RIBÁRY ZOLTÁN: TOLDI TAMÁS ÚJJÁSZÖVEGEZTE AZ EURÓPA CÍMŰ DALT IS

Ahogy korábban megírtuk, megjelent Varga Miklós új stúdióalbuma, több váci zenésztárs, köztük a szövegíró-énekes Toldi Tamás közreműködésével.

VO: Az „Ébredés – száz év magány után” című album számos dalának társszerzője szövegíróként. Mit jelent tehát saját magának ez a lemez, és hát mit jelent Trianon, mit a nemzeti összetartozás érzése? Milyen gondolatok foglalkoztatják ennek kapcsán?
– Sokat jelent nekem ez az album, hiszen olyan témákat boncolgat, amik érzésem szerint fontos magyar történelmi és aktuálpolitikai témák. A fő téma, Trianon még mindig súlyos teherként nehezedik ránk és a változás reményét soha nem szabad feladni, mert „ha egy nemzet lemond saját magáról, az elveszett”. Ezt Varga Miklós barátom szokta mondani és azért idéztem őt, mert ennél jobban nem lehet megfogalmazni a lényeget.

Fotó: Toldi Péter Facebook

VO: Már hosszabb ideje szerző- és előadótársak, mondhatni barátok Varga Miklóssal. Hogyan kezdődött ez a kapcsolat?
– A kapcsolatunk 2004-ben kezdődött, amikor is Retzler Péter dalszerző, billentyűs barátom, Miklós aktuális, éppen készülő új albumához keresett szövegírót. Egy kávéházban futottunk össze és én felajánlottam neki, hogy megpróbálkoznék én is a dalok szövegének megírásával, mire ő átküldött két dalt, én kreáltam rájuk szöveget és ez megtetszett neki, majd átküldte a főhősnek, aki csak annyit mondott, hogy „ő az emberünk”. Ez volt a Csemetekert című album. Néhány dalt, a prozódia miatt, előénekeltem Miklósnak, akinek megtetszett a hangom is, így csatlakozhattam vokalistaként is a 2005-ben alakuló Varga Miklós és a Band nevű formációhoz, ami nagy megtiszteltetés volt, hiszen Miklós gyerekkori példaképem énekesként és amióta megismertem, emberként is. Remélem, hogy ez a közös munka még sok-sok évig fog tartani.

Fotó: Varga Miklós és a Band hivatalos oldaláról

VO: Saját szerzői pályáján hogyan értékeli az új albumot? Ha szívesen teszi, kérem idézze ide a legkedvesebb, legfontosabbnak ítélt strófáját!
– Ez a harmadik olyan album, amiben szerzőként részt vettem és azért gondolom ezt az anyagot különlegesen jónak, mert visszatértünk a gyökerekhez, ahhoz a fajta rock zenéhez, amiben igazán hiteles tud lenni Miklós, bár azt tudjuk róla régóta, hogy ha ő bármihez is adja a hangját, az arannyá változik. Mondanivalóját illetően is egységes a lemez, és ez talán az utolsó dalban, a „Nem maradsz egyedül”-ben kristályosodik ki igazán. Ezt az albumot mérföldkőnek tekintem a dalszövegírói munkásságomban.

Fotó: Toldi Péter Facebook

VO: Térjünk vissza egy kérdés erejéig a kezdetekhez: hogyan lett dalszövegíró? No meg énekes előadó?
– Már egészen kicsi koromtól énekelek. Ilyen fajta lelki töltődést, mint amit az énekléssel szoktam elérni, semmi mással nem sikerült eddig, mondhatni lételemem az éneklés, a zene. Elméleti síkon soha nem képeztem magam, de énekórákra jártam és tanultam jazzt és musical éneklést is. A dalszövegírás tini koromban jött, miután meghallottam Horváth Attila, Demjén Ferenc és más, nagy szövegírók munkáit. Rájöttem, hogy fantasztikus képesség az, ha egy ember ki tudja magából írni azokat a dolgokat, amik a lelkében vannak, úgy, hogy az másokra is hatással van. Nagyon izgalmas tud lenni az a pillanat, amikor elindít valamilyen irányba a zene, amire szöveget kell írni, és aztán szép lassan felépül, kialakul a végleges forma. Szeretem ezt a folyamatot.

