ALABAMA-KERINGŐ CÍMMEL MEGJELENT PAPP OLIVÉR TIZENHARMADIK KÖNYVE

A Vácott született Papp Olivér író legújabb, tizenharmadik könyve hírmondójaként – többé-kevésbé lakhelyét is megjelölve – néhány napja elárulta a közösségi médiában, hogy az Alabama-keringő az ünnepek utáni újabb szállításig még legszűkebb pátriája fő könyves kincsesbányájában, a Verőcei Kincsellátóban is hiánycikk, magyarán úgy tűnik, hogy híre ment és sokan keresik.

VO: Könyve ajánlójában is felsejlik egy erdőszéli tájék, de hol van ez pontosabban Vác és Alabama között félúton? Ezt azért kérdem, mert lakóhelye, otthona szelleme nyilván ihletforrás is, amiben a térerő hiánya ugyancsak szerepet játszhat – kérdeztem a szerzőtől közös barátunk, M. Essenger közvetítésével.

– Igen, Verőce mellett, Magyarkúton élek, egy hegy tövében, az erdő szélén, patakparton. Az összes már megjelent könyvem itt született. A ház, ahol élek, gyerekkori kedvenc házam, telkem volt. Nagyszüleimmel mindig megálltunk itt, és a kerítésre felkapaszkodva néztem ezt a helyet és nyolc évesen elhatároztam, hogy itt fogok élni. Így is lett. A térerő hiánya pedig színtiszta áldás. A nyugalmamhoz és az íráshoz jól jön. Szomszédaim többnyire csak nyáron vannak, nyaralók. Tehát egész évben nyugodtan írhatok, elmélkedhetek.

VO: Miért döntött az elvonultabb lét mellett?

– Sosem szerettem a nyüzsgést, tömeget. Kerültem és kerülöm ha lehet. Szeretem a természetet, ez az én igazi közegem. Vácott születtem és éltem harminc évig, szeretem azt a várost, nagyszerű hely („A régi környék” című novelláskötetemet váci ihletésű történetekkel töltöttem meg), de az igazi nyugalomra itt, az erdő szélén találtam rá. De most különböző lehetőségek előtt állok, a jelek erősen arra utalnak, hogy Mexikóba költözöm. Tavaly egy neves mexikói egyetem könyvkiadója bemutatta az egyik könyvemet spanyol nyelven, aminek nagy sikere lett. Később sorban kiadják eddigi köteteimet is, és a kiköltözés elérhető távolságba-közelségbe került – már meg is történt volna, de egy tüdőembólia és most a világjárvány átírta a forgatókönyvet nálam is. Ha megvalósul, a költözés minden bizonnyal teljesen átalakítja majd a megszokott életritmusomat, ezzel együtt az „írási szokásaimat” is.

VO: Kérem, ajánlja az olvasók figyelmébe pár mondattal az Alabama-keringő című új könyvét!

„Kisétáltam a kukoricás melletti, öreg alabamai országút szélére stoppolni, és egészen idáig vissza se tértem. Oka annyi volt, hogy anyám felakasztotta magát, apám pedig a Woodhill otthon lakója, és a második világháború katonája lett, bár azt hiszem, fordított sorrendben. Egy napon részvét-táviratot és egy urnát kaptam. Apám háborúja véget ért. Anyám mellé temettem. Emlékszem, kilencen voltunk a temetésen. A pappal és velem együtt…”

Az „Alabama-keringő” című kötetem sorban a tizenharmadik. Tizenegy pszichodráma kapott helyet benne. Négy éve nem jelent meg új könyvem, ez a mostani elég sokáig forrott bennem, mígnem most, december 15-én végre megjelent. Szeretem, úgy gondolom, nagyszerűen sikerült, és külsőre is a legszebb könyvem lett. Kiadót váltottam, amitől tartottam egy kicsit, hiszen ez a kiadó frissen alakult, az enyém az első kötetük. De nem csalódtam, abszolút minőségi könyv készült általuk. A váci Kucsák Könyvkötészet és Nyomda pedig nem csupán egy könyvet nyomtatott ki, hanem remekbe szabott alkotást készített, amit ezúton is köszönök.

