A HÁLÓZAT EMBEREI

Újabb, a Soros György bőkezű támogatását élvező magyarországi Helsinki Bizottsághoz köthető ügyvéd tűnt fel a váci horizonton annak a Dr. Fazekas Tamásnak a személyében, aki – nem elírás – a Soros György bőkezű támogatását élvező magyarországi Helsinki Bizottsághoz köthető Dr. T. Tóth Balázs lapunkhoz intézett helyreigazítási kérelmét szignálta.

Aki úgy érezné, hogy ezen a ponton máris elvesztette a fonalat, várjon, elmagyarázzuk!

A VácOnline korábban bemutatott két ügyvédi megbízási szerződést, amely a balliberális városvezetés és az utóbb említett Dr. T. Tóth Balázs között köttetett. Az egyik arról szól, hogy havonta legfeljebb 8 órában a Helsinkinek is dolgozó jogász megosztja a véleményét Matkovichékkal arról például, hogy melyik róluk szóló cikkért indítsanak bírósági eljárását. A másik pedig már ennek a folyománya, konkrét megbízás öt szerkesztőség ellen.

Mint érdekes egybeesést, megemlítettük, hogy Matkovich Ilona korábban – más orgánumok mellett – a Soros Györggyel kapcsolatba hozható Magyar Narancsban publikált.

A cikk megjelenése után nem sokkal helyreigazítási kérelmet kaptunk. Az abban foglaltakra figyelemmel itt pontosítottuk is a cikkünket.

Ugyanakkor rákerestünk, honnan olyan ismerős Dr. T. Tóth jogi képviselőjének neve. A megvilágosodásra nem kellett sokat várni, a Google egyből kidobta a röszkei zavargás szervezői és elkövetői ellen indult bűnvádi eljárásról szóló cikkeket, és az index egyik tudósításában ezt találtuk:

„Minden egyes fórumon tiltakozni fogok az ítélet ellen – mondta a tárgyalás után a Helsinki Bizottság munkatársa, az ügyben három vádlottat védő Fazekas Tamás.

Szerinte az ítélet megalapozatlan, sommás, és a nemzetközi jogba ütközik. A jogvédő civil szervezet A röszkei zavargók elleni büntetőeljárás 13 abszurditása címmel adott ki közleményt az ítélethirdetés után.”

A Soros-hálózat által is szponzorált Átlátszó által készített interjúja végén pedig a névjegyében a következőket olvashatjuk:

Fazekas Tamás (1978) az ELTE-n diplomázott 2001-ben, azóta dolgozik jogászként, és monitoroz zárt intézeteket, mint megfigyelő. 2006 óta kamarai tag, 2012-ben az év pro bono ügyvédje volt, több ügyet is nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Elsődlegesen emberi jogi és büntetőjogi szakterületen dolgozik, mostanában főleg gyülekezési joggal, menedékjoggal, rendőrségi bántalmazásokkal és panaszügyekkel foglalkozik, 2006 óta a Magyar Helsinki Bizottság állandó megbízott ügyvédje. A szervezet régóta kiemelt szerepet vállal a Magyarországra érkező menekültek jogainak képviseletében, és most Fazekas a védőügyvédje a röszkei per három vádlottjának a tízből.”

Az az abszurd helyzet állt elő tehát Vácott, hogy

a Soros György által is támogatott Magyar Narancs egykori újságírója, Matkovich Ilona vezette polgármesteri hivatal által szerződtetett ügyvéd, a Soros György bőkezű támogatását élvező Helsinki Bizottságnak is dolgozó Dr. T. Tóth Balázs jogi képviselője szintén a Soros Györgyhöz köthető Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje.

Vajon hányan lesznek még?