LAPSZEMLE – A VÁCI POLGÁR JANUÁRI SZÁMÁBÓL SZEMEZGETTÜNK

Az immár 27. éve megjelenő lap felelős szerkesztője, Kucsák Gábor boldog új évet kívánt minden olvasónak és külön köszönetet mondott a Váci Polgár nagy családjának, akik önzetlenül támogatták a Vác Városért Alapítványt. Így lehetővé válik a lap további megjelenése.

A tavalyi évben elhunyt dr. Simon József és dr. Manninger Gábor, mindketten óriási szerepet játszottak abban, hogy ez a lap immár több mint negyedszázada szolgálja a város polgárait. Közéletben betöltött szerepük pótolhatatlan.

Az új év kapcsán Bezák Tamás deákvári plébános, dr. Varga Lajos segédpüspök, dr. Borsi Attila lelkész, Csuka Tamás nyugalmazott püspök, Detre János lelkész és Meláth Attila baptista lelkész osztották meg újévi gondolataikat. A történelmi egyházak szinte mindegyike jelen van a városban, s ez jelenti azt a szellemi talapzatot, melyre a város mindig is épült. Becsüljük nagyon meg!

Vác iskolaváros. A város számos, nagyon jó nevű iskolájának igazgatója üzente meg az olvasóknak részben az elmúlt év tapasztalatait, részben az elkövetkezendőkre szánt jókívánságait. Milyen lehangoló az élet a Covid alatt a kiüresedett, csendes iskolákban…

Dr. Somorjai Gábor búcsúzott Manninger Gábor barátjától, aki a váci közélet hosszú időn keresztül meghatározó személyisége volt. Búcsúzott a vallását gyakorló, hívő kereszténytől, a tehetséges sportembertől, a példás családapától, a tiszta fejű, kompromisszumképes politikustól, a szenvedélyes tarokkostól, a baráttól.

A szerelmes földrajz rovatban Pinke József tanár úr a révátkelés történetébe kalauzol bennünket, melynek nyomai 1826-ra nyúlnak vissza, amikor az első írásos feljegyzés említi a révátkelő, később a csavargőzös hajóval manőverező kompot, mely a Monarchia idején szállította az utasokat a szemben lévő szigetre.

A Hazajáróban most szűkebb pátriánkba kalauzol Kenyeres Oszkár és Moys Zoltán, akik bebarangolták a Börzsöny legszebb pontjait, kilátóit, a Dunakanyar gyönyörű látványát tárják elénk fényképeken a Duna mindkét oldaláról. Az az elkötelezettség, szeretet, ahogy írnak a táj szépségéről, megható és felemelő.

A Császármorzsában most egy rendhagyó képzőművészeti kiállításról számol be Ványi Éva igazgató, melyet a Cházár András Emlékév kapcsán rendeztek meg. A járvány miatt sajnos csak nagyon szűk keretben megrendezett kiállítás zsűrije méltatta az alkotásokat, amelyek az iskola honlapján megtekinthetők Kiállítás címszó alatt. Jelen volt a megnyitón Verebélyi Ákos, a Tankerület igazgatója és Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, aki bejelentette, hogy a patinás intézmény teljes rekonstrukciójának előkészítésére 240 millió forintot biztosít a kormány.

A Fotósarok rovatban Szalay Ákos mindig egy meghökkentő fotóra hívja fel a figyelmet, jelen számunkban egy angyalt ábrázoló fotóra. Régóta gyűjti a szebbnél szebb, hol átszellemült, hol légies könnyedségű, hol kettétört szárnyú angyalok fotóit, melyek közül szép számban találhatóak Vácon is. Nem véletlen, hogy karácsony kapcsán az angyalok jutottak az eszébe…