***

Papp Olivérről így ír másik közös barátunk, Viki Pédia:

Papp Olivér (Vác, 1975. október 19. –) kortárs magyar író.

Élete

1992-től zenész, dobos volt. 1993-1996-ig a Crosstown Blues zenekarban játszott. 1997-ben a Fisso Fusio formációban és az Oláh Gábor Trióban zenélt Olaszországban, majd néhány más együttessel dolgozott itthon és külföldön. Egészségügyi problémák miatt le kellett tennie a dobverőt. Ezután kizárólag az írással kezdett foglalkozni, amivel már gyermekként, kilencévesen próbálkozott. Az 1990-es években már több kész regénye volt, bár egyik sem jelent meg. Mára viszont többkötetes íróként vált ismertté, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön, főként az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok körében is.

Családjában többen foglalkoztak különböző művészeti ágakkal. Köztük Huszár Pufi, az egykori remek komikus, filmszínész, aki Charles H. Puffy néven vált híressé Hollywoodban és világszerte.

2012-ben újságíróként dolgozott az Amerikai-Magyar Hírújságnál. A Feeling Magazin 2013-ban közölte írásait Amerikai klasszikusok címmel. 2019. december 6-án bemutatták Mexikóban, a Veracruz állambeli Xalapa városában a Carpenter kutyája című könyvének spanyol nyelvre fordított változatát (El perro del senor Carpenter).

Könyvei

Írói munkásságára hatással volt Stephen King, Fekete István, Richard Katz, Jókai Mór, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes és József Attila. A spiritualitás ihlette első könyvét, a Szárnyak nélkült, mely az író saját reinkarnációs utazásába kalauzol el bennünket. Ezt követte az Emlékek útján című novelláskötet, mely a szerző gyermekkorába repíti olvasóit.

Az Egy kövér ember meséi című könyve Huszár Pufi halálának 70. évfordulója alkalmából került újból kiadásra. Az író fotókkal bővítve újra szerkesztette híres rokona művét. Huszár Pufi nevéhez kötődik az első magyar moziszkeccs. A színész összesen száznál több filmet forgatott.

Novellásköteteinek alapjait az íróval gyermek- és fiatalkorában a Dunántúlon és a Dunakanyarban megtörtént események adják. Stílusára jellemző a közvetlen hangvétel olvasóival.

Regényei

2014-ben jelent meg „Verőcei emlékeim” című novelláskötete, amelyben gyerekkori emlékeit örökíti meg. 2015-ben mutatták be a nagy sikerű, azóta már angol és spanyol nyelvre is lefordított „Carpenter kutyája” című könyvét. A 2011-ben megjelent „Álmok boltja” és a 2013-ban kiadott „Mielőtt eljön az éjfél” című kötetekhez hasonlóan ez is pszichodráma. 2015-ben megjelent egy, az író eddigi munkásságát összefoglaló, idézeteket tartalmazó kiskönyv. 2016-ban mutatták be „A régi környék” című novelláskötetét, melyben az író váci emlékeit örökíti meg. 2019 decemberében bemutatták első könyvét (Carpenter kutyája, El perro del senor Carpenter) Mexikóban.

Megjelent könyvei

  • Szárnyak nélkül (kisregény, 2010)
  • Emlékek útján (novelláskötet, 2010)
  • Egy kövér ember meséi (életrajz, az újrakiadás szerkesztőjeként, 2011)
  • Álmok boltja (pszichothriller, 2011)
  • Látogatók holdfénynél (novelláskötet, 2012)
  • Hazafelé (novelláskötet, 2012)
  • Levelek a múltból (életrajz, 2012)
  • Mielőtt eljön az éjfél (pszichothriller, 2013)
  • Verőcei emlékeim (novelláskötet, 2014)
  • Carpenter kutyája (pszichothriller, 2015)
  • Szó-kép kapcsolat (idézetválogatás, 2015)
  • A régi környék (novelláskötet, 2016)
  • El perro del senor Carpenter (Mexikó, pszichodráma, 2019)

Ribáry Zoltán