MI LESZ A SORSA A DUNA-PARTI SZOBORPARKNAK?

A Bartók Rádió január 10-ei Súgólyuk című műsorának kulturális élményszerzési lehetőségekre fókuszáló, ajánló blokkjában a váci Duna-parton lévő kis szoborparkra reflektorozott rá a szerkesztő-műsorvezető. Kiemelte, hogy a látványosság létrejötte az előző, konzervatív többségű önkormányzat, Papp László műgyűjtő, illetve a kollekció kezelőjének köszönhető.

Nem tudhatjuk, hogy esik ez a megjegyzés a város mostani vezetésének. Az biztos, hogy annak idején egyikük-másikuk erősen ágált a szoborpark kialakítása ellen, volt, aki dózerelést is emlegetett, mondván, hogy a Munkácsy-díjas Nagy Sándor szobrászművész hagyatékából ide válogatott alkotások (*) elveszik a helyet az itt sétálok elől.

Megjegyezhetjük: a mostani, folyamatosan csak hátráló, a polgármester asszony vezetésével szánalmas panaszkórust előadó városvezetésnek a jelek szerint nemigen lesz számottevő, említésre méltó, városépítő, városszépítő hagyatéka, egyelőre a tervezett új sportcsarnok felépítésének elvetése, néhány száz méter útburkolat javítás, pár tucat – részben silányul megvalósított – parkoló kialakítása, zsákutca táblák kihelyezése fémjelzi a tehet(ségtelen)ségüket.

Ellenvetésként esetleg felmerülhet, hogy de hát a Vanyek Béla Sportcentrum, de hát a ferences rendház funkcióváltó rekonstrukciója, de hát a hamarosan elkészülő víziturisztikai bázis
Hm, való igaz, ezek mind újabban megvalósult, megvalósuló beruházások, de a mostani önkormányzatnak semmilyen érdeme sincs bennük: állami, a kormányzat és az egyház jó együttműködésének köszönhető fejlesztésekről van szó – a mostani városvezetés önfényező hajlandósága tükrében nem árt ezt hangsúlyozni.

***

*A szoborpark Nagy Sándor szobrászművész (1923-2017) tizenhárom alkotásából jött létre a Duna-parti sétányon.

A szabadtéri szoborkiállítás ötletgazdája és főszervezője Papp László műgyűjtő, a váci Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője volt, akinek többek között a város Sajdik Ferenc-kiállítása is köszönhető.

A szoborpark megálmodója annak idején elmondta, hogy a tárlatválogatás a 20. század egyik legjelentősebb és legtermékenyebb magyar szobrászművészének alkotásaiból, életművének jellegzetes darabjaiból kerültek Vácra a Körmendi-Csák-gyűjteményből 10 évre letétbe.

A szobrok helyét – a közel ezer négyzetméteres területet – és a tárlat koncepcióját szakmai stáb készítette elő fél éven keresztül, a kollekció kihelyezésére az előző önkormányzat mintegy 2 millió forintot biztosított.

Jó emlékeztetni arra is, hogy a 2017-ben elhunyt művész még életében négy vörös márvány szobrot ajándékozott a városnak.