VÁC NÉVTELENÜL GYALÁZKODÓ HÍRFORRÁSAINAK KÍVÁNATOS MEGSZÜNTETÉSÉRŐL TARTOTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT CSEREKLYE KÁROLY

Csereklye Károly, a Váci Szívvel Mozgalom nevében sajtótájékoztatóra hívta a váci sajtó munkatársait annak érdekében, hogy kifejtse szövetsége álláspontját arról az internetes, közösségi kútmérgezésről, amely elharapózott városunkban. 

Elmondta, hogy a Váci Világ internetes portál 2021. január 20-án egy olyan nyilatkozatot tett közzé, amelyben elhatárolódott attól a gyakorlattól, amikor beazonosíthatatlan emberek egyes honlapokon, vagy a Facebookon hamis híreket és rágalmazó kijelentéseket tesznek. E nyilatkozat felszólítja a többi helyi médiumot, hogy szintén határolódjanak el, és hasonló megnyilvánulást vár el az önkormányzattól is.

Tisztában vagyunk vele – fejtette ki Csereklye Károly –, hogy

az internetes tartalom nehezen kontrollálható, szinte lehetetlen kiszűrni a névtelenül rágalmazókat, akár személyekről, akár honlapokról van szó, bármely párt érdekében tevékenykednek is. A gond akkor kezdődik, ha a névtelenül mocskolódó oldalakra felelős tisztséget betöltő személyek hivatkoznak.

Felmérve a kezdeményezés jelentőségét a felhíváshoz a Váci Mérték, a VácOnline és a Váci Polgár is csatlakozott valamint a megyei KDNP szervezet és a Mi Hazánkért Mozgalom tisztségviselője is egyetértett a nyilatkozat tartalmával.

Matkovich Ilona polgármester asszony – aki tudtommal újságírónak tartja magát, és akire a szakma etikai előírásai fokozottan vonatkoznak – egyelőre nem nyilvánult meg, ahogy az önkormányzati médium emberei sem.

Ez annál is aggasztóbb, mert az önkormányzat egyik felelős tisztségviselője – akit az utóbbi időben az „arcnélküli embernek” is neveznek – rendszeresen igénybe veszi ezeket a fórumokat, majd hivatkozási alapnak tünteti fel saját, személyes oldalán is.

Könnyedén megteheti, hiszen a cikkek túlnyomó része – mely már nemcsak politikai ellenfeleit, hanem azok családját is gyalázza – feltehetően e jól körvonalazható személy érdekében vagy akár még az ő közreműködésével jön létre. És bizony, az ettől kezdve már nem a saját ügye, hiszen ráéghet ez a viselkedése az önkormányzatra is.

Egy kis lényegtelen kitérő ezzel kapcsolatban, mely erre a kommunikációs stílusra abszolút jellemző. A Váci Hírlap című oldal azzal vádolt meg, hogy azért javasoltam egy utca aszfaltozását, mert az utca végén a Váci Szívvel mozgalom egy szimpatizánsa lakik.

Tudják, én sem vádolom pl. Ferjancsics László alpolgármestert azzal, hogy azért kívánja a saját körzetét fejleszteni, mert a hozzátartozói ott laknak. Nevetséges a feltételezés, de akinek a lelkéből fakad, attól nem meglepő. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy a megjelölt „luxusingatlanban” a választások előtt bizony Ferjancsics úr is megfordult, akkor éppen azon munkálkodott, hogy a formálódó „Összefogás” koalíciót milyen feltételek mellett hajlandó elárulni és a Váci Szívvel Mozgalommal együttműködni. Talán ennyi példa elég is az egyéniségéről. Eredményt természetesen nem ért el, ma már tudjuk, hogy máshol igen, ennek következményeit viselje a befogadó.

Nem feltételezzük, hogy a polgármester asszony a városban eluralkodott névtelen megjelenésekkel egyetért, hiszen újságíróként ő is aláírta mindig a maga cikkeit. Azonban

fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy a minden politikai pártot már elárult, kizárólag a saját érdekei szerint tevékenykedő, megélhetési politikus becstelen politikai pályafutása a végéhez közeledik, és a városnak nem érdeke, hogy a helyi közélet vele együtt süllyedjen olyan mélységekbe, melyre a rendszerváltozás óta nem volt példa.

A helyi médiumok elhatárolódása tisztességes szándékkal történt, mint ahogy ennek a sajtótájékoztatónak is az egyetlen célja az, hogy teremtsünk rendet ezen a területen.

Ezért, mint önkormányzati képviselő szólítom fel a polgármester asszonyt, hogy lépjen fel tekintélyének teljes súlyával a helyi média tisztességének biztosítása érdekében, mert nagy a felelőssége a kulturált, korrekt párbeszéd fenntartásában.

Megkérjük, hogy kommunikációs panelek hangoztatása és félrebeszélő magyarázkodás helyett egyszerűen tegye meg elhatárolódó nyilatkozatát, így ezt a folyamatot egyszer és mindenkorra lezárhatjuk – fejezte be a sajtótájékoztatóját a képviselő úr.

A jelenlévő városházabarát médiumok szerkesztőinek nem volt kérdésük e témakörben, ami sajnálatos és egyúttal üzenetértékű is.