Szederfa sor utcában kialakítottak régebben egy szelektív hulladékgyűjtőt. Az előző önkormányzat idejében hetente kétszer elszállították az akkor szelektíven gyűjtött hulladékot.

A „szelektív” papír és műanyag gyűjtőben két zsák kifli van

Jelenleg hetente hat alkalommal történik a hulladék gyűjtőszigeteknek az ürítése, azonban az innen elszállított hulladék szelektivitása nulla, az elkészített havi beszámolók szerint. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy így ebben a formában miért tartja fenn a város a gyűjtőszigeteket, ha az onnan elszállított hulladék, nem szelektív módon történik? Mennyibe kerül ez a városnak?

Rendszerint leginkább estére borzalmas állapotok alakulnak ki, a gyűjtő edények körül, dugig megtelnek, kétes eredetű (építkezésekről származó törmelékek, és egyéb) nem szelektív gyűjtőszigetre való hulladékkal.

Sokszor jogosan felmerül a kérdés, honnan és kik hordják ide illegálisan a szemetüket? Hiszen nincsen olyan érvényben lévő kötelezettség a vállalkozások részére, hogy szelektív gyűjtőedényt tartsanak fenn.

Minden bizonnyal nem a környékén lakók azok akik itt elhelyezik a szemetüket, hiszen a családi házaktól rendszeresen elszállítják, a szelektíven gyűjtött hulladékot. A havi szintű beszámolókból az is kiderül, hogy csak az ilyen formában gyűjtött szelektív hulladék, hasznosul!

Várjuk a városvezetés részéről a mihamarabbi megoldást!

Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. beszámolói alapján egyértelműen megállapítható, hogy míg 2019 augusztusában a gyűjtőszigetekről 6,64 tonnát, 2019 szeptemberében 4,56 tonna szelektív hulladékot szállítottak el, az új városvezetés hatalomra kerülése után 2020 januárjától decemberig terjedő időszakban, a gyűjtőszigetekről elszállított szeletív hulladék mennyisége havi szinten 0 tonna volt.

***