HELYSPECIFIKUS VÁCI ÉRTELMEZŐ KISSZÓTÁR

„Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát. Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét” – írta egykor Karinthy. Gábor Csaba is talán valami ilyesmit érzékelhetett, mert a városháza által leggyakrabban használt szavakat gyűjtötte egybe, hogy ezzel a HELYSPECIFIKUS VÁCI ÉRTELMEZŐ KISSZÓTÁR-ral kísérje el olvasóinkat a megértés rögös útjain. 

Cenzúra

„Érted vagyunk elvtárs, nem ellened!” Igyekeznek a helyiek állandóan lázadó, nagyhangú képviselőit rendben tartani. Hogy nézne az ki, ha hirtelen, minden jöttment nekiállna kritizálni az állandóan szépülő városunk vezetőit? Itt nem lesz anarchia, kérem szépen, megint nem a zsömle kicsi. A cenzúra mókás tulajdonsága mindemellett, hogy betapassza a saját haverok száját is olykor, akik dühös könnyeiket törölve értetlenkednek, hogy, én szerettelek, most mégis szájkosarat adtál reám?

Facebook

Az egyetlen platform, ahol a bizonyítványt lehet magyarázni. A kommunikációban részt vevők száma egyre fogy, ahogy nő az elégedetlenség. A végére már csak a három néven irkáló hivatali kitartottak védik a mundér besározódott becsületét. Segít a semmitmondó üzeneteket közvetíteni, hazudni egyfajta valóságot azoknak, akiknek éppen elég, ha selyempapírba csomagolják az „O1G” -t. A máskor oly’ érzékeny munkáshatalom jelenleg már önnön magát hibáztatja, amiért szemetel, és nem azt, aki ez ügyben nem tesz semmiféle lépést.

 

Fördős

Forever. Bármilyen kritikához elő lehet venni a zsebből. Az örök fekete ördög a bábjátékban, akit lehet püfölni palacsintasütővel. Elfeledve, hogy az ígéretekben különbet kínált nekünk ez a kis koalíció. Helyette szlömösödés, lepusztulás van. Egyvalami épül igazán: a városvezetés és üzlettársai bizniszei.

Gerinc

Miii?

 

Ingatlanbiznisz

Lapozz tovább, itt olyan nincs, csak jó szándékú házeladás történik, mert a Kormány Gonosz Pribékjei kivéreztettek bennünket. Üres a kassza, valamiből élni kell az üzlettársaknak is, meg a rokonoknak.

 

Kosz

Néhány megmagyarázóember számára ez a por, amely ellen tehetetlenek vagyunk. A kosz csak úgy terem, vagy a helyi ellenzék vásárolja az eBay-en, hogy aztán ravaszdi módon éjjelenete szétszórják ebben a ragyogó városban. Csak áll meglepve ilyenkor a képviselő, és nem tudja, mit tegyen, elvegye-e a kukáinkat is, mint a padokat, hogy rend legyen?

 

Megmagyarázóember

Általában a polgármesteri hivatalban lakozó, vagy éppen kitartott „énekesként” vonyító farkasfalka. Amint megjegyzed ártatlanul, hogy „gyerekek, már megint nincs közvilágítás”, rögvest nyakadba lihegve ordítják, hogy az előző vezetés alatt, na akkor volt? Te renitenskedő fasiszta, köszönd magadnak, megérdemled, különben is, ez így jó, ne is égjen az a k…a lámpa mindig, a rohadt, Tiborc-féle gonosz pilácsok.

 

Média

Hiteles. Mind. Kivéve a VácOnline. Azt fikázni kell és lenézni. Ennek érdekében gúnyoldalakat is készíteni, amelyek óvodás-szinten langymeleg poénokkal erőlködnek. A média nevű istennő tartja fenn ezt az ütött-kopott bárkát. Enélkül már régen ki lettek volna ebrudalva a városházából a magukat nagy potentátnak képzelő megélhetésiek. Itt lehet szépelegni, magyarázni magunkat, párttitkáros attitűddel észt osztani az alákérdezőknek. A népek meg eszik, mert egyszerűen imádják, ha a nagypolitika vizeire evezve orbánozás és rétvárizás folyik. Őket könnyű megetetni az ilyen morzsákkal, a lótuszevők sosem akarnak révbe érni.

 

Parkolók

(→ ‘útburkolás’). A Zöldfa utca gazdagabb lett rokkant-parkolókkal, amelyek most már négy parkolóhelyet hagytak az eddigi tizenkettő helyett. Hivatkozásképpen okoskodva jegyezte meg a helyi regnáló brigád, hogy az autók fara kilógott eddig az úttestre, ezért jött a változtatás. Érthetetlen, hiszen ugyanúgy kilógnak az autók az úttestre, na az mondjuk igaz, hogy a rengeteg rokkanté már nem. Ez van, amikor csak a Tesz-Vesz város veszi el a szüzességed a városrendezés brutális témájában.

 

Szeretet

Gyakori hivatkozási alap a városanyák és apák részéről, az értetlenség fura és tágra nyílt szemű illusztrálásával. Jellemző, hogy annyira szeretnek mindenkit kis városunkban, hogy szorításukban lassan megfulladunk. A szeretet megnyilvánulása például a cenzúra, hiszen azért nem pofázol vissza a szüleidnek sem… Pedig ők aztán mindent megtesznek érted. Amíg itt laksz, addig az van, amit mondok – kiált fel a dühös apa, aki azonban mégis gondunkat viseli. Szíjjal nevel. Matkovich Ilona és színtársulata keblére ölelne bennünket is, arról nem tehetnek, hogy ilyen gonosz és lázadó kölkeik vagyunk… Én mindenkin uralko… mindenki anyukája akarok lenni – szól az üzenet minden Vasárnap. Ez van, nem mindenki pihen meg a hetedik napon – Ilonka akkor kerül igazán formába.

 

Útburkolás

Egy hét alatt összehozott konstrukció, kirakatrendezés, két centis új réteg, az első komolyabb fagyásnál felkopó réteg. Nem a lelkiismeret hozta össze, hanem a látszatra való ügyelés megnyilvánulása. Ehhez aztán felvonult mindenki egy emlékezetes fénykép erejéig, jóságosan és atyaian tekintve a polgárokra. Emléktábla is készült, az örökkévalóságnak címezve, mint a fáraók nyughelye.

Gábor Csaba