SOROMPÓVAL TETTÉK BIZTONSÁGOSABBÁ NAGYMAROSON A HATLÓPATAK UTCA ALATTI VASÚTI ÁTJÁRÓT

Biztonságosabb lett a Dunakanyar vasúti közlekedése. Az elmúlt években Nagymaroson a Hatlópatak utcai vasúti átjáróban több halálos kimenetelű baleset is történt, ráadásul a balesetek során jelentős anyagi kár is keletkezett az átjáróban. E helyszínen tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Rétvári Bence országgyűlési képviselő, Biber Anett, a MÁV szóvivője és Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere.

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere, Biber Anett, a MÁV szóvivő, Rétvári Bence országgyűlési képviselő (b-j) a Hatlópatak utcai vasúti átkelőnél tartott sajtótájékoztatón 2021. január 7-én – Fotó: VácOnline

Most fizikai akadályt jelentő félsorompóval szerelték fel az átjárót. A MÁV országszerte javítja a vasúti közlekedés biztonságát, több helyszínen kezdett el a nagymarosihoz hasonló beruházásokat.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő – Fotó: VácOnline

Sajnos ez a vasúti átkelő az elmúlt években azzal került be a hírekbe, hogy itt sok, súlyos, halálos baleset történt – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence országgyűlési képviselő. Nagymaros polgármestere, Heinczinger Balázs elmondta, hogy a városnak ezen részén örvendetesen egyre nagyobb a forgalom, érezhetően egyre többen közlekednek itt, mert sokan ide költöznek, vagy itt építenek házat, vagy egyszerűen turisztikai célból jönnek ide.

Lényeges, hogy e területen is az emberek biztonságát megóvjuk. Az ország kormányának kiemelten fontos, hogy Magyarországon mindenki biztonságban érezhesse magát, ezért került a kormány figyelmének homlokterébe, hogy azoknál a vasúti átkelőknél, ahol az elmúlt időszakban halálos kimenetelű balesetek történtek, ott mindent megteszünk, hogy a későbbiekben ne történhessenek soha többé ilyen tragikus esetek.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, Biber Anett, a MÁV szóvivő (b-j) a Hatlópatak utcai vasúti átkelőnél tartott sajtótájékoztatón 2021. január 7-én – Fotó: VácOnline

A legutóbbi baleset után megkerestem a MÁV-ot, akiktől azt az információt kaptam, hogy intézkedni fognak annak érdekében, hogy megelőzzük itt is a további baleseteket. Bízunk abban, hogy a jövőben ezáltal jópár ember életét meg tudjuk óvni..
Így valósult meg e fizikai és fény sorompó. Köszönet a MÁV 24 millió forintos beruházásáért, amely hosszabb időt vett igénybe, hiszen ennek van egy protokollja, ami alapján egy ilyen beruházás megvalósulhat.

Biber Anett, a MÁV szóvivője – Fotó: VácOnline

Sűrű errefelé a vonatközlekedés, hiszen Budapest vonzáskörzetében vagyunk, napi ingázók járnak dolgozni, nemzetközi vonatok és tehervonatok sokasága halad át ezeken az átjárókon – ismertette Biber Anett, a MÁV szóvivője. Mivel itt a vonatok 100 km/h sebességgel haladnak, a fékútja 6-800 m is lehet, tehát mindannyiunk érdeke, hogy kiemelten kezeljük ezeket az átjárókat. Az elmúlt öt évben mintegy 15 milliárd forintot költött a MÁV arra, hogy a vasúti átjárókat biztonságosabbá tegye, azaz a fényjelző készülék mellé egy félkaros sorompót is szereltek mindkét irányba. A fénylámpákat LED-es lámpák váltották fel, összesen 177 ilyen átjárót korszerűsítettek, tovább folytatják az országban ezeket a felújításokat.

Biber Anett, a MÁV szóvivője és Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere (b-j) – Fotó: VácOnline

Heinczinger Balázs megköszönte a képviselő úrnak a közbenjárását, a MÁV ZRT-nek a szakszerű kivitelezést. Mivel valóban igazolni tudom képviselő úr azon állítását – hangsúlyozta a polgármester úr –, hogy egyre többen költöznek ki a Dunakanyarba vagy töltik itt a hétvégéjüket, kiemelten fontos a biztonság. Három ilyen vasúti átjárója van Nagymarosnak, a Köböl-völgyi, a Hatlópatak utcai és a János-hegyi átjáró. Most a hatlópataki átjáró elkészültével reményünk van arra, hogy a másik két átjáró is korszerű lesz hamarosan. Köszönetet mondok mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy ez a beruházás megszülethetett.