VÁCI KILAKOLTATÁSOK: A JOBBIK VIZET PRÉDIKÁL ÉS BORT ISZIK

Vácon is és országosan is a Jobbik – a többi baloldali párttal együtt – azzal kampányolt, hogy a kilakoltatásokat le kell állítani. Vácon hatalomba kerülve azonban több tucat kilakoltatást indítottak el. Álszentségüket jól mutatja, hogy nem „kilakoltatás”-nak, hanem „tulajdonosi jogokkal élés”-nek nevezik.

Fehér Zsolt, a Jobbik váci önkormányzati képviselője és bizottsági elnöke lassan egy éve hangoztatja, hogy számára nem ördögtől való a kilakoltatások elindítása, végrehajtása, amennyiben a helyzet úgy kívánja.

Fehér Zsolt először tavaly februárban nyilatkozott arról, hogy ha úgy van, élnek a kilakoltatás eszközével. Sőt, a jobbikos váci képviselő úgy fogalmazott a váci városi ESTV Nagyító c. műsorában az üggyel kapcsolatosan, hogy „megítélésem szerint, az nem kilakoltatásról beszélünk, hanem egészen egyszerűen él a tulajdonosi jogaival Vác város önkormányzata”.

Tehát szerinte az, hogy egyik napról a másikra elkerül a fedél egy család feje fölül, hogy az önkormányzat az ingóságaikkal együtt utcára tesz kispénzű embereket, az valójában nem kilakoltatás, hanem az önkormányzat tulajdonosi jogainak gyakorlása.

Lehet, hogy a jobbikos politikus már azért nem érzi át a nehéz sorsú emberek problémáit, mert több politikaközeli állásából már közel egymilliós havi bruttó fizetést vesz fel (saját nyilatkozatai alapján egészen pontosan 934 ezer forintot).

Lehet így-úgy-amúgy csavarni a mondatokat, de a valóság mégis csak az, hogy 2019. november elseje óta – a Váci Városfejlesztő Kft. közérdekű adatigénylésre nyújtott tájékoztatása szerint – már legalább 27 ingatlant érintő jogerős ítélet alapján indult eljárás lakás kiürítése iránt.

Szűk egy éve a szintén jobbikos képviselő Kászonyi Károly még csak hét általuk indított kilakoltatásról beszélt, azóta ezek szerint felpörögtek a lakáskiürítési eljárások. Azaz Fehér Zsolt-i szakkifejezéssel élve: 15 hónap alatt az önkormányzat huszonhétszer gondolta úgy, hogy él a tulajdonosi jogaival. Úgy látszik, koronavírus-járvány, veszélyhelyzet ide vagy oda:

a váci vezetés gőzerővel fosztja meg lakhelyüktől a helyieket. Azokat, akiknek a kampányban kilakoltatási stopot és bővülő szociális lakás kínálatot ígért.

Miközben a váci jobbikosok tömegesen indítják a kilakoltatásokat, aközben egymást érik a Jobbik országos politikusainak nyilatkozatai arról, hogy miért kell azonnal leállítani a kilakoltatásokat Magyarországon:

  • 2020. március 16.: „Ugyanakkor számos honfitársunk szembesül tipikus mindennapi problémákkal a következő hetekben. Ezért a Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy üljön le a Bankszövetséggel, vezessenek be hiteltörlesztési moratóriumot, ami nyilván csatolt módon egy kilakoltatási, végrehajtási moratóriummal is együtt kell, hogy járjon.” – Z. Kárpát Dániel, Honnan kapnak a kényszerből otthon maradók fizetést? c. online sajtótájékoztató
  • 2020. augusztus 31.: „Négy év alatt több mint 13 ezer kilakoltatás történt Magyarországon. ☹ Járványügyi szigorítások következnek. Veszélyhelyzetben állítsák le végre a kilakoltatásokat is!” – Z. Kárpát Dániel, Facebook-bejegyzés
  • 2020. szeptember 16.: „Első körben azonnali kilakoltatási moratóriumot – úgy érzem, hogy ez nem politikai kérdés, mindannyian meg tudunk ebben az ellenzéki oldalon állapodni.” – van esetleg nyilatkozó, forrás? – Z. Kárpát Dániel, Meghosszabbítaná a hiteltörlesztési- és a kilakoltatási moratóriumot a Jobbik c. interjú az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában
  • 2020. november 7.: „A Jobbik minden formában tiltakozik magyar állampolgárok elhelyezés nélküli kilakoltatásával szemben. […] Javasoljuk a kilakoltatási moratórium azonnali meghirdetését egészen a járványügyi veszélyhelyzet végéig.” – Z. Kárpát Dániel, online sajtótájékoztató

A Jobbik azt hiszi, hogy nyugodtan ismételgetheti a kilakoltatások leállításának követelését a sajtóban anélkül, hogy bárkinek is feltűnne, hogy közben az önkormányzatokban ők maguk indítják a lakáskiürítéseket?

Ezek szerint a helyi jobbikos politikusok se veszik komolyan saját pártjuk országos nyilatkozatait, mert fennakadás nélkül mennek szembe pártjuk központi álláspontjával.

A Jobbik már ott elvesztette hitelességét, amikor egykori jobboldali pártként együtt indult a Gyurcsány-párttal. Most azonban a kilakoltatások ellen vívott „harcukról” is kiderült, hogy nem több egy üres szlogennél.