VO: Kérem, állítson össze egy ötös, esetleg tízes toplistát azokból a számokból, amelyeknek szerzője, társszerzője!
– Hú, ez nem könnyű feladat, hiszen hála Istennek nagyon sok előadóművésznek írtam már, de megpróbálom. Az egyik legfontosabb, Varga Antival közös munkám, az „Utcazenész” című dal, amit Kökény Attila énekel és amit közel 3 millióan megtekintettek már a Youtube-on és rengeteg feldolgozás is készült belőle. Pár hónapja jelent meg Horváth Charlie új abuma, a „Mindenen túl”, amin két dalt mi jegyzünk Pálinkás Gergely barátommal. Az egyik dal, az „Álarc nélkül” egy jövőre bemutatandó, Dézsy Zoltán rendezte mozifilm főcímdala lesz, ami hatalmas öröm, de egy másik dalunk, az „Ameddig szól bennem a dal” is rákerült Charlie lemezére, amit szintén nagyon szeretek. Az új Varga Miklós lemezen is van több kedvencem. Az „1956” és a már említett „Nem maradsz egyedül” is a favoritok közé tartozik. A járvány ideje alatt felkérést kaptam arra, hogy írjam át az „Európa” című gigaslágert, reagálva a kialakult helyzetre és ez olyannyira jól sikerült, hogy pár nap alatt több, mint 3 millióan nézték meg. Az igazat megvallva, minden szerzeményemet szeretem, hiszen minden dalszöveg a lelkem egy darabja.

VO: Hogy élik meg zenésztársaival, családjával a mostani zártabb, korlátozottabb időszakot, amikor már huzamosabb ideje nem koncertezhetnek a zenekarok?
– Én a szerencsések közé tartozom, mert a dalszövegírói tevékenységemet a járványidőszak alatt is el tudom végezni, de persze nagyon hiányzik a színpad, mert az egy másfajta zenei élmény. Sajnos kissé stresszelős fajta vagyok, emiatt nehezen oldódom fel egy koncerten, de egy-két dal eléneklése után mindig megtörténik az a csoda, amit csak az előadóművészek tudnak megélni-átélni. Bízom abban, hogy minél előbb vége lesz ennek a nem éppen kellemes állapotnak és visszatérhetünk a színpadra, hiszen sok a pótolni való.

VO: Milyen tervei(k) vannak a közeljövőre nézve?
– A terveink között elsősorban az szerepel, hogy az új Varga Miklós lemezt sok helyen be tudjuk mutatni koncertek formájában is, határon innen és túl, de vannak más formációk is, amikben közreműködöm, például a Face 2 Face Produkció, amivel Máté Péter esteket csinálunk, kiegészülve László Attilával. Van több olyan, most készülő produkció is, amiben szerzőként veszek részt, de erről inkább a megjelenés után számolnék be részletesen.

Ribáry Zoltán

***

Nem maradsz egyedül

Van egy érzés, ami összeköt, mint testünket a vér
Ami bármerre is járunk, minden úton elkísér
Ha te is érzed, kérlek, gondolj néha rám
És többé, nem választ el, semmilyen, semmilyen határ

Ha hozzám szólsz, már jól tudom, testvérek vagyunk
Mert közös nyelven mondjuk el, hogy összetartozunk
Hisz régen, egy a sorsunk, a hitünk s a bánatunk
Egymásért élünk, s ha kell, egymásért halunk

Refrén:
Nem maradsz egyedül, vigyázunk majd rád
És segítünk, hogy mindig, megtaláld a hazád
Fújjon bármerről a szél, fontos vagy nekünk
Mert a holnapban csak együtt, csak együtt létezhetünk