TÖBB ÉV SZABADSÁGVESZTÉSRE ÍTÉLTÉK A FERJANCSICS LÁSZLÓ ALPOLGÁRMESTERSÉGE ALATTI KÓRHÁZI VEZETŐKET

Ferjancsics László mindössze négy éven át volt alpolgármester korábban, 2002 és 2006 között, mégis emlékezetes időszak ez a váciak életében, már akkor is, ha csak a váci kórház körüli furcsábbnál furcsább ügyekre gondolunk. Ugyanis a Ferjancsics alpolgármestersége alatti kórházigazgatóra és a kórház gazdasági vezetőjére több év szabadságvesztést szabtak ki.

A büntető ügyek

Erős András 2005-től vezette a váci Jávorszky Ödön Kórházat, a gazdasági vezető Romhányi Zoltán volt. Évekkel később mindketten büntetőügybe keveredtek, és míg Erős másodfokon végül 2 évet kapott – holott elsőfokon 4 évet szabtak ki rá –, Romhányi esetében az elsőfok 5 év szabadságvesztést javasolt. A vádak, úgy tűnik, többek között egy, a Ferjancsics alpolgármestersége alatt megkötött ügylethez vezethetők vissza.

A váci kórház akkori főigazgatója 2005 novemberében kötött először szerződést egy egészségügyi szolgáltató céggel, akkor a központi laboratórium üzemeltetésére. Később újabb szerződések jöttek létre, de a kórház többszázmillió forintos tartozást halmozott fel. Végül 15,5 millió forintot tett zsebre a főigazgató.

Romhányi Zoltán és dr. Erős András

Erős András mellett Romhányi Zoltán is érintett lehetett a vesztegetésnek is beillő ügyben, egyes információk szerint a váci kórház gazdasági vezetőjeként saját cégének is adott megbízásokat. A volt gazdasági vezetővel kapcsolatban egy jogi szakvélemény úgy fogalmaz, hogy Romhányi úgy írt alá bérleti szerződést egy céggel, hogy az egyrészt felszámolás alatt állt, másrészt Romhányi beltagja volt a társaságnak. Az ex-gazdasági vezető nem tagadta, hogy a szerződést ő írta alá.

Az MSZP helyi szervezetének közleményéből az olvasható ki, hogy Romhányi furcsa hirtelenséggel távozott a váci kórházban betöltött posztjáról, majd ezután még érdekesebb módon a Hospinvest leányvállalata által üzemeltetett kiskunhalasi kórház vezetője lett – ebben a pozíciójában pedig úgy tűnik, 26 millió forint kenőpénzt fogadott el.

Romhányi furcsa hirtelenséggel távozott a váci kórházban betöltött posztjáról

Ilyen tiszta ügyek zajlottak Vácon Ferjancsics alpolgármestersége alatt – pénzügyi machinációkkal sodorhatták veszélybe a váciak és Vác környékiek egészségügyi ellátásának biztonságát.

Látszik, milyen jó gazdája volt a városnak Ferjancsics akkoriban. Annyira, hogy a kórház vezetőit több év szabadságvesztésre ítélték.

 

A HospInvest-szál

Ezeken túl azonban nem szabad elmenni a történetben felbukkanó HospInvest-szál mellett sem… Jól emlékszünk, a 2000-es években a HospInvest története igencsak foglalkoztatta az újságírókat.

A cég 10 év alatt hozott nehéz helyzetbe több önkormányzatot is, nem beszélve arról, hogy például Egerben a lakosok és a kórházi dolgozók tiltakozása ellenére vált a kórház tulajdonosává. Ennek a cégnek volt az illetékese az egykori alpolgármester Ferjancsics László is, és

úgy látszik, a HospInvesthez nem csak ő, hanem Romhányi is köthető, hiszen utóbbi a cég leányvállalata által működtetett kiskunhalasi kórház vezetője lett, azután, hogy távozott Vácról.

Dr. Erős András fogadta Gyurcsány Ferencet, akinek kormánya támogatta a kórházprivatizációt

Az persze jó kérdés, hogy Ferjancsics és Romhányi hogyan kötöttek ki ugyanannál a cégnél, jó barátságuk hol kezdődött – a HospInvestben, vagy esetleg Vácon, amíg egyikük alpolgármesterkedett, másikuk pedig nem éppen törvényes módon gazdasági vezetősködött.

Ferjancsics László pedig ma is kiemelt érdeklődést mutat a váci kórház ügyei iránt. Ez az előzmények ismeretében nem meglepő.

Ugyanakkor rendkívül veszélyes, hogy pont ő a baloldal meghatározó helyi egészségpolitikusa, miközben a korábbi alpolgármesteri időszaka alatti kórházi vezetőt súlyos bűncselekmény miatt ítélték el, illetve a Hospinvest révén Ferjancsics az egészségügyi privatizáció élharcosa.

Ferjancsics Lászó (j2), az egészségügyi privatizáció élharcosa nagyon régóta és azóta is kiemelt érdeklődést mutat a váci kórház ügyei iránt.