MOKÁNSZKY ZOLTÁN: HEKLI BÁCSI GONDOS MUNKÁJA MÁRA CSAK EMLÉK MARADT

Mokánszky Zoltán szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében a képviselő úr nehezményezi, hogy amit el kellett volna végezni a Hekli parkban: az elszáradt gallyak, ágak levágását, a szakszerű sövénynyírást, a lehullott falevelek és az összegereblyézett avar elszállítását, az sajnos elmaradt. Meggyőződése, hogy szakszerűtlenül, s tán hozzáértés nélkül nyírták le a sövényt és a cserjéket.

 

Mokánszky Zoltán sajtóközleménye

Brutális pusztító munkát végeztek

a nagy Hekli parkban, az itt lakók jó része nehezményezi e vandál munka eredményét.

Az ötven éve, nagy gonddal ültetett cserjéket letarolták. Az Újhegyi út – Harkály – Sirály utca – Rigó utca tömbbelső idős lakói nem tudják egymás között az oly divatos Facebook-oldalon méltatni ezt a pusztítást.

Mokánszky Zoltán a Hekli parkban – Fotó: Váci Napló

Ezt szánja a városvezetés karácsonyi ajándéknak?

Jövőre nem lesznek virágzó cserjék, nem lesz bogyós termés a madaraknak. A park madárdalos, meghitt világa is odavész. Most aztán jöhetnek az egyetemisták felmérni annak az iskola példáját, hogy mit okoz a hozzánemértés.

Fotó: VácOnline

Félő, hogy ugyanez a pusztítás a többi parkban is bekövetkezik, ha a hozzáértők nem emelik fel a hangjukat.

Kérdezzük, hogy a cserjefajok előzetes felmérése megtörtént-e? A nyári virágzású fagyal, som, jezsámen, gyöngyvirágcserje, amik főként a parkot díszítették gondos metszést igényeltek volna. Milyen ütemterv szerint fog haladni ezeknek a cserjéknek gondozása a következő években, ez milyen költséget jelent? Tervezték-e a következő év költségvetésében ezt a feladatot?

Fotó: VácOnline

A pusztítást egy előre nem látható, téli, erős fagy még tovább fokozhatja. A város zöldterületeinek értékét, melyeket elődeink ültettek és gondoztak, meg kellene őrizni. Hány tő és milyen fajta cserjéket és milyen értékben ültettek a mostani városvezetők 2019 és 2020 októbere között a városi költségvetésből?

Fotó: VácOnline

Ezt azért kérdezzük, mert ígéret az volt, de tudomásunk szerint erre egy fillért nem költöttek az elmúlt évben. Azzal pedig ne dicsekedjenek, amit a lakosság, civil szervezetek és vállalkozók adtak és tettek a közösség örömére!

Ahol pedig biztosított a fedezet a költségvetési soron a sövénynyírásra, ott 40-60 cm-es hajtások hiába várják a kertészet dolgozóit, mint a Petőfi utcában, ahol ebben az évben egyszer jártak és félbehagyták a sövényvágást, de ugyanígy a belvárosi Eötvös utcában és a Széchenyi utca sövényei is gondozatlanok.

Miért kapnak kiemelt figyelmet a Báthory utca lakói, ahol többször is nyírták a sövényt?

A balliberális városvezetés nevezze meg azt a személyt, aki ezt a szakszerűtlen munkavégzést felügyelte és aki ezt a munkát átvette.

Fotó: VácOnline

A Hekli park környékén élők a pusztító és szakszerűtlen sövénynyírást nagyon nehezményezik, ugyanúgy, mint a külterületen élők az öt évre visszamenőleg kivetett adót.

Minden vácinak áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kíván a körzet képviselője:

Mokánszky Zoltán

Fotó: VácOnline

***

Egy, a kecskeméti főiskolán végzett kertészmérnöktől szerkesztőségünk érdeklődött, hogy helyállóak lehetnek-e a lakók és a képviselő úr észrevételei? Az egykor történetesen a Hekli parkban gyerekeskedő, s azóta 15 éve kiemelt kertek fenntartásával foglalkozó kertészmérnök szakmai véleményét hosszasan taglalta, amelynek lényege, hogy az elszáradt szárrészek kivágásának, a vesszők válogatásának elmaradása, az ott hagyott száraz avar bizony hagy kívánnivalót maga után a szakértelem terén.

Fotó: VácOnline