SIGRAY ISTVÁN: A „SZABADSÁG” KRONOLÓGIÁJA VÁCON

Olvasónk, Sigray István egyetemi oktató igazi, közéleti emberként figyelemmel kíséri Vác politikai történéseit, mind a közösségi oldalakon, mind a VácOnline-on gyakran megosztja a véleményét. Ezúttal azzal szembesíti a váci olvasókat, amit a kommunizmus idején gyakran emlegettünk: szabad országban szabad emberek azt teszik, mondják, amit szabad! Ez most immár Vácra is igaz: váci polgár a „szabad városban” arról beszélhet, írhat, amit megengednek neki. A demokrácialeépítés helyi feketekrónikáját ismerhetjük meg írásából.

***

2020. december 19-20. – Vác Város Önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán az aktuális bejegyzés hozzászólásainak jelentős részét törli(k) az adminisztrátor(ok).

2020 december 21-e. – A Szabad Városok Facebook-profilja arról értesít, hogy Vác is csatlakozott a legutóbbi kezdeményezésükhöz. Honlapjuk szerint pedig nem csak a kezdeményezésükhöz csatlakoztunk, hanem immár Szabad Város lettünk.

2020 december 22-e. – Vác Város Önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán meglehetősen nevetséges bejegyzéssel magyarázzák a magyarázhatatlan törléseket.

Idéznék az Alaptörvényből: „IX. cikk – (1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.”

  • Meg lehetne persze kérdeznem Vác Város Önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán azt, hogy milyen szabad város az, ahol a december 22-i, a városvezetés rajongótáborának szóló „szabályzatot” túllépve is törlik a számukra kellemetlen hozzászólásokat?
  • Meg lehetne persze kérdeznem Vác Város Önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán azt, hogy milyen szabad város az, ahol munkajogi felelősséget emlegetnek minden olyan közléssel kapcsolatban, amely megrendítheti a lakosság, önkormányzattal szembeni bizalmát?
  • Meg lehetne persze kérdeznem Vác Város Önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán, hogy milyen szabad város az, ahol a városvezetést ellenőrizni hivatott, és a jogszabály által kötelezően megalakítandó Pénzügyi (és Ügyrendi) Bizottságba a városvezetés csak saját kádert szavazott be?
  • Meg lehetne persze kérdeznem Vác Város Önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán mindezt, ha már majd’ egy éve nem szüntették volna meg az ottani hozzászólási lehetőségemet.

Vác szabad város mivolta tartalmatlan, talmi, politikai termék.

Sigray István egyetemi oktató