A VÁCI VEZETÉS FOLYTON CSAK USZÍT, HA A KORONAVÍRUSRÓL VAN SZÓ

Közel egy éve élünk rendkívüli napokat világszerte a koronavírus miatt. Az országok vezetései mindenhol azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebb kárral vészelje át a társadalom a járvány okozta helyzetet – legyen szó akár annak egészségügyi, vagy éppen gazdasági-szociális hatásairól. Úgy tűnik azonban, hogy Vácon a jelenlegi vezetés másra sem képes, csak uszítani: hol a közös védekezésből nem akarják kivenni a részüket, hol az életet jelentő vakcinán humorizálnak ízléstelenül.

A koronavírus hazánkban is gazdasági és megélhetési nehézségeket hozott magával. A kormány tavaly március óta számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a károkat enyhítse pl.:

  • hitelmoratórium,
  • járulékkedvezmények,
  • bértámogatás,
  • újabb családvédelmi intézkedések.

De ahhoz, hogy a negatív hatásokkal szembeni „mentőcsomag” a legteljeskörűbb legyen, szükség volt arra is, hogy az önkormányzatok is kivegyék a részüket a közös védekezésből.

Ez természetesen nem tetszett Matkovich Ilonáéknak: az elmúlt közel egy évben lépten-nyomon azt hangoztatták, hogy a kormány őket milyen nehéz helyzetbe hozza anyagilag. Panaszaikkal a közösségi médiát és az országos ellenzéki sajtót is igyekeztek teleharsogni, mondván, a kormány igazságtalan és lehetetlen helyzetbe hozza őket, olyannyira, hogy emiatt a váciakat kell megsarcolniuk.  Holott

a valóság az, hogy ha minden település összefog, sikerülhet az ország gazdasági és a magyarok szociális helyzetét megtartani.

Matkovichéknak persze nem csak a gazdasági áldozathozatal ment nehezen. Láthatóan az önkormányzat jól-léte a legfontosabb számukra ilyen vészterhes időkben is, és a megszorításokat nem magukon, hanem a váciakon kezdték – emlékezzünk csak a munkahelyek felszámolására vagy éppen arra, hogy ilyenkor jutott eszükbe öt évre visszamenőleg adót behajtani.

De a váci vezetés nem állt meg ott, hogy gazdasági természetű lózungokkal szítsa a közhangulatot. Úgy tűnik, nekik még az emberélet sem drága, és teljesen elfogadhatónak tartják, ha egyik képviselőjük – aki nem mellesleg az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke – a vakcina hatásosságával viccelődik oltásellenességet sugallva.

Fehér Zsolt szerint ugyanis a koronavírus elleni oltást az orosz ruletthez lehet hasonlítani.

Biztos nagyon frappánsnak érezték ezt a hasonlatot, amikor kitalálták, pedig a vakcina az egyik legnagyobb garancia arra, hogy az ember túlélje a járványt.

Bárki, aki az oltás ellen szít, valójában emberéletekkel játszik.

Az persze külön érdekessé teszi az egész történetet, hogy Fehér Zsolt tavaly novemberi rulettes posztja és néhány nappal későbbi kételkedő elmélkedése a vakcina mellékhatásairól hogyan egyeztethető össze azzal a január 25-i önkormányzati bejegyzéssel, ami felháborodva jelzi, hogy a váci idősotthonokban még senkit sem oltottak be.

De nem ez az első eset, hogy a váci vezetés tagjai viccesnek gondolták a járványt. Tavaly Tótváradi-Nagy Bence humorizált a koronavírus megjelenésén, majd maga a polgármester-asszony is úgy gondolta, hogy a március 15-i nemzeti ünnepet is ezzel kell jópofává tenni.

Ebből is látszik, a váci vezetésnek nem az emberéletek megmentése, a váciak szociális segítése és a város, valamint az ország gazdasági stabilitásának megőrzése a fontos, hanem az, hogy ahol csak tudnak, ellentmondjanak a kormánynak, ha a koronavírusról van szó.

Legyen az egészségügyi, társadalmi, vagy gazdasági vonatkozás, nekik édesmindegy. Értjük, hogy a mindenkori ellenzék feladata, hogy ellenezze a kormányzati intézkedéseket – de talán jelen rendkívüli és veszélyes helyzetben megemberelhetnék magukat, és együttműködhetnének, hogy minél kisebb károkkal jussunk ki ebből a helyzetből.